Belföld

MonLine intranetes portál a Brau Union-nál

A Montana Rt. nyerte el azt a lehetőséget, hogy a Brau Union Hungaria Sörgyár Rt.-nél egy több lépcsőben megvalósítandó integrált informatikai rendszert megtervezzen, bevezessen, és konfiguráljon, valamint, hogy ezzel párhuzamosan, egy vállalati portált kialakítson.

Első körben a felvázolt informatikai fejlesztés egyik fontos részét fejezte be a napokban a Montana Rt. Sikeresen bevezette a saját fejlesztésű intranetes portáljának, a MonLine-nek legújabb .Net-es változatát, a Microsoft Exchange levelező és csoportmunka rendszert, illetve egy a Microsoft Active Directory-ra épülő címtárszolgáltatást.

“A MonLine intranetes hírportál bevezetésével a Braun Union Hungária Rt.-nek az volt a célja, hogy olyan szolgáltatásokat, naprakész információkat tudjanak könnyen, és gyorsan elérhetővé tenni, amelyek által a cég munkatársai könnyebben, fennakadások (különböző dokumentumok, hírek keresgélése) nélkül végezhetik napi munkájukat. Emellett, fontos céljuk volt az is, hogy a vállalat tagjai értesüljenek egymás sikereiről, és nyitottan kezeljék azokat, támogassák egymást, és – olykor a több száz kilométeres távolságot is áthidalva – könnyen, egyszerűen cserélhessenek információt, vagyis megbeszélhessék a munkával vagy egyéb, munkához nem kötődő témával kapcsolatos problémákat, tapasztalatokat.” – mondta Karsai Judid a Baru Union Hungária Rt. PR menedzsere.
A kialakított rendszer tervezésénél és kivitelezésénél a Montana Rt munkatársai figyelembe vették a meglévő hálózati architektúra sajátosságait, és a meglévő és megtartandó rendszerkomponensekkel való integráció lehetőségeit. A felmerült igényeket alapul véve egy olyan integrált portálmegoldást vezettek be, amely biztosítja az információk gyors közlését lehetővé tevő hírportál funkciókat, illetve lehetőséget ad a továbbiakban a tudásmenedzsment és dokumentumkezelés által nyújtott előnyök kihasználására.
A MonLine nevű Intranetes és Internetes hírportál egy olyan webes információközlő rendszer, amely viszonylag rövid időn belül üzembe helyezhető, felhasználóbarát kialakításának köszönhetően gyorsan, egyszerűen és általános szoftverfelhasználói ismeretek birtokában jeleníthetőek és változtathatóak meg az információk. A MonLine segítségével minden divízió saját portált alakíthat ki, ahol a megjelenített információ lehet publikus is, illetve csak a divízió tagjai által (ez így sokkal magyarosabb!) megtekinthető.
Az alkalmazott portálmotor
A piacon lévő portálmotorok közül a Montana Rt. a Microsoft Digital Dashboard megoldását alkalmazta. Az irányítópult (digital dashboard vagy röviden dashboard) a Microsoft testre szabott portálmegoldása, amely együtt ábrázolja az ismeretkezelő felhasználók számára fontos személyes, csoportos, vállalati és külső információkat, és kattintásnyi közelségbe hozza a csoportmunka- és adatelemző eszközöket. Az egyes munkatársak számítógépén kialakítja a vállalat ismeretkezelő szolgáltatásainak integrált, egyénre szabott képét, azonnali hozzáférést biztosít a kulcsfontosságú üzleti információkhoz. A kijelzők (web part) az új Digital Dashboard keretrendszer legfontosabb elemei. A kijelzők valójában többször felhasználható webes összetevők, amelyek programozás nélkül illeszthetőek tetszőleges portálfelületbe. Ezen kijelzők (web partok) megtalálhatóak a Microsoft weblapján, de természetesen egyéni kijelzők is készíthetőek.
A MonLine alapvető tulajdonságai
A MonLine az információk rendszerezett szolgáltatására, valamint a belső kommunikáció tökéletesítésére jött létre. Segítségével egyszerűen és személyre szólóan érhetők el a vállalati és piaci adatok, információk.
A Montana Rt. saját fejlesztésű alkalmazása a MonLine, lehetőséget nyújt a cégek, szervezetek számára internetes vagy intranetes hírportál kialakítására.
A MonLine hírportál két alapfunkciója, hogy lehetővé teszi a külvilágból érkező információk elhelyezését, valamint a cég belső életét befolyásoló hírek publikálását. Az ilyen megjelentetésre szánt anyagok általában szövegesek, de lehet akár kép, táblázat, diagram, vagy bármilyen formázott HTML, esetleg külső weboldalon lévő információ. A MonLine-ban minden elhelyezhető, vagy a linkek segítségével pillanatok alatt elérhetővé tehető.
A cikkírói és szerkesztői rendszerhez a világ bármely pontjáról hozzá lehet férni, tehát a hírportál éppúgy ajánlható a média bármely szegmensének, mint egy több telephellyel rendelkező vállalatnak.
Fontos megjegyezni, hogy a MonLine egy kiválóan leprogramozott rendszer, de “építőkövei” mobilisak, minimális átalakítással a megjelenési felület szabadon rendezgethető, testre szabható, megfeleltethető a céges arculat követelményeinek.

A MONLINE JELLEMZŐI
A MonLine olyan hírportál megoldás, amely rendszertechnikai szempontból a mai korszerű hírportálok minden előnyével rendelkezik, így akár intranetes, akár internetes megvalósításra ajánlható. A könnyen kezelhető és bárhonnan elérhető alkalmazások lehetővé teszik az információk adatbázisba helyezését. Ez vonatkozik a a külső forrásból átvett adatokra is, melyeket automatikus komponensek dolgoznak fel és ezáltal illeszhetőek az adatbázisba.
A MonLine rendszer főbb részei:
v Hírek: külső és belső forrásból származó hírek, hírcsoportokban való megjelentetése
v Fórumok: fórumcsoportokon belül teszi lehetővé a különböző témák megvitatását (cikkek fórumtémái számára külön fórumcsoport)
v Linkgyüjtemények
v Közhasznú webpartok: tudakozó; pénzügyi adatok (BÉT); időjárás jelentés; útinform; szótár
v Hirdetőtábla: lehetővé teszi a hirdetések feladását és megjelenés előtti ellenőrzését
v Szavazógép
v Archívum: lehetővé teszi a keresést az adatbázisban
v Felhasználó azonosítás: mindenki csak ahhoz a tartalomhoz fér hozzá, amihez joga van
További információt a MonLine termékről a www.mon-line.hu honlapon találhatnak.
A levelező- és csoportmunka rendszer
A Montana Rt. a levelező- és csoportmunka rendszer funkciókat a Microsoft Exchange 2000 bevezetésével valósította meg. Az Exchange 2000 az embereket az ismeretekkel összekapcsoló megbízható és könnyen felügyelhető üzenetkezelő és csoportmunka-platform, mely tökéletesen integrált a Microsoft Windows 2000 operációs rendszerrel, így bármilyen méretű vállalat számára alkalmas.
A Microsoft Exchange 2000 levelezési szolgáltatással a következő feladatok valósulnak meg:
ˇ az információáramlás gyorsítása,
ˇ egységes kommunikációs megoldás a cég egészére nézve,
ˇ vezetői munka támogatása,
ˇ vállalaton kívüli üzenetküldési lehetőség (SMTP alapú internet e-mail szolgáltatás),
ˇ csoportmunka-támogatás,
ˇ vállalati szintű dokumentumtár szolgáltatás,
ˇ beépített folyamatkezelési lehetőség,
ˇ cégszinten alkalmazható üzenet-titkosítási és digitális aláírási lehetőség,
ˇ intranet integrációs lehetőség, széleskörű kapcsolódási pontok,
ˇ kiszolgáló oldali vírusvédelem lehetősége,
ˇ elektronikus FAX-szolgáltatás integrációjának lehetősége,
ˇ felhasználó oldali Microsoft Office integrációs lehetőség.
Az Exchange lehetőséget nyújt integrált alkalmazásplatform létrehozására, amelynek segítségével szabványos környezetben oldhatók meg a feladatok: Iratkezelés, dokumentumkezelés, folyamat – vagy ügykezelés, stb. A felhasználó megszokott környezettel, funkciókkal tudja feladatait ellátni, akár távoli munkahelyekről is. Kapcsolata nem csak a kollégákkal, hanem a külvilággal, erőforrásokkal is új alapokra helyeződik. A rendszerüzemeltetési oldalon is támogatja a hatékony működést
i
Céginformáció: Brau Union Magyarország Sörgyár Rt.
A Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. az osztrák BBAG-csoport (Österreichische Brau-Beteiligungs Aktiengesellschaft) többségi tulajdonában lévő magyar söripari társaság, a magyar sörpiac meghatározó szereplője. Két sörgyárában, Sopronban és Martfűn állítják elő azokat a kiváló minőségű söröket, melyek értékesítésével a cég a sörpiac mintegy 27 százalékát birtokolja. 1991-ben a privatizáció során az osztrák Brau Union Göss-Reininghaus Österreichische Brau AG. megszerezte a részvénytöbbséget Martfűn, egy év múlva pedig Sopronban. 1997-ben a már fél évtizede egy kézben lévő martfűi és soproni gyár egyesült a nyugat-magyarországi sörgyár nevét megőrizve. 1998. január 1-én a Soproni Sörgyár Rt. a konszernhez tartozás jegyében nevét Brau Union Hungária Sörgyárak Részvénytársaságra változtatta.
Azóta jelentős modernizáción esett át mindkét gyár. Sok milliárdot fordítottak a gyártás és a csomagolás korszerűsítésére, a minőség fejlesztésére. Modernizálták a főzést, az erjesztést, a szűrést, illetve bevezettek egy vadonatúj logisztikai rendszert is, új hordó- és doboztöltő gépsort állítottak üzembe. A beruházások eredményeképpen 2001-ben a soproni gyár éves termelési kapacitása elérteaz 1,2 millió, a martfűi gyáré pedig a 600 ezer hektolitert.
A vállalat fokozott figyelmet fordít a környezetvédelemre is. 1998-ban és 1999-ben több száz milliós beruházással új szennyvíz tisztítót építettek. A sörszakmában a Brau Union Hungária Sörgyárak Rt. az elsők között szerezte meg az ISO 9001 tanúsítványt, mely a tervezéstől a csomagoláson át a vevőszolgálatig a termelési folyamat minden egyes részén biztosítja a termékek minőségét. A cég sikerrel auditáltatta az ISO 14001 szabványon alapuló környezetközpontú irányítási rendszerét.
Céginformáció: Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.
A Montana Csoport 1989 óta van jelen a hazai és a nyugat-európai informatikai piacon. Konszolidált forgalma 2000-ben meghaladta a 8 milliárd forintot. Az elsősorban a hazai piacon tevékenykedő Montana Rt. budapesti és szegedi telephelyén 140 főt, leányvállalata, az információvédelmi megoldásokkal foglalkozó Noreg Kft. 17 főt foglalkoztat. A szoftverexporttal foglalkozó müncheni Montana GmbH-ban több mint 40 szoftverfejlesztő munkatárs dolgozik különböző fejlesztési projekteken Nyugat-Európa számos nagyvállalatánál. E projektek egy része a megbízó telephelyén, avagy igény szerint a Montana fejlesztőbázisáról off-shore fejlesztés keretében történik. A cégcsoport további ügyfelei közé tartoznak magyarországi közép- és nagyvállalatok, valamint az államigazgatás számos intézménye. 1997 óta a Montana Rt. a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága által kiírt pályázat alapján a kormányzat és a közigazgatási intézmények hivatalos szállítója.
Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.
1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.
Internet: www.montana.hu
Dénes Zoltán PR és marketing munkatárs
Telefon: (1) 327 9821, Fax: (1) 327 9801
E-mail: denes.zoltan@montana.hu

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik