Belföld

Korszerű vállalatirányítás a CBA-nál

A Montana Rt. vezette be az SAP rendszer komplett pénzügyi moduljait és részlegesen az értékesítési modulját egy kiterjedt hálózattal rendelkező hazai kiskereskedelmi cégnél, a CBA-nál.

A bevezetés során a Montana felvállalta, hogy a CBA részéről felmerülő igényeket maximálisan kielégítse úgy, hogy az így megvalósított folyamatok SAP-ban is leképezhetőek legyenek. Ennek megvalósítása jelentette a legnagyobb kihívást a bevezetési folyamat során. Ennek sikeres megoldását mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy a rendszer élesben működik január óta.
A bevezetés a következő területekre terjedt ki: Számviteli és pénzügyi terület, automatikus utalás integrálása a Raiffeisen Bank Home banking termináljával, tárgyi eszközkönyvelés, szolgáltatási tevékenységek számlázása, bonusz illetve az árufogalmi rendszer integrációja.

A számviteli területen a kereskedelmi vállalatokra jellemző módon nagyon nagy a számla és utalási forgalom (napi 1000-1500 tétel) ami speciális kezelési technikát és megoldásokat igényelt. A tárgyieszköz-kezelés megoldása a korábbi Excel-nyilvántartással szemben teljesen új integrált megoldást jelentett a CBA számára. A szolgáltatási tevékenységek számlázásának kialakításával megalapoztuk a következő évi logisztikai bevezetésünket, melynek célkitűzése az anyaggazdálkodás, és egy ehhez kapcsolódó vonalkóddal támogatott számlázási rendszer lesz. A bonusz rendszer a CBA saját egyedi rendszere, melyet összekötöttünk az SAP-val, így a negyedévente kibocsátott bonusz levelek adatait is kezelhetővé váltak az SAP-ban (ez negyedévente 2-3000 számlát jelenthet). Áruforgalmi rendszer napi 1000-1500 számlát bocsát ki, ami naponta átkerül az SAP rendszerbe, ahol a számlák további (számviteli) feldolgozása történik.
Néhány speciális folyamat, amelyeket a Montana Rt. e projekt során sikeresen megoldott, s amelyek különösen fontosak egy kereskedelmi vállalat számára:
– Speciális kompenzálási folyamat.
– Import ÁFA kezelés.
– Bonusz levél kezelés.
– Automatikus fizetés konfigurálása.
A projekt során a legnagyobb energiaráfordítást az adatmigráció jelentette – különösen a vevő- / szállítótörzs kialakítása. A migrálandó adathalmaz is jelentős volt, például a nyitott vevő folyószámla tételek száma több mint 16.000 volt.
A bevezetett SAP rendszer nyújtotta lehetőségeket a CBA egyre hatékonyabban aknázza ki. A Montana Rt. bízik a CBA-val való további sikeres együttműködésben, például a logisztikai rendszerük közös kialakításának területén.

Céginformáció: CBA Kereskedelmi Kft.
A CBA Kereskedelmi Kft. 1991-ben alakult tíz magánkereskedő összefogásával, akik a volt “Közért” vállalatok üzleteinek privatizációjában láncként pályáztak 17 egységre. A CBA Kereskedelmi Kft. megalakulása első pillanatától beszerzési és értékesítési társulásként tevékenykedő, 100%-ban magyar tulajdonú stratégiai szövetség, mely vállalkozás tulajdonosainak alapelve a hosszú távon működő, kölcsönös előnyökre alapozott együttműködés.
A CBA fejlődésének főbb állomásai:
1991. megalakulás
1995. Budapesten, a Gyöngysor utcában 2.000 nm-es raktár megvásárlása,
1996. a beszerzési társulásból dinamikus nyitás a kereskedelmi lánc erősítése felé,
1998. Budapesten, a Nándorfejérvári úton egy 5 szintes, 18.000 nm-es raktár, és egy különálló irodaház megvásárlása,
1998. vidéki regionális központok felállítása,
2000. együttműködési megállapodás a németországi EDEKA beszerzési szövetséggel, mely Európa 3. legerősebb kereskedelmi szervezete,
2002. Budapest vonzáskörzetébe tartozó Alsónémediben logisztikai raktárbázis felépítése.

Céginformáció: Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.
A Montana Csoport 1989 óta van jelen a hazai és a nyugat-európai informatikai piacon. Konszolidált forgalma 2000-ben meghaladta a 8 milliárd forintot. Az elsősorban a hazai piacon tevékenykedő Montana Rt. budapesti és szegedi telephelyén 140 főt, leányvállalata, az információvédelmi megoldásokkal foglalkozó Noreg Kft. 17 főt foglalkoztat. A szoftverexporttal foglalkozó müncheni Montana GmbH-ban több mint 40 szoftverfejlesztő munkatárs dolgozik különböző fejlesztési projekteken Nyugat-Európa számos nagyvállalatánál. E projektek egy része a megbízó telephelyén, avagy igény szerint a Montana fejlesztőbázisáról off-shore fejlesztés keretében történik. A cégcsoport további ügyfelei közé tartoznak magyarországi közép- és nagyvállalatok, valamint az államigazgatás számos intézménye. 1997 óta a Montana Rt. a Miniszterelnökség Közbeszerzési és Gazdasági Igazgatósága által kiírt pályázat alapján a kormányzat és a közigazgatási intézmények hivatalos szállítója.
Montana Információtechnológiai és Kommunikációs Rt.
1085 Budapest, Gyulai Pál utca 13.
Internet: www.montana.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik