Belföld

Tőzsdehét – a fele más

A múlt héten is a bizonytalanság volt az úr az amerikai és nyugat-európai tőzsdéken. Míg a feltörekvő piacok indexei remekeltek, addig "odaát" meglehetősen vegyes képet mutattak a börzék.

Az Egyesült Államokban szinte mindegyik napra jutott valami rossz hír, ráadásul a kellemetlenebb fajtából. A hétfői általános felfutás után kedden az amerikai fogyasztói bizalom nem csekély mértékű júliusi visszaeséséről számolt be a Conference Board intézet. Szerdán a Chicago beszerzési menedzserindex, csütörtökön pedig az ISM üzleti bizalmi indikátor maradt el mind az előző havi értékektől, mind a piaci várakozásoktól.

Makroaggodalmak

A múlt hét közepén a gazdasági növekedés ütemének lassulásával szembesültek az amerikai befektetők. Ekkor látott napvilágot, hogy a második negyedévben mindössze 1,1 százalékkal nőtt éves szinten a GDP a tengerentúlon, míg az elemzők kétszer ekkora növekedést tartottak valószínűnek.

Csütörtökre elfogyott a türelem New Yorkban, a pénteki munkaerőpiaci adatok pedig megadták a végső lökést a részvényáraknak. A hét utolsó napját a Dow Jones kétszáz pontos eséssel zárta – napon belüli háromszáz pontos mínusz után -, így heti szinten mindössze fél százalékos plusszal zárt.

Rosszabbul jártak a chicagói tőzsdén jegyzett papírokkal spekulálók. A Nasdaq csökkenéssel zárta az időszakot, a múlt hónapban felállított, sok éves negatív rekordjához közelített.

Európában a maguk feje után mentek a tőzsdék. Frankfurtban közel másfél százalékot esett a DAX, elsősorban a vezetőváltást követő optimizmust “kiheverő” Deutsche Telekom, illetve a csökkenő kereslettel szembesülő, emiatt jelentős létszámleépítésre készülő Siemens miatt. Párizsban és Londonban ellenben emelkedéssel zártak az értékpapírpiacok.

Pénz- és állampapírpiacJelentős jegyzési szándék mellett nagyobb hozamcsökkenés mutatkozott a múlt héten megtartott diszkont kincstárjegy aukciókon. A három hónapos papírra hetvenmilliárdnyi ajánlat érkezett, az átlaghozam tizenhét bázisponttal, 9,4 százalékra csökkent. A hat hónapos jegy hozama huszonegy (9,49 százalék), a tizenkét hónaposé harmincöt bázispontot esett (9,58 százalék). A két hosszabb lejáratú diszkontra ötven-ötvenmilliárd forintnyi ajánlat érkezett, az ÁKK mindhárom esetben az eredetileg tervezett mennyiséget (huszonöt-, a hosszabb diszkontoknál harmincmilliárd) allokálta le.

Vegyes és nem számottevő elmozdulások jellemezték a másodpiaci referenciahozamokat. A DWIX tizenegy bázisponttal emelkedett (9,43 százalék). A forint kismértékben gyengült a dollárral (248,9) szemben, a sávban a centrumtól 10,8 százalékon zárt.

Eladók, nyomás!

Térségünkben felszabadultak a részvénypiacok az eladói nyomás alól. A tőzsdeindexek tisztes nyereséggel zártak, bár meg sem közelítették a brazil Bovespa által diktált tempót (a dél-amerikai országban a Nemzetközi Valutaalap hitelprogramjának folytatásában reménykedő vásárlók késztették száguldásra az indexet).

Itthon az előző heti szakadás után jelentősebb korrekciót hajtott végre a Budapesti Értéktőzsde indexe, a BUX: kétszázhatvan pontot, mintegy négy százalékot emelkedett. Erős támasznak bizonyult a hétezer pontos vonal, amelyet hétfőn tört át az index. A megtámasztásra többször is szükség volt, mivel az előző héthez képest erősen lecsökkent, átlagosan négymilliárd forintos napi forgalom mellett egy-két nagyobb eladási megbízás gyorsan lenyomta az indexet.

A legnagyobb likviditású papírok mind emelkedéssel zárták a hetet, a Matáv kivételével. A távközlési társaságot részint szektorának kedvezőtlen heti teljesítménye sújtotta, de az a felröppent értesülés sem tett jót az árfolyamnak, miszerint a német anyacég (Deutsche Telekom) esetleg szabadulni kíván a magyar társaságtól, a Westel megtartása mellett.

Kellemes meglepetéssel örvendeztette meg részvényeseit a Richter. A nagyobb gyógyszertársaság a második negyedévben 7,3 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ez messze meghaladta az elemzők által várt profitot, és a cég bejelentette, hogy nem változtat idei eredménytervén. A részvény jelentős megugrással nyitott kedden, és bár a hét második felére alábbhagyott a lendület, így is közel öt százalékkal drágult öt nap alatt.

A Richter eredménye jó hatással volt a másik nagy gyógyszergyártó árfolyamára is. Az előző héten, profit warningja után drámai áresést elszenvedő Egis kurzusa tizenkét százalékot ugrott a múlt héten, megelőzve az értékét tizedével növelő Globust és a Moodys által felminősített OTP Bankot.

A másodvonal felemásan szerepelt. A vegyipari papírok felfelé, a gépgyártók vegyesen mozogtak, a két informatikai társaság részvényének árfolyam-alakulása között pedig kiugró különbség mutatkozott. A Graphisoft árfolyama öt százalékot esett, a Cisco minőségellenőrzésnek ismét megfelelő Synergon kurzusa ellenben kilenc százalékkal javult.

Heti menü

Az Egyesült Államokban a Procter & Gamble kedden, a Cisco szerdán megjelenő eredménye mellett minden bizonnyal a második negyedéves termelékenységi index fogja befolyásolni a befektetőket. Az utóbbi pénteken esedékes közlése előtt a csütörtökön megjelenő júliusi termelői árindex is izgalomra adhat okot.

Itthon a napokon belül esedékes gyorsjelentések határozhatják meg a tőzsde hangulatát. Csütörtökön a Graphisoft, a Borsodchem és a Démász, pénteken pedig az Egis hozza nyilvánosságra féléves eredményeit.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7058,4
3,84 %
-1,02 %
Varsó WIG
13020,2
1,44 %
-6,48 %
Prága PX50
448,5
6,68 %
13,66 %
Frankfurt DAX
3532,5
-1,30 %
-31,54 %
Párizs CAC
3245,4
2,29 %
-29,82 %
London FTSE
4075,5
1,47 %
-21,89 %
Nikkei 225
9709,7
1,24 %
-7,90 %
Hang Seng
9991,7
2,24 %
-12,33 %
Dow Jones IA
8313,1
0,59 %
-17,05 %
Rio Bovespa
9852,0
6,89 %
-27,44 %
Mexikó BOLSA
5644,7
-4,33 %
-11,42 %
Nasdaq
1247,9
-1,13 %
-36,02 %
Moszkva RTS
328,0
1,60 %
26,11 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik