Belföld

PowerStruXure – a logika és a lego-elv győzelme

Ma már nemcsak a nagyvállalatoknál és az ISP- és ASP-központokban működnek adatközpontok (data center), hanem a korszerű informatikai környezetet kiépített kis- és középvállalkozásoknál is.

(Így van ez akkor is, ha az adatközpontot “szerverszobának”, router-teremnek nevezik.
Az “adatközpont” elnevezés azt a helyiséget takarja, amelyben a vállalakozás informatikai eszköztárát üzemeltetik – magában foglalja a szerverparkot, a hálózati eszközöket, a telekommunikációs berendezéseket, a szünetmentes áramforrásokat, az egy-vagy háromfázisú villamosenergia-ellátást, a légkondicionálást, stb.)

Az adatközpont kiépítésének kulcskérdése, hogy a beruházó mennyire átgondoltan indítja a tervezést, majd a létesítmény létrehozását.
A gyakorlat azt mutatja, hogy az üzemeltetés során jó néhány olyan szempont válik meghatározóvá, amelyre a tervezéskor még nem kellett – vagy éppen nem lehetett – komoly hangsúlyt fektetni. Már a helyiség kiválasztása is meghatározó: az éppen szükségesnél ne legyen nagyobb területű (hiszen a bérleti díj mindig magas) – ugyanakkor legyen bővíthető; külső energiaellátása és szünetmentes áramforrásai bármikor bővíthetőek legyenek; a helyiségben kiépítendő technikai infrastruktúra gyorsan kialakítható legyen – ám célszerű figyelembe venni az egyszerű költöztethetőséget is.
Ezek az elvárások érthetően ellentmondásban állnak egymással, hiszen sem a helyiség, sem pedig az adatközpont eszközei nem gumiból készülnek.
A gyors felépíthetőség, az optimális helykihasználás, az igény szerinti bővíthetőség, az egyszerű költöztethetőség, a menedzselhetőség, az alacsony beruházási- és üzemeltetési költségek egyidejű megvalósítása igazi kihívást jelent az informatikai szakembereknek és az adatközpontok tervezőinek – hiszen a szünetmentes áramforrásnak, a klímaberendezésnek éppúgy működnie kell, ha csak tíz százalékos az adatközpont kiépítettsége, terhelése.

APC PowerStruXure – avagy: a lego-elv szabadsága az adatközpontok kiépítésénél

A minden elvárást kielégítő megoldást az APC PowerStruXure (PSX) elnevezésű rendszere kínálja. Az adatközpontok vadonatúj strukturális elképzelésének kidolgozása előtt az APC szakemberei alapos kutatást végeztek. Több mint 500 gyakorlott szakembert kérdeztek arról: milyen gondokkal küzdenek az adatközpontok tulajdonosai, üzemeltetői. A válaszok kiértékelésénél a következő problémákat sorolták a legfontosabbak közé:
– bár hosszú távra kell tervezni, de gazdaságtalan azonnal megvásárolni a csúcsra-járatáshoz szükséges eszközöket (például: ha a középtávú tervekben egy 100 kW-os UPS szerepel, annak 10 százalékos leterheltsége rossz hatásfokot és túlzott költségeket okoz, nem is szólva a kábelezés túlméretetéséről és a hőveszteségről),
– a kezdetekben kihasználatlan eszközök felszerelése, üzemeltetése drága és fölösleges, jelentősen romlik a beruházás megtérülésének mutatószáma,
– állandó karbantartást igényel a kihasználatlan kapacitás is.
Végül arra a következtetésre jutottak, hogy a hagyományos módon kialakított adatközpontok ideje lejárt, új struktúrát kell létrehozni.
Az APC tervezőmérnökei azzal előzték meg a kor gyakorlatban használatos megoldásait, hogy a PSX architektúrával nemcsak a szünetmentes feszültségellátás skálázhatóságát tették lehetővé, hanem a speciális rack-szekrényekkel a szabványos (19 inches) IT-eszközök gyors beépíthetőségét is felkínálták. Ezzel a megoldással az adatközpontok úgy bővíthetők, mintha valóban valamiféle IT-Legóval dolgoznánk – a PSX-rendszerek legfontosabb jellemzői a rugalmasság, skálázhatóság, költséghatékonyság.
A PowerStruXure tulajdonképpen a logika diadala. Nem technológia csoda, sokkal inkább az IT-erőforrások elhelyezésének, szerelhetőségének logikusan felépített, optimálisan szervezett módja, amelyhez az APC megoldást kínál.

Függetlenül a vállalkozás méretétől

A lego-elv azt is garantálja, hogy minden vállalkozás IT-szakemberei megtalálják a számukra ideális PSX verziót. Egy olyan kisvállalkozás, amely az induláskor egy szerverrel és néhány PC-vel rendelkezik, biztosan talál hosszútávon is optimálisan működtethető PSX-megoldást.
Az APC három PowerStruXure architektúrára épülő megoldást dolgozott ki, amelyek mindegyike magasfokú skálázhatóságot biztosít már alapkiépítésben is:

Tekintettel arra, hogy a magyarországi piacon eddig főként kis és közepes méretű adatközpontokat építettek (illetve helyeznek üzembe a közeljövőben), elsősorban az “A” és a “B” típus iránt várható nagyobb érdeklődés.

A Microsoft az elsők között vásárolta meg az APC PowerStruXure megoldását. Az Észak-Kaliforniában tavaly márciusban átadott Microsoft Technológiai Központban (MTC) komoly gondot jelentettek az áramkiesések, áramszünetek, a megoldást végül az APC szállította és a PowerStruXure beváltotta a “nagyfokú megbízhatóság”-ként megfogalmazott reményeket.
“Miután beláttuk, hogy a legkorszerűbb energiaszolgáltatásra van szükségünk az adatközpontban, az APC megismertette velünk a PSX-architektúrát. Gyorsan beláttuk, hogy alapos kutatások, alkalmazott újítások és a valós helyzetekben elvégzett tesztekre volt szükség ahhoz, hogy a technológiát és alkotóelemeit kifejlesszék. Ugyanilyen gyorsan döntöttük el, hogy az APC PowerStruXure rendszert vezetjük be. Ma már ügyfeleink is láthatják, hogy a PSX – amelynek összeszerelésére és beüzemelésére néhány óra elegendő volt – olyan skálázható infrastruktúrát kínál, amellyel lehetséges az alkalmazások energiaigényeinek teljes körű biztosítása.” – foglalta össze tapasztalatait a Microsoft MTC igazgatója.

Költségek, előnyök, érdekességek

A “fizess, ahogyan növekszel” modell már régóra él az üzleti világban, technológiai megoldást azonban eddig nem kínált a piac. A PSX biztosítja a beruházás maximális megtérülését (ROI = Return On Investment), miközben minimumon tartja az üzemeltetési költségeket – ezzel biztosítva, hogy a bevételek nagyobb részét inkább az értékesítési és marketing tevékenység valamint a szervizszolgáltatás javítására, illetve a fejlesztésekre fordíthassák.
A legfontosabb előnyök röviden:
– optimális helykihasználás (a hagyományos infrastruktúrájú adatközpontokkal szemben a PSX technológáival 20 százalékkal több hasznos – az infrastruktúra ellátására szolgáló – terület szabadítható fel),
– az előszerelt, szabványos elemeket tartalmazó rack-szekrények miatt egyszerű és gyors a telepítés,
– a PSX struktúrájú adatközpont egyszerűen bővíthető, költöztethető,
– építőelem-csere miatt alacsonyabbak a szervizköltségek,
– a redundáns kialakítás miatt magasabb szintű rendelkezésre állás biztosítható (a redundancia, azaz többszörös biztosítás lehet n+1, és 2n+1-es megoldás, utóbbinál minden kritikus építőelemből 2+1 áll rendelkezésre, ami gyakorlatilag a repülőgépek vezérlőberendezéseinek kétszeres túlbiztosítását másolja az informatikába).

Az American Power Conversion-ről
Az 1981-ben alapított American Power Conversion (NASDAQ: APCC) piacvezető a globális, a teljes rendszert kínáló szünetmentes áramforrások (UPS), egyenáramú tápegységek, precíziós hűtőberendezések, kábel- és csatlakoztatási szolgáltatások területén, valamint a Nonstop Networking céljára történő áramszolgáltatás terén.
Az APC otthoni felhasználók és a vállalati szektor számára kifejlesztett integrált termékei, szolgáltatásai és kiegészítő eszközei javítják minden méretű elektronikai-, hálózati-, kommunikációs- és ipari berendezés rendelkezésre állását, kezelhetőségét és teljesítményét.
A társaság a 2001. december 31-én zárult pénzügyi évben 1,43 milliárd dollár árbevételt ért el.
Az APC évek óta szerepel a világ legeredményesebb cégeit nyilvántartó Fortune 1000 és S&P 500 listákon.
Az összes említett védjegy jogos tulajdonosaik birtokában van. Az APC-ről és globális végfelhasználói megoldásairól bővebben az APC honlapján tájékozódhat: http://www.apc.com

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik