Belföld

Logisztikai központot nyitott a Wienerberger Északkelet-Magyarországon

A lakáspiac fellendülése esetén gyárat építenek Tiszavasváriban Logisztikai központot nyitott a Wienerberger Téglaipari Rt., az ország legnagyobb építőanyag-gyártója Tiszavasváriban. Az új kereskedőtelep bázisa a cég zöldmezős beruházással építendő gyára, amelyet a Wienerberger a lakásépítési piac megfelelő mértékű felfutása esetén kíván üzembe helyezni.

Északkelet-Magyarország eddig fehér folt volt a Wienerberger logisztikai térképén, az ide irányuló szállításokat távolabb fekvő gyárakból kellett megoldani. “Cégünk már régóta szeretne változtatni ezen a helyzeten, amelyet véglegesen a tiszavasvári gyár megnyitása old meg. A regionális piac fellendülése azonban indokolta, hogy még a helyi gyártás beindulása előtt, ügyfeleink magas szintű kiszolgálása érdekében logisztikai bázist nyissunk Tiszavasváriban” – hangsúlyozta Végh András, a cég logisztikai vezetője.

Az új telep fekvése kedvező, hiszen közvetlenül a hajdúnánási út mellett található, ugyanakkor távol a sűrűn lakott településrészektől, így működése nem zavarja a lakók nyugalmát. A Wienerberger-bázis tárolókapacitása mintegy négy-öt millió kistégla egység. A kínálat a cég legsikeresebb termékcsaládjára, a Porothermre épül. A teherhordó és vázkitöltő falazati anyagok mellett válaszfaltéglát és áthidalókat is értékesítenek, az igények felmérése után pedig tovább bővítik az árukészletet.

Emellett tovább folytatódik a tiszavasvári zöldmezős beruházás előkészítése is. 2001-ben a Wienerberger megvásárolta a téglagyár létesítéséhez szükséges földterületeket, tavaly novemberben megkapta az elvi építési engedélyt illetve a bányaengedélyt is. Azóta sor került az alapanyagot szolgáltató agyagbánya megnyitására. A tervek szerint a Wienerberger akkor kezdi meg az új, 140 millió kisméretű téglaegység kapacitású északkelet-magyarországi gyár felépítését, ha a lakáspiac tartósan 33 ezer egység fölé emelkedik. A tiszavasvári téglagyár felépítése a tervek szerint mintegy ötmilliárd forintba kerül majd, és az üzemben a pozitív döntéstől számított 15 hónap múlva már indulhat a termelés.

Az osztrák központú Wienerberger az ország legnagyobb építőanyag-gyártója, amely jelenleg 15 üzemmel rendelkezik. A vállalat 2001-ben elsősorban kapacitásnövelő beruházásokra 2,6 milliárd forintot fordított, nettó árbevétele tavaly nyolc százalékkal 17,5 milliárd forintra nőtt. A magyarországi lakáspiac pozitív fejlődése nyomán 2002-ben 20 milliárd forint körüli forgalomra számítanak, és 1,3 milliárd forintnyi beruházást terveznek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik