Belföld

BELSŐ INNOVÁCIÓ A XEROX-NÁL:

A Xerox kutatói magas szintű kutatómunkát végeznek olyan mikroszkopikus elektro-mechanikai készülékek előállítására (MOEMS), amelyek alacsonyabb költségen a képillesztés vezérlésének - így a pontosabb képelőállításnak - még pontosabb módját kínálják. Ez a technológia a jövőben, várhatóan a távközlési és ipari automatizálás optikai kapcsolástechnikájában is szerepet kap.

Képzeljük el, hogy négy homokszemet pontosan egymásra helyezünk egy papírtörülközőn, amint az éppen letekeredik. Ezzel a fajta kihívással néz szembe a Xerox Corporation, amikor egymásra rakja a sárga, cián, magenta és fekete képeket egy fotóreceptorra, hogy egy színes nyomatot vagy másolatot kapjon.

Sőt, ez még nehezebb feladat, mert a képeknek pontosan egymásra kell illeszkedniük az emberi hajszál vastagságának 1/12-én belül, miközben a fotóreceptor szalagja 70 láb/perc sebességgel mozog. A Xerox nagyteljesítményű nyomtatórendszerei jelenleg is pontos képelőállításra képesek magas költségigényű, magas minőségi követelményt megvalósító precíziós gyártási technikák alkalmazásával.

A Xerox által kifejlesztett hihetetlenül kicsi és rendkívül megbízható készülékek – amelyeket mikro-optikai elektro-mechanikus rendszereknek nevezünk (angol rövidítése: MOEMS) – egy mikrocsipnél nem nagyobb csomagba integrálják az optikai, elektromos és mechanikai elemeket. Olyan intelligenciával rendelkeznek, amely lehetővé teszi, hogy optikailag érzékeljék, majd vezéreljék a körülöttük történt eseményeket úgy, hogy fényt generálnak, modulálnak, irányítanak, kapcsolnak és érzékelnek.

“A fotóreceptoros szalag úgy rezeg, mint egy feszes gumiszalag,” mondta Joel Kubby, a Xerox’ Webster New-York-i Wilson Kutatási és Technológiai Központjától. Ahelyett, hogy a szalagot rögzítenék, miközben a képet kialakító négy szín egymásra rakódik, a Xerox kutatói a MOEMS használatának lehetőségét vizsgálják a szalag pontos pozíciójának meghatározásában, hogy annak mozgását az irányított lézersugár követhesse.

“A MOEMS fogja felváltani a zártláncú visszacsatolásos vezérlésen alapuló precíziós gyártási technikákat,” mondta Kubby. Az eredmény sokkal pontosabb színilleszkedés lesz, ami az ügyfelek számára még jobb képminőséget biztosít alacsony ráfordítás mellett.

A MOEMS képillesztésre történő felhasználása csupán egy a Xerox Wilson Központban és a Palo Alto Kutató Központban (PARC – a Xerox Corporation leányvállalata) folyó MOEMS és MEMS (mikro-elektronikai rendszerek) tárgyú kutatási projektjeinek. A Xerox kutatómunkája minimális számú csatlakozópontot igénylő MOEMS előállítását eredményezte, ami fokozza a megbízhatóságot és csökkenti a gyártási költséget – mindkettő fontos tényező a MOEMS orvosi/gyógyászati, távközlési, autó- és repülési ill. űrhajózási iparágakban történő folyamatos bevezetésénél.

A Xerox Corporation, egyik fő technológiai újítója a világon, mintegy évi 1 milliárd dollárt költ kutatásra és fejlesztésre. Hat kutatási és technológiai központot működtet az Egyesült Államokban, Kanadában és Európában, amelyek a színekkel foglalkozó tudomány
g, a számítástechnika, a digitális képelőállítás, a különféle gyakorlati megoldások, elektro-mechanikai rendszerek, újszerű anyagok és egyéb olyan témák területén tevékenykednek, amelyek kapcsolódnak a Xerox nyomtatási és dokumentumfeldolgozási szaktudásához. A Xerox következetesen építi be találmányait a kiemelkedő Xerox-termékekbe és -megoldásokba, hogy megteremtse ezzel új üzletágak alapjait vagy licenc illetve értékesítés útján más vállalatok rendelkezésére bocsássa azokat.

—VÉGE

További információ:

Csölle Kata
Xerox Magyarország Kft.
Tel: 436-8999

Biriki Anita
PRESS&INFORM Kft.
Tel: 470-2055

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik