Belföld

Legénybúcsúbiznisz – vetkőző lányok, guruló forintok

Néhány éve még eseményszámba ment ha egy legénybúcsúra a társaság sztriptíztáncost rendelt , mára ez a fajta "úri muri" megszokottá vált. Kezd kialakulni az "ellátó piac" is, bár a cégek jobbára kiegészítő tevékenységként űzik a legénybúcsú-szervezést.

A jólét és a különleges dolgok iránti vonzódás úgy hozta, hogy a legénybúcsúra készülődők ma nem konfettit és papírsárkányt vásárolnak tömegével a buli előtt, hanem minden

HagyományDédapáink idejében a legénybúcsú a lármával és edények zajos összetörésével a gonosz szellemek elriasztására szolgált. Egy legénybúcsú-mindentudó honlap szerint ez a buli arra szolgál, hogy a vőlegény elbúcsúzzon a legényélettől. A hagyomány szerint ilyenkor nemcsak porcelánt törnek össze, hanem konfettit, WC-papírt dobálnak, luftballont, papírsárkányt engednek a levegőbe.

szervezőkézségüket és kreativitásukat bevetve igyekeznek megnyerni az ügynek a női nem egy táncolásra, vetkőzésre képes és hajlandó jeles képviselőjét. Kreativitásra szükség is van, mert bár néhány cég már foglalkozik ilyesmivel, de marketingre, hirdetésre nem terjed ki a büdzsé.

Elsősorban rendezvényszervező cégek bővítették ebbe az irányba tevékenységi körüket. A kínálat változó, vállalják a teljes este megszervezését a legvadabb kívánságokkal, vagy csak lányok küldését. Nem mellékes, hogy az általunk megkeresett szervezők valamennyien úgy nyilatkoztak: prostituáltakat nem vállalnak, csak olyan produkciókat, ahol “mindent a szemnek, semmit a kéznek”.

Tudományosan nézveZentai Violetta szociológus, a Közép-európai Egyetem munkatársa szerint az ilyen típusú szolgáltatások elterjedésének elsődleges oka az, hogy a rendszerváltást követő évtizedben azokat a szolgáltatásokat is “kipróbálhattuk”, melyeket addig csupán nyálcsorgatva bámultunk háromévente Bécsben. “Bár csupán közvetett tapasztalataim vannak a témában – mondta Zentai -, véleményem szerint az ebből fakadó telítettségből próbálnak meg kiutat találni azok, akik ilyen típusú szolgáltatásokat vesznek igénybe.” Nem szabad ugyanakkor megfeledkezni arról, hogy csupán egy szűk rétegről van szó, leginkább az urbánus középosztály és az e feletti rétegből kikerülő fiatalok hajlanak ilyen típusú szórakozásra. A nemi szerepek felől vizsgálva kérdést némi ellentmondást fedezhetünk fel, hiszen a fellépő lányok áruként való megjelenése a legénybúcsúkon visszafelé megtett lépésnek tűnik emancipálódó világunkban, visszatérés a polgári kultúra világába. “Ám ha mindez kétoldalú – elemzi a helyzetet a magát elkötelezett feministának valló Zentai – és nem csupán a női test válik bántó, esetleg ordenáré módon a fogyasztás tárgyává, hanem ennek legitim módon megvan a párja a másik oldalon, tehát ha elfogadottá válik, hogy fiúk hasonló produkciókat adjanak elő lányközönségnek esetleg leánybúcsúkon, akkor nem találok semmi kivetnivalót a dologban.”

Nyáron fut a szekér

Különösen a nyári időszakban “fut a szekér” – mondta el a FigyelőNet kérdésére egy kifejezetten legénybúcsúkra szakosodott rendezvényszervező iroda vezetője. A négy évvel ezelőtt alakult vállalkozás adatbázisában ma már 40-50 fénykép szerepel, innen lehet választani lányokat (vagy akár fiúkat), illetve előadásmódot (Tequila show, Strip-Tease gyöngysorral vagy vibrátorral, Limuzin show, Angyalbőrben stb.).

Egy 12-15 perces, egylányos-vetkőzős előadás ára átlagosan 23 ezer forint. Ebből mintegy 18 ezer forinton osztozik a lány és az őt szállító sofőr, hiszen aranyszabály, hogy a lányok nem mehetnek egyedül. Az a feltétel sem képezheti alkudozás tárgyát – olvasható a cég internetes oldalán -, hogy a megrendelő dolga tiszta színpadról, öltözőről, CD-lejátszóról, egyes műsorszámoknál pedig mikrofonról gondoskodni.

A piac keresleti oldalára jellemző kiszámíthatatlanság mellett további kockázatot jelent, hogy a lányokat nem egyszerű “megtartani” hiszen a fellépők háromnegyede előbb-utóbb elhagyja hazánkat az “országonként igencsak eltérő kereseti lehetőségek hatására”. Leggyakrabban Olaszország vagy Mexikó a végállomás – panaszolta az irodavezető.

A lányok egyébként hétköznap civil szakmájukat űzik, hétvégére ugranak be megrendelés esetén. Volt rá példa, hogy saját hivatásukat vették alapul a műsorok kialakításában, így került be a kínálatba a nővér-show is.

Az örömlányok kimaradnakFöldi Ágnes, a prostituáltak szóvivője szerint nem jellemző, hogy örömlányt rendelnek ilyen típusú mulatságokra, a lányok nem is nagyon szívesen mennek lakásra. Az jellemzőbb, bár gyakorinak nem nevezhető, hogy fiúcsoportok keresik fel a lányokat masszázsszalonokban az esküvő előtt.

Hastáncos-szegmens

A hastáncos lányok is egyre kelendőbbek – tudtuk meg egy prominens képviselőjüktől, aki nevének elhallgatását kérve a FigyelőNet kérdésére elmondta, hogy jelenleg egy 10 perces előadás 15 ezer forintba kerül. Ha a fővároson kívülre hívják, akkor dupla “gázsi” jár, ha pedig számlát kérnek tőle, az a kényelmetlenségek miatt akár háromszorosára is növelheti az alaptarifát. A műsor hossza többnyire a legénybúcsúztatók pénztárcájától függ.

A megkérdezett hölgy szerint az utóbbi két évben különösen megnőtt az igény az ilyen típusú szórakoztató szolgáltatások iránt. A baj csupán az, hogy ezzel párhuzamosan a kínálat is nőtt, egyre élesebb a konkurenciaharc.

A sereghajtók

A Napfonat Bt. három éve vette be szolgáltatásai közé a legénybúcsú-szervezést. A cég vezetője, Kristóff Zoltán szerint nem túl aktív a piac. “Jellemzően a srácok maguk mennek el és isszák le magukat.” Három év alatt mindössze 4 legénybúcsú megszervezésére kapott megrendelést a társaság, így ez a tevékenység az árbevétel elenyésző részét adja.

Megrendelés esetén a mulatság egészének megszervezését vállalják, legyen szó bármilyen extrém kívánságról, a helyszín bérlésétől a táncoslányokig. A cég 10 százalékot kér az éttermektől, illetve a helyiség tulajdonosától, 20-30 ezer forintba került a táncoslány egy műsorszám erejéig.

Egy átlagos társaságnak fejenként 4-5 ezer forintból tudják kihozni a mulatságot, amely Kristóff Zoltán szerint felejthetetlen élmény. A konkurencia 2-3 cég, nem is ezeket okolják a szerény érdeklődésért, sokkal inkább az egyedileg szervezett legénybúcsúk fosztják meg a hivatásos szervezőket a megrendelésektől.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik