Belföld

Barnie apró bosszúságai – Hétköznapi Casanova

A franciáknak mindig remek komikusaik voltak. Jacques Tati, Fernandel, Louis de Funes, Pierre Richard, Belmondo... és a sort még folytathatnánk. A jelenkori francia film abszolút vígjátéki sztárja Christian Clavier.

A felsorolás nem véletlen: önmagában ugyanis a helyzetkomikum fabatkát sem ér. Hiszen az egymás hegyén-hátán heverő véletlen egybeesések jobban megvizsgálva valószínűtlenek és bugyuták. Vérbeli komikus kell ahhoz, hogy elfeledtesse a nézővel a szituációk mesterkéltségét, sőt, hogy a jegyvásárló egyenesen örüljön, ha hőse különös helyzetbe kerül.

Barnie apró bosszúságai – Hétköznapi Casanova 1Barnie (Fabrice Luchini), a középkorú, nős férfi nem tudja eldönteni, hogy hetero- vagy homoszexuális. Leginkább mindkettő. Választania kellene két szeretője, Margot, a bővérű lány és Mark, a higgadt üzletember között. S hogy Barnie mit szeretne? Leginkább mindkettőt. A férfi negyvenötödik születésnapjára feleségétől, homo- és hetero szeretőjétől jegyet kap az Orient Expresszre, ugyanakkorra, ugyanazon kocsiba. S hogy mi, nézők mit kapunk: helyzet- vagy jellemkomikumot? Leginkább mindkettőt. Kár, hogy Luchini kevésbé tehetséges vígjátéki hős, mint amilyen jó gonosz volt A púposban. Christian Clavier, ő nagyszerű lett volna!

Barnie apró bosszúságai – Barnie et ses petites contrariétés, 2000. Színes, francia film, 85 perc. Rendező: Bruno Chiche. Főszereplők: Fabrice Luchini, Nathalie Baye, Marie Gillain, Hugo Speer. Forgalmazza a MOKÉP.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik