Belföld

Szertefoszlott a birodalom álma – távozik a főpostás

László Csaba pénzügyminiszter azonnali hatállyal felmentette Kalmár Istvánt, a Magyar Posta Rt. elnökét. Postából milliárdos veszteséggel vállalatbirodalmat építeni - úgy látszik, nem kormányokon átívelő hőstett.

Távoznia kell a sokat támadott Magyar Posta elnökének, Kalmár Istvánnak – döntött a pénzügyminiszter. A kormány elégedetlen Szertefoszlott a birodalom álma – távozik a főpostás 1Kalmár munkájával – tudatta a FigyelőNettel a döntés okát Máté Dániel, a PM sajtófőnöke. Megbízott vezetőként Szivi László főigazgató látja el a vezérigazgatói teendőket, míg Kalmár utódját kinevezik. Az új vezérigazgató feladata lesz kijelölni a posta pályáját, dönteni arról, hogy megtartják-e az “egyéb tevékenységeket”, vagy csak a hagyományos üzletágra koncentrálnak.

BüntetőfeljelentésA Magyar Posta büntetőfeljelentést tett a gazdasági vezetés két meg nem nevezett tagja ellen hűtlen kezelés és a számviteli törvény megsértése gyanújával. A május 31-én rendkívüli felmondással elbocsátott dolgozók elleni büntetőfeljelentést a társaság belső ellenőrzési igazgatósága által végzett vizsgálatsorozat megállapításai alapján tették meg. A rendkívüli felmondásra a jogalapot és okot az adta, hogy a két vezető néhány cselekedete és magatartása veszélyeztette a Magyar Posta Rt. gazdasági érdekeit.

Új éra, új tervek

A hír nem érte váratlanul Kalmárt: néhány napja informálisan már értesítették tervezett menesztéséről. A Magyar Hírlapnak azt mondta, hogy mindennap tiszta lelkiismerettel alszik, semmilyen törvénytelenséget nem követett el a posta vezetőjeként. Azt a nézetét most is tartja, hogy hagyományos postai tevékenységekkel nem lehet eredményesen gazdálkodni.

Véleményét nem vagy csak részlegesen osztja az új kormány. Kedden bejelentették, hogy a Postabankot leválasztják a postáról és felkészítik a privatizációra. A biztosítós álmok sem folytatódnak a posta berkein belül: lekapcsolják a tevékenységet nem végző társaságot, és végelszámolják a nagy sajtóvisszhangot kapott Tetra Rt.-t.

A menesztett elnök utódjaként sajtóinformációk szerint Pásztori Zoltán, a Matáv vezérigazgató-helyettese, Csáki Csaba, a Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem tanára jött szóba. A FigyelőNet meg nem erősített információi szerint pedig Kiss Péter, a Malév gazdasági igazgatója lehet esélyes.

A posta idei üzleti terve 8,5 milliárd forintos veszteséggel számol, 2003-ban a mínusz elérheti a tízmilliárdot is. Korábbi bejelentés szerint a működést 25 milliárd forintos állami tőkeinjekcióval tartották elképzelhetőnek. A veszteségek ellensúlyozására 400 fős létszámleépítést terveztek.

Szertefoszlott a birodalom álma – távozik a főpostás 2Unokáink sem fogják látni?

Az Orbán Viktor korábbi miniszterelnök támogatását élvező főpostás alternatív tevékenységekben látta az amúgy veszteséges hagyományos postai szolgáltatás ellensúlyozásának megoldását. Álmait a kormánydöntések megerősítették, így vált egyre szövevényesebbé a Posta-birodalom.

A kommunikációs hálózat kiépítéséért tolongó vállalatok és a döntésképtelen vezetők problematikáját Kalmár huszárosan oldotta meg, tényként beszélve arról, hogy a készenléti szervek Tetra-rendszerét a Magyar Posta építi majd ki. A Tetrapol-rendszer mellett lobbizó belügyi szakértőket is túlharsogva menetelt előre, a részletesen kidolgozott tervet végül nemzetbiztonsági okok miatt fújták le, megfosztva ezzel a postát legnagyobb projektjétől.

A “főpostás” a postai holdinghoz elengedhetetlennek tartotta a Postabank megszerzését. A postai bank Kalmár elképzeléseiben a nemzeti bankcsoport alappillére lehetett volna a jegybank, az MFB, az FHB mellett. A tervekkel ellentétes csúszások után az új kormány, úgy látszik, elejét veszi a kalmári álom megvalósulásának, és nem egy nemzeti egység elemeként, hanem egy új, tőkeerős tulajdonos védőszárnyai alatt szeretné látni a göröngyös utat bejárt bankot.

A paletta színesítését segítette egy pécsi utazási iroda, a Lenau Reisen Kft. bekebelezése és a német Haftpflichtverband der Deutschen Industrie Versicherungsvereinnel alapított két biztosítótársaság. De tett egy kanyart a futball-biznisz felé is. Nagy sajtónyilvánosság mellett borzolta a kedélyeket a Defend-szerződéssel és a Klotild Palota kapcsán esetlegesen elmaradt adó- és illetékfizetés kérdésével, de sajnos minden mese véget ér egyszer.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik