Belföld

Eladó a GTS-Datanet?

Fizetésképtelenséget jelentett a GTS-Datanet Kft. tulajdonosa, a KPNQwest. A holland társaság kelet-közép-európai érdekeltsége - így a magyar leánycég is - akár heteken belül új tulajdonoshoz kerülhet.

Konkurens cégek kezébe kerülhet a holland KPNQwest távközlési csoport, miután a súlyos veszteségek miatt múlt héten fizetésképtelenséget jelentett. A társaság kelet-közép-európai érdekeltségétől is megválik, a részleg értékesítésére akár heteken belül sor kerülhet. A KPNQwest tavaly októberben jelentette be az amerikai Global Telesystem (GTS) kelet-közép-európai érdekeltségének felvásárlását, amelynek jelenleg értéke elemzők szerint 100 millió euró lehet.

Internetpiaci részesedésekA Bell Research adatai szerint 2001-ben a GTS-Datanet a vállalati internet-hozzáférési piac 13 százalékát birtokolta. Az első az Axelero, részesedése 43 százalék, míg a második ezen a piacon a PSInet/Elender 14 százalékkal. Az intézményi ügyfelek számát tekintve e három cég mögött messze elmarad a PanTel/Euroweb és a Vivendi/V-net, míg a többi szolgáltató együttesen birtokolja a piac 22 százalékát. A legértékesebb nagyvállalati piacon ugyancsak az Axelero az első 33 százalékkal, míg a GTS-Datanet 15 százalékos részesedéssel a második ebben a szegmensben.

Hamarosan új kézben a magyar filiálé?

A holland csoport az akvizíció után különálló csoportként tartotta meg a GTS-t – tájékoztatta a FigyelőNetet Mártity Zóra, a magyar társaság marketingvezetője. Emiatt az eladás pénzügyileg közvetlenül nem értinti a GTS-Datanet Kft.-t, tartozása nincs a cégnek, a fejlesztések finanszírozásánál sem támaszkodnak az anyavállalatra.

Mivel a holland csoportnak értékes részét képezi a GTS, így várhatóan hamarosan megállapodnak az értékesítésről. A lehetséges vevők köre egyelőre nem publikus, de a Financial Times úgy értesült, hogy akár a jövő héten létrejöhet a megállapodás az új tulajdonossal, amely vélhetően a teljes kelet-európai GTS-részleget felvásárolja.

Menteni a menthetőt

Eladó a GTS-Datanet? 1Nemcsak a GTS-érdekeltség, hanem a teljes KPNQwest csoport akvizíciós célpont lett, amelyért már tolonganak a kérők. A 25 ezer kilométeres száloptikás hálózat tulajdonosára sajtóinformációk szerint az amerikai Verizon, az AT&T, a brit Cable and Wireless és a British Telecom, valamint a spanyol Telefónica vetett szemet.

Bár a tárgyalások megkezdődtek, és a cég is úgy véli, hogy a felvásárlás számára a legjobb lehetőség, egyelőre messze vannak a megállapodástól. Elemzők a csoport értékét 360 millió euróra teszik.

Árulkodó számok

A 16 ország 60 európai városában kiépített hálózat kiépítése az elmúlt időszakban kétmilliárd eurót emésztett fel, ugyanakkor nyereséget egyelőre nem hozott. A távközlési csoport piaci értéke két év alatt 4 milliárd euróról 33 millióra csökkent.

A holland KPN és az amerikai Qwest Communications tulajdonában lévő társaság az első negyedévben 283 millió euró veszteséget halmozott fel a nem végleges adatok szerint, míg az előző év hasonló időszakában 42,8 milliót. Bár sokáig cáfolták, a cég vezetése néhány napja bejelentette, hogy az eszközállomány jelentős része a bankhitelek fedezeteként van lekötve.

A cégcsoport egyik tulajdonosa, a KPN még a fizetésképtelenség bejelentése előtt nyilvánosságra hozta, hogy 477 millió eurót leír a KPNQwestben lévő befektetéséből. A társaságnak a csődhelyzetben egy hónapja van arra, hogy kilábaljon a helyzetből, vagy megindítják ellene a felszámolási eljárást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik