Belföld

A Graboplast vezére kerül a Dunaferr élére?

A FigyelőNet értesülése szerint Jancsó Pétert, a Graboplast vezérigazgatóját jelölik a Dunaferr élére , a távozó vezérigazgató, Tóth László helyére. Valószínűleg stratégiai partnert keresnek a dunaújvárosi cégnek, egy nagy leépítés azonban elkerülhetetlennek látszik.

Információink szerint a korábbi tervekkel ellentétben mégsem veszi vissza a Dunaferr irányítását Horváth István, a korábbi A Graboplast vezére kerül a Dunaferr élére? 1vezérigazgató, ugyanis a kormány “friss” vezetőket szeretne a cég élén. Az sem elhanyagolható tényező, hogy Horváth, bár munkájáról mindenki elismeréssel beszél, a vagyonkezelői szerződés miatt erősen támadható. Az igazgatóság elnökét az ÁPV Rt. jelöli, a többieket 60 százalékban a szocialista párt, 40 százalékban pedig az SZDSZ. Hegyháti József, korábbi ipari minisztériumi helyettes állámtitkár helye már biztosnak látszik az igazgatótanácsban.

Trenddel szembenA dunaújvárosi önkormányzat mint kisebbségi tulajdonos Farkas Lászlót és Szűcs Lászlót javasolja vezérigazgatónak, és támogatja Horváth István visszahívását az elnöki pozícióra. Ezt a javaslatot már korábban beadták, és nem vonták vissza – mondta lapunknak Dunaújváros szocialista polgármestere, Kálmán András. Olyan vezetők tudnák hatékonyan irányítani a cégcsoportot, akik jártasak az acélszakmában, ismerik a társaságot és szakmailag elismertek.

“Friss hús”, új szempontok

A vezérigazgató-jelöltek köre is változott; az új nézőpont szerint ide sem régi dunaferrest “hoznak vissza”, hanem “tiszta kezű” szakértőt keresnek. Több forrásból úgy értesültünk, hogy Jancsó Pétert, a Graboplast Rt. vezéigazgatója a legesélyesebb. Ő ezt kérdésünkre nem erősítette meg, és nem is cáfolta. Az FN úgy tudja, már volt minisztériumi egyeztetés a személyi kérdésekről, és ha a tervek szerint alakulnak a dolgok, jövő héten be is jelenthetik az utódokat.

A jelenlegi menedzsmenttel kapcsolatban már megszületett a döntés: mindenkinek távoznia kell, az igazgatóságot, a felügyelőbizottságot is beleértve. Így Tóth László vezérigazgató gyakorlatilag néhány napon belül elhagyja a “bázist”, de hivatalosan még nem kaptak értesítést.

Ki röpít a szebb jövőbe?

Úgy tudjuk, hogy a korábban megbízott Boston Consulting Group már szinte teljesen befejezte a Dunaferr jövőjéről szóló tanulmányt. Ebben három “jövőképet” tár az illetékesek elé. Egyik verzióként a Dunaferr hosszabb távon állami tulajdonban marad, csak egyes, nem stratégiai cégeket privatizálnának. Másik lehetőség az azonnali magánosítás, pályázat kiírásával.

A szakértők által támogatott verzió pedig az lenne, hogy egy “stratégiai partnert” találnak a cégnek, egy nagy európai acélipari társaságot, amely sokat tudna segíteni a dunaújvárosiaknak, például az értékesítésben. E megoldás szerint 2-3 év múlva privatizálnák a társaságok, de még az EU csatlakozás előtt.

Tőkeinjekció és elbocsátások

Minden változatban szerepel, hogy jelentős tőkeinjekcióra van szüksége a cégcsoportnak, és elkerülhetetlen egy 1000-3000 fős leépítés a 8400 dolgozót foglalkoztató Dunaferrnél. A nem kifejezetten az acélgyártással foglalkozó cégeket – például a mosodát, a minőségüggyel foglalkozó részlegeket – kiszerveznék a csoportból, részprivatizációval.

Ezért sem a régi dunaferreseket hívnának vissza az egyes elképzelések szerint. Hogy a kialakult kapcsolati rendszerek ne befolyásolják az esetleges leépítéseket, “tiszta lappal” indulhasson az új vezető.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik