Belföld

Az utazókat hidegen hagyja az árvíz

Az első hat hónap turisztikai szempontból igen gyatrán sikerült, azt már aligha rengeti meg jobban a mostani árvíz. A beutazók száma - főleg a Forma 1-es verseny hatására - növekszik, a magyarok pedig amúgy is inkább délre tartanak.

A környező országokat és Magyarországot súlytó árvíz nem befolyásolja jelentős mértékben az utazni vágyó magyarok kedvét. Honfitársaink a városnézéseket általában tavaszra és őszre tartogatják, akik pedig most indultak volna például prágai városnéző kirándulásra, azok új úti célt választanak – állítja Tóth Atilla, a Vista utazási iroda értékesítési igazgatója.

A hazánkból külföldre indulók nagy része ezekben a napokban, ha egyáltalán elindul, akkor inkább délre tart. Igaz az utóbbi időben dél felé – például a horvát tengerpart irányába – kevesebben veszik útjukat, ez azonban már az árvíz nélküli időszakban is jellemző volt. Horvát idegenforgalmi illetékesek szerint, mindez a nagy drágaságnak tudható be: déli szomszédunknál a nyaralási költségek a partvidéken akár 40 százalékkal is magasabbak lehetnek, mint az ország fővárosban, Zágrábban.

Hosszan tartó árA Szigetközben harmadfokú, a Budapestig tartó Duna-szakasz mentén másodfokú készültség van érvényben, az előrejelzések szerint viszonylag hosszan tartó áradásra lehet számítani. A legújabb adatok szerint Budapestnél vasárnap 865 centiméteren tetőzik a Duna. Ez az érték 20 centiméterrel haladja meg az 1965-ben mért csúcsot. Kiss Elemér, a Miniszterelnöki Hivatal vezetője bejelentette: a költségvetés központi tartalékából 500 millió forintot biztosít a védekezés költségeire, és további segítségről is szó lehet, ha a helyzet úgy kívánja. Az úgynevezett vis maior, azaz az önkormányzatok részére kártalanítás céljából létrehozott alapot egymilliárd forinttal töltötték fel. A főváros III. és XXII. kerületében több mint 700 embert telepítenek ki a Duna rekord mértékű áradása miatt. A gátakon jelenleg 1500 vízügyi dolgozó és 360 katona dolgozik.

A Forma-1 és a négynapos ünnep vonzza a külföldieket

A külföldre irányuló forgalom csökkenése még a hegyeshalmi határátkelőnél sem jellemző – számol be a határőrök tapasztalatairól Túróczki András. A határőr őrnagy a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy az árvíz a Magyarországra irányuló forgalomban sem okozott jelentős változást, sőt a nyugati határ felől egyre növekvő számú vendég érkezik hazánkba.

Persze nehéz volna megbecsülni, hogy a főszezonon belül is csúcsidőnek számító Forma 1-es futam és az augusztus 20-i ünnepek alatt mennyi vendég érkezett volna özönvíz nélkül. Ha azonban abból indulunk ki, hogy a Forma 1-es futam hazai szervezői – mint azt több lapban is elmesélték – leginkább az időjárás-jelentéseket bújják, akkor valószínűsíthető, hogy az esőzés nagyban befolyásolja a futamra készülődők utazási kedvét.

Sokkal rosszabb már nem lehet

Az első hat hónap turisztikai adataiból már látszik, hogy az idei év nem a hazai vendéglátás éve lesz. A Központi Staisztikai Hivatal adatai szerint júniusig a vendégek száma megegyezett a tavalyival, a vendégéjszakák száma azonban 2 százalékkal csökkent.

Kereskedelmi szálláshelyeken 2,6 millió vendég 7,2 millió éjszakát töltött júniusig (ennek a háromnegyedét külföldi utazók fizették ki), a külföldi vendégforgalom azonban 3 százalékkal visszaesett 2001 első félévéhez képest. S bár a nyári szaldó meghúzásával még várni kell, az augusztusi esőzések valószínűsíthetően nem befolyásolják a számottevően a szezon egészének alakulását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik