Belföld

Légi- és közlekedési sztrájkok Európa szerte

Sztrájkok sora nehezíti meg a turisták életét szerte Európában az elkövetkezendő két hónapban. Szerda este Ferihegy is sztrájkol, a Malév számos járatot törölt, illetve jelentős késésekkel kell számolni.

Sevilla a sztrájkot az Európa-csúcsra időzitette

A sztrájksorozat szerdán kezdődik: a légiirányítók két nappal a sevillai Európai Uniós csúcs előtt szüntetik be a munkát, míg a sevillai közalkalmazottak, a közlekedési dolgozók és a szállodai alkalmazottak csütörtökön nem dolgoznak.

Ha tehár Sevillába meg is érkeznek a delegáltak akadhatnak problémáik, hiszen csütörtök éjféltől a repülőtéren nem lesznek taxik, nem járnak majd a buszok, a szállodákban csak minimális szintű lesz a szolgáltatás, és a nagy tömeg ellenére, – a már menetrendszerű globalizációellenes tüntetésekre több tíz-, esetleg százezrek érkezhetnek -, elképzelhető, hogy elmarad az utcák takarítása is.

A mintegy kétmillió tagot számláló Általános Munkásszakszervezet (UGT) és a Kommunista Munkásbizottságok (CCOO) a spanyol kormány azon elképzelése ellen tiltakoznak, melynek értelmében a felkínált állást elutasító munkanélküliek juttatásait csökkentenék, a harmadik elutasítás után pedig megszüntetnék. Az olyan munkát pedig az állástalanok kötelesek lennének elfogadni, amely a lakóhelyének 50 kilométeres körzetében van, van megfelelő képesítése hozzá, és akkor is, ha gyakorlata nincs, vagy az állás mindössze részmunkaidős.

Légi- és közlekedési sztrájkok Európa szerte 1Görögország volt az első dominó a sorban

A munka felfüggesztését a leghamarabb Görögországban kezdték meg a közlekedésiek: már kedden nem jártak a vonatok, a buszok és a repülők, megállt a városi közlekedés, sőt a turisták számára fontos kompok sem mozdultak ki kikötőikből. A sztrájkolók az athéni kormány nyugdíjcsökkentési és nyugdíjkorhatár-emelési terve ellen tiltakoznak.

A görögországi légisztrájk miatt már kedden fennakadások voltak az európai közlekedésben. Szerdán pedig Európában úgyszólván nem érdemes repülőre ülni, mivel ekkorra jelentették be egész napos sztrájkjukat a francia légiirányítók, továbbá részleges munkabeszüntetésüket portugál és olasz társaik. Ők az ellen tiltakoznak, hogy az EU egységesíteni szeretné a légiirányítás szabványait a kontinensen.

Ez Brüsszel szerint 50 százalékkal több le- és felszállást tenne lehetővé azonos időtartam alatt, így csökkennének a késések, torlódások. A légiirányítók ellenben privatizációtól és kiélezett versenytől, végső soron munkahelyeik elveszítésétől tartanak. Jelenleg ugyanis a légiirányítást Európa túlnyomó részén állami cégek végzik.

Ferihegy csak este csatlakozik, a Malév számos járatot törölt

A szerdai sztrájkhoz Ferihegyen este fél nyolc és fél tíz között a magyar légiirányítók egyik szakszervezete is csatlakozik. Ahogy Péterffy Gábortól, a Budapest Airport Rt. szóvivőjétől megtudtuk, ebben az időszakban 13 érkező és 14 induló járatot kell kezelnie Ferihegynek.

A magyar légitársaság több járatot kénytelen törölni, illetve a menetidőket módosítani. Fennakadásokra az alábbi járatoknál lehet számítani:

Párizsból szerdán csak egyetlen járat érkezik Budapestre a menetrend szerinti 11 óra 55 perc helyett várhatóan jelentős késéssel. Amennyiben a járaton olyanok is utaznak, akik még aznap visszatérnének Párizsba és a sztrájk miatt Budapesten ragadnak, a Malév gondoskodik elszállásolásukról.

A Görögországba induló járatokat összevonják, így a menetrend szerinti 12 óra 40 perc helyett magyar idő szerint 14 órakor indul Budapestről Szalonikibe, majd onnan Athénbe a magyar légitársaság gépe.

A Madridba induló gépek várhatóan ugyancsak jelentős késéssel indulnak és érkeznek. A késések és járatmódosítások miatt, a légitársaság minden utazónak azt javasolja, hogy időben menjenek ki a repülőtérre.

A Malév az alább járatok indulását törli:

2002. június 18-án

• MA 6553 Párizs Budapest

2002.június 19-én

• MA6552 Budapest – Párizs

• MA 550 Budapest – Párizs

• MA 554 Budapest – Párizs

• MA 6548 Budapest – Párizs

• MA 556 Budapest – Párizs

• MA 6552 Budapest – Párizs

• MA 551 Párizs – Budapest

• MA 555 Párizs – Budapest

• MA 6549 Párizs – Budapest

• MA 6553 Párizs – Budapest

2002. június 20.

MA 6552 Budapest – Párizs

MA 557 Párizs – Budapest

További információért a következő kék számon lehet érdeklődni: 06 40 21 21-21.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik