Belföld

A hűtlen – Mit csinál a feleséged 3-tól 5-ig?

Adrian Lyne rendező mindent tud a vágyról, a szexről, a birtoklásról és mindent tud mindezek következményéről, a bűnről és a bűntudatról.

A bizonyítékok? Flashdance, Tisztességtelen ajánlat, 9 és 1/2 hét, Végzetes vonzerő. Lyne legújabb filmjében tovább fokozza a tempót, képes még váratlanabb húzásokra és rendelkezik egy még gonoszabb ajánlattal. A legfélelmetesebb az benne, hogy A hűtlen egy olyan (bal)lépésre épül, amely bármelyikünkkel megtörténhet.

A hűtlen – Mit csinál a feleséged 3-tól 5-ig? 1A Sumner famíliával minden teljesen rendben van. A férfi (Richard Gere) minden tekintetben jól áll, a nő (Diane Lane) még mindig gyönyörű, miként szép a gyerek és a családtagként kezelt kutya is. Talán egyetlen probléma van: a házasfelek nem kérdeznek egymástól semmit. A rengeteg kijelentő módban elhangzott párbeszédet és a látszatharmóniát egy nap megzavarja valami szokatlan. A nő a Sohóban megismerkedik egy titokzatos fiatalemberrel (Olivier Martinez), akinek a bűvköréből nem tud elszabadulni. A férfi nem a férjek erőtlen háttérsugárzásával, hanem mindennél végzetesebb vonzerővel rendelkezik: sármos, titokzatos, és a nő úgy gondolja, miért ne… Egy kis házasságtörés nem a világ. A viszony tartós lesz, ám ahogy az egy eltitkolt kapcsolatnál lenni szokott, előbb-utóbb kiderül. A férj természetesen felteszi a szokásos ellenőrző kérdéseket, megpróbálja a helyére tenni a dolgokat morális és szexuális értelemben egyaránt, ám amikor nem sikerül, belekezd abba a vállalkozásba, amibe Michael Douglas a Tökéletes gyilkosságban.

A hűtlenben az izzó szenvedélyekkel a jéghideg logika áll szemben. Hitchcock óta tudjuk, a bűn előbb-utóbb visszakerül oda, ahonnan származik: az otthonunkba. Lyne tökéletes tanítványnak bizonyul. A hűtlen, amely Claude Chabrol egyik legjobb krimije, A megcsalt férj invenciózus remake-je, ínyencfalat a gyorséttermekben.

A hűtlen – Unfaithful, 2002. Színes, amerikai film, 124 perc. Rendező: Adrian Lyne, operatőr: Peter Biziou. Főszereplők: Richard Gere, Diana Lane, Olivier Martinez. Forgalmazza az InterCom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik