Belföld

A “sztrájkok nyara” kezdődhet Németországban

Németország eseménydús nyárra számíthat, hiszen mától dolgozók további ezrei készülnek arra, hogy sztrájkba kezdjenek a magasabb bérért. A fémipari munkások után most úgy tűnik, a postai dolgozók és a Deutsche Telekom alkalmazottai mennek utcára.

Nem lesz uborkaszezon az idei nyár a munkaügyesek számára Németországban. Az eleddig “figyelmeztető sztrájkként” aposztrofált munkabeszüntetési “boom” mostanra igencsak kinőtte magát. Európa legnagyobb gazdasága, a nyolcvanmillió lakosú uniós tagállamot kiszolgáló német gazdaság azzal a problémával kénytelen szembenézni, hogy ma várhatóan ismét hatezer telekomos és négyezer postai dolgozó vonul az utcákra.

A “sztrájkok nyara” kezdődhet Németországban 1Az alapprobléma béremelés mérteke körül van, a munkavállalói szakszervezet, a Ver.di 6,5 százalékos bérkövetelést követel több tízezer munkavállaló részére, ami a munkáltatók szerint egyetlen lépésben végrehajtva pénzügyileg szinte kivitelezhetetlen. A postai dolgozók képviseletében tárgyalóasztalhoz ülő Rolf Buettner elmondása szerint ha a megbeszéléseken nem lesz áttörés, akkor Németország hosszan elhúzódó sztrájkokra számíthat. Hasonló jövőképet fest Ruediger Schulze is, aki a Deutsche Telekom alkalmazottainak véleményét tolmácsolva kijelentette: a Ver.di fokozatosan szélesíti a munkabeszüntetéseket, ha a telekommunikációs óriásvállalat nem hajlandó érdemben lépni.

Egyes megfigyelők szerint elsősorban a bankok, biztosítótársaságok, a postai szolgáltatás és az áruházláncok érintettek közvetlenül a munkabeszüntetésekben.

Eközben az IG Bau dolgozói tesznek előre egy lépést: ma szavaznak, hogy tartsanak-e sztrájkot a 4,5 százalékos bérfejlesztésért. A dolgozók korábban kijelentették, ha június 17-én munkabeszüntetési akciójuk elindul, mindaddig folytatják, míg akaratuknak érvényt nem szereznek. Amennyiben az IG Bau vezetői nem engednek, a nyári leállás lehet az első igazán nagy munkaügyi válság az iparágban az 1930-as évek óta. Mint ismeretes, a konglomerátum másik társasága, az IG Metall a múlt hónapban állapodott meg dolgozóival 4 százalékos béremelésről.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik