Belföld

Informatikai fejlesztőközpontot alapított a Matáv

A Cégbíróság bejegyezte a Matáv és a Deutsche Telekom informatikai üzletágához tartozó T-Systems Kft. által létrehozott T-Systems Kutatási Kft.-t. Közben a súlyosan eladósodott Deutsche Telekom a T-Systems eladását fontolgatja.

A Cégbíróság által néhány napja bejegyzett T-Systems RIC Kutatási Kft.-t a Deutsche Telekom informatikai üzletágának magyar Informatikai fejlesztőközpontot alapított a Matáv 1leánycége, a T-Systems Kft. és a Matáv alapította, 80-20 százalékos tulajdonmegosztással. A társaság jegyzett tőkéje 121,5 millió forint, ügyvezető igazgatója Vinkovits László. A többségi tulajdonos T-Systems Kft. jegyzett tőkéje 200 millió forint.

A vízióA sajtóközlemény szerint a Regional Innovation Center kiemelt jelentőségű a T-Systems számára: az újonnan létrehozott vállalat elsődlegesen ASP (Application Service Providing) megoldásokat fejlesztő központként működik majd, és fontos szerepet tölt be a T.I.M.E.S.-hoz (Telecommunications, Information Technology, Multimedia, Entertainment, Security Services – telekommunikáció, információ-technológia, multimédia, szórakoztatóipar, biztonság technika) közel álló szolgáltatások piacán.

A regionális fejlesztő központ létrehozatalára a Deutsche Telekom – a T-Systems anyavállalata – és a Matáv döntése alapján került sor. A cél egy információtechnológiát és távközlési technológiákat felhasználó kutató- és fejlesztőközpont létrehozása volt.

A cégbejegyzés körülményeit tekintve érdekesség: alig egy hónappal ezelőtt felröppentek olyan híresztelések, hogy a tetemes adóságokkal küzdő Deutsche Telekom az információs technológiával foglalkozó üzletágának eladását fontolgatja. A DT IT-ágazatát az ABN Amro egy hónappal ezelőtt 4-6 milliárd euróra értékelte. A T-Systems eladása felborítaná a Deutsche Telekom eddigi “négypilléres” (fix-vonalas, mobiltelefonos, internet és vállalati szolgáltatások üzletágak) üzleti politikáját.

Amit a T-Systems-ről tudni érdemesA T-Systems Európa második legnagyobb rendszerháza, mintegy 40 ezer alkalmazottat foglalkoztat, éves árbevétele 11 milliárd euró. A Deutsche Telekom a mobil telefónia, az internet alapú kommunikáció és a hálózat-hozzáférés mellett a megoldásszállítást jelölte meg egyik stratégiai növekedési területeként. A T-Systems az informatikában a korábbi debis IT Services – a Deutsche Telekom AG (50,1 százalék) és a DaimlerChrysler Services AG (49,9 százalék) vegyes vállalata – tapasztalataiból merít, míg a távközlés területén a Deutsche Telekom adja a hátteret. A T-Systems hivatalosan 2001 februárjában jelent meg a német piacon és jelenleg több mint 20 országban működtet képviseleteket.

A T-Systems eladásával jelentősen csökkenne a DT nettó adóssága, amely április végén 66,4 milliárd euró volt. Ráadásul az amerikai VoiceStream mobilszolgáltató elemzők által követelt eladása is elkerülhetővé válna. A Finanancial Times júliusban már a T-Systems lehetséges vevőjelöltjeit is összeállította: elsősorban nagy IT-cégek neve került szóba, mint az EDS, az IBM, a Cap Gemini.

Lehetséges alternatívaként merült fel a Deutsche Telekom internetszolgáltatójának, a T-Online-nak az eladása. Itt nem a teljes üzletág, hanem csak egy jelentősebb hányad kiárusítása került szóba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik