Belföld

Újra az Elenderé a magyar PSINet – a szálakat a Wallis mozgatja

Az Elender Üzleti Kommunikáció visszavásárolta a PSINet Magyarországot. Az üzletet pénzügyi befektetőként támogatja a Wallis Rt. Az Elenderé lesz a Webigen, fél éven belül pedig az Index többségi részesedését is megszerzi.

A PSINet Magyarországért fizetett vételárról Bajnai Gordon, a Wallis vezérigazgatója annyit árult el, hogy a különbség, ami az Elender PSINet általi megvásárlása, illetve a visszavásárlás között van,

A közelmúltAz amerikai PSINet 1999. szeptemberében vásárolta meg az Elendert. Ezt követően a cég kettévált: a lakossági internetszolgáltatási üzletág az Inter.net Magyarország kezébe kerül, a PSINet pedig kizárólag az üzleti szektorral foglalkozik. A PSINet 2001. júniusában csődvédelmet kért az USA-ban, a pozitív cash-flow-val rendelkező magyar leányvállalat ezután a PSINet Europe BV tulajdonába kerül.

összegszerűen tükrözi a szektor elmúlt három évi lejtmenetét, a internetes cégek kedvezőtlen piaci teljesítményét.

A még bejegyzés előtt álló Elender Üzleti Kommunikáció részvényeinek 77 százalékát a Wallis, 23 százalékát pedig Lepp Gyula, az Elender régi-új elnöke és Kóka János, a cég régi-új vezérigazgatója birtokolja. Az új tulajdonosok 400 millió forint tőkeemelést hajtanak végre, valamint további egymillió dollárt fordítanak az eszközpark bővítésére.

A PSINet Magyarország megvásárlásával egyidejűleg az Elender 100 százalékos tulajdonába kerül a Webigen Rt., illetve ezáltal közvetve az Index 31 százaléka.

Idei fejleményekA Webigen éppen idén márciusban jelentette be, hogy újjáalakul. Változatlan névvel, 765 millió forintos alaptőkével jött létre a jogilag új társaság. A cég részvényeinek 33 százalékát a Vivendi szerezte meg, a fennmaradó részen a Wallis és a menedzsment osztozott – a Webigen vezérigazgatója Kóka lett.

Az anyacége nehéz pénzügyi helyzete miatt eladósorba került Vivendi Telecom Hungary profiltisztítás végett megválik részesedésétől – Bajnai Gordon szerint ez a tranzakció nullszaldós volt.

A Webigen egyébként idén néhány tízmillió forintos EBIDTA, azaz kamat-, osztalék- és adófizetés előtti nyereséget könyvelhet el. Vele szemben a PSINet Magyarország 400-500 millió forintos EBIDTA-ra számíthat 2002-ben.

Kóka bejelentette, hogy az Elender nagy valószínűséggel fél éven belül többségi részesedésre tesz szert. Az Index egyébként jelenleg nullszaldós, az új tulajdonos szeretné, ha a cégnek sikerülne pozitívba lendülnie, a nyereséget visszaforgatná, a portál megerősítése érdekében.

Az új Elender kizárólag az üzleti szegmensre kíván koncentrálni. A távközlési infrastruktúra kiépítése mellett telekom-, hálózati, valamint informatikai szolgáltatásokat, alkalmazásfejlesztéseket és tanácsokat is kínál.

Kóka János úgy véli, hogy a Wallis nem egyszerű pénzügyi befektető. A szerteágazó üzleti tevékenységű cég foglalkozik többek között autókereskedelemmel, érdekelt az ingatlan üzletágban, a Hajdú-Bétben, a Graboplastban, ez szintén jelentős érték az új Elender számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik