Belföld

A multi behálóz – hongkongi Vodafone-tulajdonosé lesz a Rossmann

A magyar drogérialáncot működtető Rossmann Kft.-t megszerezte a hongkongi Hutchison Whampoa Limited leányvállalata, mely a Vodafone távközlési mamutvállalatban és a Deutsche Telekomban is érdekelt.

Mint arról a Népszabadság az elmúlt hét végén beszámolt, az egyik legnagyobb, több mint 70 üzletet magában foglaló magyar drogérialánc működtetője, a Rossmann Magyarország Kft. a hongkongi székhelyű Hutchison Whampoa Limited leányvállalata, az A. S. Watson (ASW) kezébe került. Az ASW ugyanis megvásárolta a holland Kruidvat Groupot. A Kruidvat korábban csak 50 százalékos társtulajdonosa volt a Rossmann-hálózatnak, de nemrégiben további 40 százalékos üzletrészt vásárolt a névadó német Rossmanntól.

A Kruidvat és a Rossmann

A Kruidvatnak több mint 1900 üzlete van, holland és belga üzletláncok mellett hozzá tartozik Nagy-Britanniában a Superdrug, Lengyelországban, Magyarországon és Csehországban a Rossmann 50 százaléka.

A Népszabadság szerint a Rossmann Magyarország Kft. tavaly 67 üzlettel 13 milliárd forintos forgalmat ért el, idén pedig 17 milliárdos forgalmat tervez. Boltjai száma év végére várhatóan eléri a nyolcvanat. A terjeszkedésben szerepet játszott az is, hogy a holland tulajdonos tavaly megvette a Kleider Bauer-üzletláncot működtető Duna Divat Kft.-t, és annak budapesti boltjait mára javarészt drogériákká alakította át.

Az ASW múltja és jelene

Az A. S. Watson 17 országban van jelen, 27 ezer alkalmazottat foglalkoztat, és a mostani felvásárlással a világ egyik legnagyobb testápolási cikkeket forgalmazó vállalatává lép elő, amelynek becsült évi forgalma meghaladja a 7 milliárd eurót. (Mindez azonban eltörpül az élelmiszerkereskedelmi üzletág mellet, amely Ázsiában a legerősebb.)

Az ASW Ázsia egyik legjobban ismert kereskedővállalata. A társaság 1828-ban kezdte meg működését a kínai Guangzhou-ban (Kvangdzsu), Hongkongban 1841 óta működik, és a világon az első cégek közé tartozott, amely szénsavas üdítőitalokat gyártott (jelenleg is körülbelül húszféle ilyen termékük van). Az ASW jelenleg Hongkongban, Kínában és a Fülöp-szigeteken a legaktívabb, több mint száz fiókvállalata, illetve üzletága van, többek között Nagy-Britanniában is.

Az anyacég a Vodafone-ban és a Deutsche Telekomban is érdekelt

Az ASW anyacége a Hutchison Whampoa Limited , amely a világ egyik leghomályosabb vállalati konglomerátuma. Nehezen követhető, hogyan alakult át az ázsiai hajózási, hajójavító és kikötővállalat a globális távközlési piac egyik meghatározó szereplőjévé. Annyi bizonyos, hogy a Hutchison Whampoáé a világ legnagyobb konténerkikötője, a Hongkong International Terminals (HIT).

Maga a Hutchison Whampoa Limited egyébként 1977-ben egy óriási vállalati fúzió révén jött létre, majd 1991-ben megszerezték Nagy-Britannia egyik legforgalmasabb kikötőjét, a Port of Felixstowe-ot.

A távol-keletiek nem álltak le a terjeszkedéssel: 1985-ben létrehozták telekommunikációs üzletágukat, amely Hongkong vezető távközlési szolgáltatója lett. A mobilszolgáltatóként is ismert cég Európában a brit Orange céget szerezte meg. A brit mobilszolgáltatót végül a német Mannesmann-nak adták el, cserébe a Hutchison Whampoa a Mannesmannban szerzett részesedést. Ezért amikor a Vodafone felvásárolta a Mannesmannt, a Hutchison a Vodafone egyik legfőbb részvényese lett.

A Htuchison mobilrészlege harmadik generációs mobilszolgáltatásra kapott koncessziót az Egyesült Királyságban, ahol a japán NTT DoCoMo-val és a holland KPN-nel együtt alkot konzorciumot. Az NTT DoCoMo-val egyébként Hongkongban is együttműködik a Hutchison Whampoa. A távol-keleti cég Olaszországban, Svédországban, Ausztriában, Dániában, Írországban, Izraelben és Ausztráliában is szerzett harmadik generációs mobilkoncessziókat.

A Hutchison Whampoa egy másik ügylet, a VoiceStream Deutsche Telekom általi felvásárlása nyomán a legnagyobb német távközlési cégben is részesedést szerzett. Így a Hutchison Whampoa közvetve a magyar piacon is egyre jelentősebb befolyásra lenne képes szert tenni (ha ez a piac érdekelné egyáltalán a mamutvállalatot), hiszen a Vodafone nálunk is működtet mobilszolgáltatót, a Deutsche Telekom pedig a Matáv fő tulajdonosa. Ehhez képest a Rossmann megszerzése tényleg apróságnak tűnik

Ajánlott videó

Olvasói sztorik