Belföld

Futball és politika – tömegek ópiuma

Mi a közös Bin Ladenben, Berlusconiban, Haiderben, Mussoliniben, Ceausescuban, Szaddám Huszeinben és Kadhafiban? Mindnyájan futballőrültek (voltak). Sok politikus a futballt felhasználva igyekszik elnyerni a választók kegyét.

1994 tavaszán Oszama Bin Laden három hónapot töltött Londonban. Nemcsak bankárokat és támogatókat keresett fel, hanem négy alkalommal az Arsenal futballklubba is ellátogatott. Sőt, fiainak állítólag számos szuvernírt is vásárolt a klub ajándékboltjában. A játék iránti szevedélye azonban nem akadályozta meg abban, hogy terrorakciót kíséreljen meg az amerikai és az angol csapat ellen az 1998-as franciaországi focivébé alatt.

Diktátorok és fociMarxot parafrazálva: a futball a tömegek ópiuma. Sok népvezér, diktátor a tömegek manipulálásra használta fel. Benito Mussolini előszeretettel fotóztatta magát olasz focistákkal. Az olasz válogatott 1934-ben és 1938-ban is megnyerte a világbajnokságot.

A náci Németország már sikertelenebb volt a futball propaganda célú felhasználásában: 1941-ben, Hitler születésnapján a válogatott 2-1-re kikapott Svájctól. 1942-ben, amikor otthon szenvedtek vereséget Svédországtól, ami Goebbels szerint nagyon mélyen elszomorított százezreket, a náci vezetés úgy döntött, hogy a csapat nem lép fel többet nemzetközi meccseken.

A Ceausescu család számos román klubot “fogadott örökbe”. Ha Irak vereséget szenvedett Szaddám Huszein fia rendszeresen megkínoztatta a játékosokat. Sztálin jobbkeze, Berija pedig, aki egyben a Dinamó Moszkva tiszteletbeli elnöke volt, a rivális csapatok játékosait küldte rövidebb-hosszabb szibériai “kiruccanásokra”.

Fociőrült a líbiai elnök, Kadhafi és fia, Al Saadi is. Al Saadi Kadhafi a közelmúltban rávette apját, hogy vásároljon számára részesedést a torinói Juventusban, ezenkívül támogat egy líbiai csapatot, ahol néha maga is pályára lép. A csapat stadionja az egyetlen hely, ahol tízezres tömegek legálisan szidhatják a fennálló rezsimet – vagy legalábbis egyik megtestesítőjét.

Al-Kaida – USA álommeccs

Hogy az Al-Kaidát, Bin Laden terrorszervezetét is mélyen megérintette a foci, azt mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az Amerikai Védelmi Minisztérium tavaly decemberben nyilvánosságra hozott videókazettáján kétszer is megemlítik. A kazettán egy Al-Kaida tag arról beszél, hogy a World Trade Center elleni támadás televíziós közvetítésekor érzett örömét leginkább ahhoz hasonlíthatná, amikor a kedvenc futballcsapatunk megnyer egy fontos meccset.

Bin Laden pedig egy álmát idézi fel, amelyben az Al-Kaida futballmeccset játszott az amerikaiakkal, és természetesen a terrorszervezet nyert. Ha Bin Laden életben van, elképzelhető, hogy a pénteken kezdődő focivébé őt is a képernyő elé vonzza.

Berlusconi és Haider is rajong érte

Vezető politikusok világszerte szívesen villognak a futballhoz közel álló ember szerepében. Silvio Berlusconi későbbi média mogul és miniszterelnök 1986-ban megvásárolta kedvenc klubját, az AC Milant, amely akkor még mindig az 1979-es megvesztegetési botrány utóhatásaitól szenvedett. 1989-re a Milan gazdag, jól szervezett csapattá vált, és mellesleg megnyerte a Bajnokcsapatok Európa Kupáját. Később Berlusconi pártot alapított a focirajongók által kántált Forza Italia néven, képviselőjelöltjeit pedig Azzurinak hívta, ami az olasz válogatottak beceneve.

Jörg Haider, az osztrák szélsőjobb vezére rendszeresen feszít az FC Kärnten meccsein, a rossznyelvek szerint a futballnak jelentős a szerepe a politkus imázsának építésében. Brazil politikusok kampányidőszakban szintén gyakran feltűnnek kedvenc klubjuk mezében.

Egy szociálisan érzékeny válogatott

A politka és a futball összefonódása azonban leginkább Argentínában figyelhető meg. A kétszeres világbajnok egyesek szerint a mostani vébé titkos favoritja. Az ország jelenleg egyik legmélyebb gazdasági válságával birkózik. Az argentin peso összeomlása után a tüntetők egy része a válogatott kék-fehér csíkos mezében “Basta!” (Elég!) felirattal vonult az utcára.

Sőt egy ideig úgy tűnt, hogy Argentína új köztársasági elnöke a futballból érkezik: a Boca Junior klub elnöke, bár korábban állami hivatalokban nem szolgált, a Nemzetközi Valutaalappal folytatott tárgyalások idején ott volt az ország érdekeit képvislő politikusok között.

Egyébként kevés annyira baloldali, szociálisan érzékeny válogatott létezik, mint az argentin: a csapat támogatta például a tanárok és az argentin légitársaság, az Aerolines sztrájkját. Javier Zanetti pedig otthont nyitott éhező gyermekek számára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik