Belföld

Magyar céget venne az osztrák posta

Csehországban és Magyarországon kíván terjeszkedni a közeljövőben az osztrák posta. Egyelőre nem talált felvásárlásra alkalmas céget a magyar piacon, így az sincs kizárva, hogy új vállalkozást alapít.

“A keleti expanzió alapvető jelentőségű számunkra” – jelentette ki az Österreichische Post AG (ÖPAG) vezére, Anton Wais a WirtschaftsBlatt Magyar céget venne az osztrák posta 1című osztrák gazdasági lapnak. Szlovéniában és Szlovákiában már jelen van leányvállalatai révén az osztrák posta, most azonban újabb két országban kívánja megvetni a lábát. A bécsi lap értesülései szerint két vállalat felvásárlásáról van szó Csehországban, legalábbis két céget szemelt ki az osztrák posta. Wais elmondta, hogy jelenleg is vizsgálják a szóban forgó társaságokat.

Nem lenne elsőA magyar logisztikai piacon két külföldi posta leányvállalata is működik. A TNT Hungary Kft. például nemcsak gyorspostai, hanem egyéb fuvarozási, logisztikai megbízásokat is vállal Magyarországon. A holland Royal PTT Post és a TNT tulajdonképpen egyetlen nagy konglomerátumot alkot TNT Post Groep néven, így a magyarországi leányvállalatok áttételesen szintén a holland posta érdekeltségébe tartoznak.

A német posta a Danzas svájci logisztikai cég révén van jelen a magyar piacon. A bázeli székhelyű, a Deutsche Post World Nethez tartozó Danzas maga is terjeszkedik, 2001 végén vásárolta fel a Cargoplan/Cargoline csoportot. Ez egy bécsi központú cég, amelynek szintén voltak magyar érdekeltségei. A Cargoplan/Cargoline volt 25 évig a legfontosabb Danzas-partner Kelet-Közép-Európában, a két cégcsoport tehát már a fúzió előtt is régóta együttműködött.

Magyarország: ugródeszka a keleti terjeszkedéshez

A WirtschaftsBlatt szerint Magyarországon is megfelelő befektetési célpontokat keres az ÖPAG. Egyelőre azonban nem talált konkrét cégeket, így teljes bizonyossággal az sem zárható ki, hogy az osztrákok esetleg újonnan alapít egy társaságot Magyarországon. Az osztrák postavezér feltétlenül szükségesnek tartja a kelet-európai terjeszkedést, és ehhez előbb az Ausztriával szomszédos országokban kívánják megvetni a lábukat. Ezek az országok aztán ugródeszkaként szolgálhatnak további kelet-európai befektetésekhez.

Az ÖPAG elsősorban a kelet-nyugati áruforgalom növekedéséből szeretné kivenni a részét. Magyarországnak ez az úgynevezett “kapu funkciója” keltette fel Anton Wais érdeklődését is.

Szlovákia, Szlovénia

Az osztrák posta Szlovákiában eddig két céget vásárolt fel, mindkettő a logisztikai szolgáltatások területén működik. Az ÖPAG adatai szerint ezzel a szlovák piacon a második helyre jöttek fel a helyi, állami tulajdonban lévő posta mögött – ebben a szegmensben.

Szlovéniában ugyanakkor Yellogistics néven új leányvállalatot épített fel az osztrák anyacég. Wais közlése szerint a szlovén leányvállalat terv szerint növekszik, és 2005-től már nyereséget kell termelnie. Az osztrákok az eredmények gyors javulását remélik ugyanis a térségbeli államok EU-csatlakozásától.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik