Belföld

Késik a fellendülés az IT szektorban

Még mindig nem látszik, mikor talál magára az IT szektor. Az Intel visszafogta előrejelzéseit, zuhan az óriások tőzsdei jegyzése. Közben a Telekom Austria felvásárolja a Mobilkom Austria hátramaradt részét, teljes tulajdonjogot szerezve.

A világ legnagyobb félvezetőket gyártó vállalata, az Intel Corp. csökkentette második negyedéves forgalom-előrejelzését, miután Késik a fellendülés az IT szektorban 1tapasztalta, hogy gyenge a kereslet Európában a számítógépek chipjei iránt. A társaság részvényei azonnal visszaestek 13 százalékkal.

Sehol egy biztató jel

A június 29-ével végződő három hónapban sem nő a remélt mértékben a forgalom: a korábbi 6,4-7 milliárd dollár helyett valószínűleg kicsit az alsó érték alatt marad. “A vártnál tovább tart a visszaesés, és lassabb lesz a fejlődés is” – nyilatkozta a Bloombergnek Marian Kessler, aki 25 milliárd dollár működéséért felelős a Rutherford Invesment Managementnél.

Nincsenek arra mutató jelek, hogy a vállalati megrendelések újra fellendülnének – kesergett Andy Bryant pénzügyi igazgató egy konferencián. – Az első évnegyedben értékesített termékeink már elfogytak a PC-gyártók raktáraiból, újabb üzleteket viszont inkább az olcsóbbat kínálókkal kötnek.

Mindenki csak kínlódik

Késik a fellendülés az IT szektorban 2Az Intel előrejelzései az egész iparág teljesítményére jellemzőek. A csak számítógépeket és félvezetőket gyártók továbbra is alulteljesítenek a tőzsdéken. A megtorpanást megszenvedi a Microsoft, a Dell Computer és az Applied Materials is, és úgy tűnik, a közeljövőben sem változik a helyzet. “A holnap reggel sem lesz túl rózsás, főleg a technika világában” – vélekedik Jim Luke, a BB&T Asset Management tulajdonosa, mely 10 milliárd dollár értékben forgatja a tőkét, és jelentős a részesedése az Intelben.

A jelentést követően a hivatalos amerikai kereskedés alatt az Intel részvényei 1,18 dollárral, 27-re estek vissza. A Microsoft papír másfél dollárt, az Applied 1,82-ot, míg a Dellé 1,77-ot veszített értékéből.

Vissza a monopóliumhoz?

A tengerentúli üzleti lapok is előkelő helyen közlik, hogy nyugati szomszédunk legnagyobb telefonvállalata, a Telekom Austria AG megállapodott a Telecom Italia SpA-val, hogy a Mobilkom Austria visszamaradt negyedrészét is felvásárolja. 716 millió euróért teljes irányításhoz jut a Mobilkomnál. Az osztrák társaság korszerűsíti részvényesi struktúráját, hogy így kovácsoljon előnyt mobilegységének fejlődéséből, mely csak az első negyedben 10 százalékos forgalomnövekedést ért el, miközben vezetékes üzletága egyre gyengébb eredményekkel szolgál.

“A tranzakciót követően vállalatunk teljes ellenőrzéshez jutott a Mobilkom Austriában, és a 100 százalékos tulajdonjognak köszönhetően egyedüli élvezőjévé váltunk a cég rendkívüli bevételeinek. Ráadásul nagyobb stratégiai hajlékonyságra teszünk szert” – adta közre a korábbi monopólium a frankfurti tőzsdén.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik