Belföld

Gyors növekedés – csökkenő rákhalálozás

A Deloitte and Touche nemzetközi könyvvizsgáló cég második éve hirdeti meg a közép-európai országokban is az 50 leggyorsabban fejlődő vállalat versenyét.

A térségből több száz pályázat érkezett, a cégeket az 1999, 2000 és 2001-es években elért eredményük alapján rangsorolták.

A cégek versenyében a HYD Kutató-Fejlesztő Kft., mely a deutériummegvonás elvén működő daganatellenes gyógyszerfejlesztést végzi, az igen rangos 9. helyezést érte el. A kiváló eredményt a díjazott cég a három éve törzskönyvezett és forgalomban lévő daganatellenes állatgyógyszerének , és a két éve PreventaŽ-105 néven piacra került csökkentett deutériumtartalmú ivóvíz hazai és nemzetközi sikerének köszönheti.
Somlyai Gábor, az elért eredmény kapcsán hangsúlyozta, hogy a termék megjelenése óta a több évtizede folyamatosan romló rákhalálozási statisztika javulást mutat. Míg a 70-es évek elején 22 ezer ember halt meg rákban, ez a szám három évvel ezelőtt (1999) több mint 34 ezerre emelkedett. Az elmúlt két évben csökkent a rákhalálozás, a hat évvel korábbi szintre esve vissza. Erre az elmúlt 30 évben nem volt példa. Természetesen mindenki tisztában van vele, hogy mennyire összetett problémakör a rák kérdése, és mennyire bonyolult a pozitív változások okainak pontos kiderítése, ugyanakkor kézenfekvőnek tűnik, hogy a kedvező változások összefüggésbe hozhatók a Magyarországon folyó daganatellenes gyógyszerfejlesztésekkel. A csökkentett deutériumtartalmú vízzel folytatott klinikai vizsgálat túlélési eredményei szerint a hatóanyaggal kezelt 22 beteg közül mindössze kettő halt meg egy éven belül, ezzel szemben a kontroll csoportba tartozó 22 beteg közül kilencen haltak meg. Ha ezeket az arányokat kivetítjük a csökkentett deutériumtartalmú ivóvizet fogyasztó több ezres betegpopulációra, feltételezhető, hogy a termék fogyasztásának meghatározó szerepe volt a halálozási mutatók országos szinten tapasztalt csökkenésében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik