Belföld

Dunaferr – új jelöltek a vasmű megmentésére?

A FigyelőNet úgy értesült, hogy bővült a Dunaferr elnöki posztjára kiszemeltek listája. Bartha Ferenc és Kupa Mihály nevét is emlegetik az eddigiek mellett, különösen jó banki kapcsolataik miatt.

A FigyelőNet értesülései szerint a graboplastos Jancsó Péter nemrégiben megrémítette a vasmű hitelezőit és beszállítóit, amikor a Dunaferr – új jelöltek a vasmű megmentésére? 1cégcsoport csődjét vetette fel mint a válság lehetséges megoldását. Tette ezt egy bizalmas belső anyagban – amelyet a Népszabadság közölt kedden. (A Dunaújváros Online úgy tudja, ettől függtelenül Jancsó továbbra is az egyik legesélyesebb jelölt a Dunaferr elnöki posztjára.)

Ezek után vetődött fel ismét Horváth István neve. Ő az Acél XXI-esek, vagyis a Dunaferrt a kilencvenes évek második felében irányító menedzserek legismertebbje, a Dunaferr egykori elnök-vezérigazgatója. A Magyar Nemzet értesülései szerint Kálmán András dunaújvárosi polgármester szerdán Horváth érdekében lobbizott László Csaba pénzügyminiszternél.

Egy biztos pont?Az új vezetők személye egyelőre ismeretlen, de hírek szerint Tóth László eddigi vezérigazgató távozni készül posztjáról. A tulajdonos ÁPV Rt. Tóthot a választások óta meg sem kérdezte a cég ügyeiről.

Megfelelő banki kapcsolatokra van szükség

Hogy mennyire volt eredményes a lobbizás, azt nem tudni, de az bizonyos, hogy június 28-ára ismét közgyűlést hívott össze a Dunaferr igazgatósága. Ezen a tavalyi beszámolót kellene elfogadnia a tulajdonosnak, de napirendi pontként szerepel az új vezérigazgató, az új felügyelő bizottság, az új könyvvizsgáló és az új igazgatósági tagok megválasztása is.

Mindeközben pénzügyi körökben az a vélekedés terjedt el, hogy olyan vezetőre lenne szükség a dunai vasműnél, akinek megfelelő banki kapcsolatai vannak. Éppen ezért pénzügyi szakember kinevezését javasolják egyesek, összhangban azzal a tanulmánnyal, amelyet a Dunaferr-ről a napokban készített el a Boston Consulting Group tanácsadó cég.

Az újabb személyi javaslatok között több “nagy név” is felmerült. Így például Demján Sándor nagyvállalkozó, Kupa Mihály ex-pénügyminiszter és Bartha Ferenc korábbi jegybankelnök esélyességét is latolgatják sokan, már ami az elnöki posztot illeti – tudta meg a FigyelőNet.

Kinek kell döntenie?

Ahhoz azonban, hogy 28-án döntés születhessék az új elnök személyéről, állítólag a kormánynak is határoznia kellene, ám Gál J. Zoltán kormányszóvivő a FigyelőNetnek azt mondta, hogy a Dunaferr elnöki posztjáról az ÁPV Rt.-nek kell döntenie. Gál az újabb három lehetséges elnökjelölt nevének hallatán jelezte: nem hinné, hogy Demján Sándor ilyen megbízatást kapna.

A szóvivő közölte: az ügyről ő nem tud nyilatkozni. A közigazgatási államtitkárok értekezlete sem foglalkozott ilyen kérdésekkel a pénteki kormányülés előkészítésekor, így a másik két személy, Bartha és Kupa esélyeit sem kívánta latolgatni.

A FigyelőNet megkereste az ÁPV Rt.-t. Ott sem kívánták kommentálni értesülésünket és a benne szereplő neveket.

Mit akar a szakszervezet?

A személyi ügyekről a dunaújvárosi szakszervezeteknek is határozottnak tűnő álláspontjuk van. Bálint Mihály, a Dunaferrnél működő Vasas szakszervezeti szövetség elnöke a FigyelőNetnek elmondta, szeretnének ők is tárgyalni a pénzügyminiszterrel, de ez egyelőre még nem sikerült nekik. A jövő héten mindenesetre újabb kísérletet tesznek az egyeztetésre.

A vasműnél működő szakszervezetek ugyanakkor csütörtökön rendkívüli szövetségi ülést tartottak Dunaújvárosban, és ezen közleményt is elfogadtak. Eszerint “megnyugtatónak tűnik”, hogy a pénzügyminiszter és a gazdasági miniszter kijelentette: a Dunaferrnél nem lesz csőd, közösen állítják helyre a vasmű működőképességét, és megindulnak a térséget érintő infrastrukturális fejlesztések.

A szakszervezetek megfogalmazták azt az igényüket is, amely szerint “a Dunaferr élére olyan személyt nevezzenek ki, aki helyismerete, szaktudása, banki kapcsolatai és acélipari ismeretei révén megbízatása pillanatától alkalmas a cég irányítására, az azonnali döntések meghozatalára.” A közlemény leszögezi azt is: “Elvárjuk, hogy a döntés meghozatala előtt a kormány ismerje meg és mérlegelje a Vasas Szakszervezet álláspontját.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik