Belföld

A nem nyilvános országimázs-jelentés

Egyelőre nem nyilvános a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) Országimázs Központnál lefolytatott vizsgálata alapján készítet jelentés, egy friss napilapból mégis megtudhatunk ezt-azt.

Bár még nem nyilvános a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) által elvégzett Országimázs-vizsgálatok eredménye, a Népszabadság szerdai száma részletes beszámolót közöl a dokumentum alapján. A kormányhoz észrevételezésre megküldött jelentés szerint az ellenőrzés egyebek közt korábban történt iratmegsemmisítések, a számviteli, a közbeszerzési törvény, valamint az adójogszabályok megsértésének gyanúját állapította meg.

A távirati iroda értesülése szerint a jelen pillanatban is büntetőjogászok vizsgálják: hány és milyen jellegű feljelentést tegyenek az Országimázs Központ vélt törvénysértéseivel kapcsolatban.

A múlt heti Kehi-tájékoztató szerint általánosságban megállapítható, hogy “a jogszabályok bizonyos fokú megsértése” azon kormányhatározatok meghozatalakor történt, amelyek pénzösszegek felhasználására, az azokkal összefüggő utasításokra vonatkoztak. Janza Péter, a Kehi elnökhelyettese akkor utalt arra, hogy a vizsgálatok és az eredmények egy része még azon, vagyis az elmúlt héten a kormány elé kerülhet.

Nem nyilvános

Gál J. Zoltán kormányszóvivő azért nem kommentálta az MTI értesülését, mert mint mondta: a jelentés egyelőre nem nyilvános. A kormány a következő hetekben tárgyalja a Kehi jelentését, azt követően tájékoztatják a nyilvánosságot.

A lap szerint a kormányt ellenőrző hivatal jelentése számos szabálytalanság és törvénytelenségre utaló megállapítást tartalmaz. Az ellenőrzés az Országimázs Központ (OK) 13 milliárdos előirányzata felének felhasználását követte. Ide tartozott a Happy End Kft.-nek kifizetett összegek 52 százaléka és az Ezüsthajó Kft.-nek juttatott közpénzek 92 százaléka.

Elnagyolt szerződések

Az Ezüsthajó megbízatásainak jelentős részét Orbán Viktor miniszterelnök és a kormánytagok politikai tevékenységének dokumentálása tette ki. A vizsgált időszakban a cég 296 filmet, valamint fotókat készített, amelyért 469,5 millió forintot kapott. A céget megillette 30 millió forint készenléti díj is, amit azt követően is utalt az OK, hogy az Állami Számvevőszék indokolatlannak találta a kifizetést.

A Kehi a véletlenszerűen kiválasztott huszonkét Ezüsthajó-film költségvetését három szakértővel vizsgáltatta meg. Az általuk tett legfontosabb megállapítások: a felvételekre kötött eseti szerződések, valamint az ezek költségvetését tartalmazó mellékletek elnagyoltak, a vállalkozó számára egyoldalúan kedvezőek.

A legnagyobb összegű tétel a Happy End Kft.-vel a 2001. augusztus 20-ai állami ünnepség megszervezésére és lebonyolítására kötött három eseti szerződés, melyre az OK 831,4 millió forintot fizetett ki – írja a lap. Az OK jegyzőkönyve szerint a teljesítést igazoló anyagokat mellékelték, ezeket azonban a Kehi nem találta.

További találatok

A lap információi szerint további szabálytalanságokat tárt fel Kehi az olimpia gazdaságélénkítő hatását kommunikáló anyag (356 millió forint), a Millenniumi Országjáró (2,36 milliárd forint – nem bizonyított a teljesítés), a sydneyi olimpián megrendezett magyar kulturális napok médiakampánya (285,2 millió forint), a Magyarország mindannyiunké című reprezentatív kiadvány (150,9 millió forint), a Költségvetési füzet című reprezentatív kiadvány (297,5 millió forint), a Széchenyi-terv kommunikációja (1,34 milliárd forint), valamint a Diákhitel Központ kormányzati kommunikációja (425,7 millió forint) esetében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik