Belföld

Ügynökdagonya – befejezte tevékenységét a Medgyessy-bizottság

Tegnap éjfélkor lejárt a Medgyessy-bizottság mandátuma: a kormánypártok szerint Medgyessy tisztázta magát, az ellenzék úgy véli, nagy még a köd. Járai Zsigmond a Magyar Nemzetnek elismerte, hogy a múlt rendszerben készített útijelentéseket a BM-nek. Kis János szerint az SZDSZ politikai kiüresedése nagyon messzire jutott.

Demeter Ervin tudott Medgyessy múltjáról, ám inkább hallgatott Demeter Ervin, az Orbán-kormány polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat felügyelő miniszterét utolsóként hallgatta ki tegnap a miniszterelnök múltját vizsgáló bizottság. Demeter elmondta, hogy a Magyar Nemzetből értesült “hitelt érdemlően” Medgyessy Péter titkosszolgálati múltjáról, de szóbeszéd útján már tudott a dologról.

Demeter már tavaly tájékoztatást kapott a Nemzetbiztonsági Hivataltól, hogy ilyen szóbeszéd létezik, s van egy személy, aki Medgyessy Péter tartótisztje volt, és ma is a hivatalban dolgozik. – Érdemi tájékoztatást akkor azért nem adhattam a parlamentben, mert az Alkotmánybíróság döntése értelmében személyes adat csak az érintett hozzájárulásával hozható nyilvánosságra – magyarázta Demeter.

MSZP: Medgyessy tisztára mosta magát

A Medgyessy-bizottság végleges jelentése nem készült el, ám a vizsgálóbizottság szocialista tagjai elkészítették saját jelentéstervezetük végső változatát, amelyet a testület SZDSZ-es tagja, Bőhm András is aláírt. A jelentéstervezetet benyújtották az Országgyűlésnek. (A négy kormánypárti és négy ellenzéki képviselővel dolgozó vizsgálóbizottságnak elvileg többségi döntést kellett volna hoznia a jelentésről.)

Az MSZP szerint az országgyűlési határozatban szereplő mind a 9 kérdésre sikerült választ adniuk. Jelentéstervezetük leszögezi: megállapítást nyert, hogy Medgyessy Péter sem 1978. március 1. előtt, sem pedig 1982. december 31. után nem állt kapcsolatban a Belügyminisztérium III-as főcsoportfőnökségével, illetve a csoportfőnökségekkel.

A két időpont között Medgyessy elemző-értékelő közgazdasági tanácsadói tevékenységet végzett szt-tisztként. Nem szervezett hálózatot, nem értékelte a főosztályok tevékenységét és más szt-tisztekkel sem tartott kapcsolatot.

Kis János levele az SZDSZ vezetőihez “A kormányalakítási tárgyalások éles fénnyel világítottak rá arra, amit korábban legföljebb sejteni lehetett: az SZDSZ politikai kiüresedése nagyon messzire jutott. A kért vagy elfogadott tárcák együttese semmiféle koncepcióra nem utal. Nem függ össze sem a párt választási programjával, sem identitásával. A kormányprogramon az SZDSZ alig hagyta rajta a keze nyomát.”….”Az SZDSZ június 19-én úgy adta föl június 18-ai álláspontját, hogy még csak nem is mérlegelte, van-e mód akaratának érvényesítésére a kormányból való kilépés nélkül. A következmények nem maradtak el. Az SZDSZ magára vállalta a szerepet, hogy a Medgyessy-bizottság publicitását ellensúlyozandó a politikusok titkosszolgálati múltját általánosságban vizsgáló bizottság felállítását kezdeményezze. A szabad demokrata frakció megszavazta a Medgyessy-bizottság működési határidejének elfogadhatatlan korlátozását. A párt – a kormánykoalíció tagja – szó nélkül nézte végig, hogy koalíciós partnere törvénytelenül megszerzett információk szivárogtatásával zsarolja ellenfelét, amit a szabad demokraták aljas manipulációként ítéltek el (helyesen), amikor a másik oldal tette ugyanezt.” – olvasható az Élet és Irodalom folyóirat ma megjelent számában.

Évente egy jelentést készített, amelyet kapcsolattartóinak adott át. Medgyessy Péter valamennyi titkosszolgálattal, így a szovjet KGB-vel szemben is végezte titokvédelmi munkáját, többek között az akkori magyar adósságállomány nagysága, az ország valuta- és aranytartaléka vonatkozásában.

A szocialista Vadai Ágnes az MSZP tegnapi sajtótájékoztatón megjegyezte: a bizottság egy hónapos munkáját alapvetően meghatározta a házszabály folyamatos megsértése, és az a “mérhetetlen elfogultság”, amely a bizottsági elnököt jellemezte. – Nehéz úgy dolgozni, hogy Balogh László kizárja irodájából az egyeztetni akaró Toller Lászlót – mondta.

Az ellenzék szerint maradtak homályos foltok

Az ellenzéki politikusok elégedetlenek a bizottság által feltárt adatokkal kapcsolatban. Balogh László, a bizottság elnöke kijelentette, hogy nem ismerte meg teljesen Medgyessy Péter titkosszolgálati múltját, maradtak homályos foltok. Balogh közölte: az Országgyűlés plenáris ülésén az azonnali kérdések és válaszok óráját fogja felhasználni arra, hogy – ha kell, négy éven át – feltegye kérdéseit Medgyessy Péternek.

Járai és az útijelentések A nyolcvanas években megpróbáltak beszervezni, ám ezt elutasítottam, és nem voltam tagja az MSZMP-nek sem – jelentette ki Járai Zsigmond tegnap a Magyar Nemzetnek. “Többszöri nyomásra ugyan aláírtam egy nyilatkozatot, hogy a külföldi útjaimról készült, az ország gazdasági helyzetének külhoni megítélését tartalmazó útijelentéseket megküldöm a Belügyminisztériumnak is, ám ez a tevékenység mai mércével is vállalható”. Arra a kérdésre, hogy miért vállalta ezt a megbízatást, Járai kifejtette: a nyolcvanas években aktívan részt vett a tőzsde felépítésében, ebből a szempontból kockázatosnak tűnt, hogy nem volt párttag és nem volt hajlandó ügynöki tevékenységet folytatni. Járai szerint ez a tevékenység akkor is vállalható volt és most is vállalható, hiszen nem ártott vele senkinek. Állítása szerint tevékenységéért semmilyen anyagi és tárgyi juttatásban nem részesült. Pénzügyminisztersége idején erről a tevékenységéről beszámolt Orbán Viktornak, aki bizalmáról biztosította.

Az ellenzéki képviselők szerint nem jelenthető ki teljes bizonyossággal, hogy a miniszterelnök nem zsarolható. Úgy vélik ugyanis, hogy lehetnek olyan iratok, amelyeket nem ismertek meg, és amelyek nem kerültek nyilvánosságra.

Körömi Attila Fideszes képviselő szerint nem lehetne lezárni a bizottság munkáját, mert a meghallgatások során ellentmondások alakultak ki, amelyeket az idő rövidsége miatt nem tudnak tisztázni. (A bizottság mandátumának idejét nem lehet meghosszabbítani, igaz, újjáalakulhat, de más feladatokkal.) Simicskó István szerint a bizottság munkája során nem kaptak választ arra, hogy Medgyessy Péter pontosan milyen tevékenységet végzett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik