Belföld

Esztergomi Nyári Játékok – Közép-Európa egyik legnagyobb zenés nyári fesztiválja

Tavaly nyáron a Veled, Uram! előadása során mindenki meggyőződhetett arról, hogy az Esztergomi Bazilika előtti terület különlegesen jó helyszín nagyszabású zenés produkciók bemutatására.

Esztergomi Nyári Játékok – Közép-Európa egyik legnagyobb zenés nyári fesztiválja 1Idén ismét a történelmi környezet ad otthont az Esztergomi Nyári Játékok rendezvénysorozatának, Közép-Európa egyik legnagyobb zenés nyári fesztiváljának. A kínálat a klasszikus operettől a magyar színpadi műveken keresztül a rockoperáig terjed. A nyitó előadás július 19-én az ExperiDance – Román Sándor táncegyüttese – Ezeregyév című, történelmi tánc-show-ja lesz. Másnap, 20-án Charlie ad koncertet. 25-én A magyar tánc évszázadai című produkciót láthatja a közönség a Honvéd Táncszínház és a Budapest Táncegyüttes előadásában, Novák Ferenc rendezésében. A műsor a Kárpát-medence táncfolklórjának történeti rétegeit mutatja be. 26-án a Duna rapszódia című táncprodukció kerül színre – szintén Novák Ferenc rendezésében -, amely a Duna menti országok, népek kultúrájából, hagyományaiból ad ízelítőt.

Közreműködik a Budapest Táncegyüttes, a Honvéd Táncszínház, a Hegedős együttes és a Gázsa Zenekar. Magyar nyelvű operett nélkül nem létezhet zenés nyári fesztivál, ezért került a programba augusztus 2-3-án Kálmán Imre: Marica grófnő című nagyoperettje, Kerényi Miklós Gábor rendezésében, Kalocsai Zsuzsával a címszerepben. Szörényi Levente művei kiemelkedő alkotások a magyar zenés színház, a magyar rockzene és rockoperák történetében. A Trilógia bemutatása színháztörténeti jelentőségű, hiszen a tematikailag és történetileg összetartozó darabokat a közönség ritkán élvezheti kronológiai sorrendben, három egymást követő estén. Augusztus 16-án az Atilla – Isten kardja című zenedráma kerül színre, Lezsák Sándor verseivel. 17-én az István, a király című rockopera, 18-án a Veled, Uram! című történelmi opera látható, mindkettő verseit Bródy János írta. 20-án ünnepi előadásként az István, a királyt adják elő. A Trilógia rendezője Iglódi István. Szimbolizálva a három darab eszmei és tartalmi összetartozását, a három mű főszereplői szinte kivétel nélkül azonosak: Kaszás Attila, Tóth Sándor, Pápai Erika, Kováts Kriszta, Auksz Éva, Gazdag Tibor, Gerdesits Ferenc – hogy csak néhány nevet említsünk a népes szereplőgárdából.

Az Esztergomi Nyári Játékok honlapja:

www.esztergominyarijatékok.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik