Belföld

Nemzetközi plakátkiállítás

A kiállítást Toulouse-Lautrec halálának századik évfordulójára a Toulouse-Lautrec Múzeum (Albi) és a Pompidou Centre kezdeményezte.

A két intézmény alakította ki a koncepciót és hozta létre a kiállítás anyagát. A szervezők célja volt, hogy világszerte a plakátművészek fiatal generációját inspirálják Toulouse-Lautrec példájával, aki a plakáttervezést a művészet szintjére emelte.

A centenárium alkalmából a szervezők 24 ország 100 világhírű plakátművészét kérték fel tervezésre. A művészek között két magyar is van, Pócs Péter és Orosz István grafikusművészek.

Nemzetközi plakátkiállítás 1A kiállítás plakátjain látható, hogyan építették be a Lautrec-i hagyományt a különböző kulturális háttérrel rendelkező művészek saját kulturájukba és művészi nyelvükbe. A plakátok ikonográfiája sokszor utal a Toulouse-Lautrec által megteremtett képekre, átalakítva, megcsavarva azokat, vagy kortárs szövegek hozzáadásával szóképekké változtatva őket. E jelenkori plakátok ugyanazt a humort és játékosságot örökítik meg, ami a Lautrec-i művészet mélyén is ott volt. Az emblematikus Lautrec-i figura a plakátokon maga válik jellé azáltal, hogy számos grafikus játszik karakterével, könnyedén azonosítható sziluettjével, keménykalapjával, szemüvegével.

Az elkészült 100 plakát bemutatása a Pompidou Centre-ben volt a múlt év végén. A szervezők szándéka szerint a kiállítás beutazza a világot, hogy a kulturálisan fontos városokban bemutassa a plakátművészet erejét, a médiában való jelentőségét és a mai plakátművészek kreativitását. Az eddig többek között Párizsban, Amszterdamban, Varsóban bemutatott plakátok mától Budapesten is megtekinthetőek.

A kiállítás megtekinthető a Ateliers Pro Arts / A.P.A. kiállítótermében (1085 Budapest, Horánszky u. 5.), 2002. augusztus 17-ig.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik