Belföld

Tőzsdehét – lemenőfélben

Folytatódott a lassú hanyatlás a tőzsdén. A világpiacon uralkodó pesszimista hangulat a BÉT-re is rányomta bélyegét: közel három százalékkal gyengült a BUX.

A vezető tőzsdeindexek közül mindössze a Nikkei tudott kisebb emelkedést felmutatni a múlt héten, a nyugati országokban egységesen lefelé mozdultak a börzebarométerek. Az Egyesült Államokban kevés örömre okot adó eseményt jegyezhettek fel a krónikákba. Vállalati szinten a kiskereskedelmi társaságok (Home Depot, Target) vártnál kedvezőbb eredménye, makro oldalon a tartós fogyasztási cikkek rendelésállományának erőteljes áprilisi megugrása számított pozitívumnak.

Ugyanakkor jelentősen csökkent a negyedik hónapban az ország kompozit konjunktúraindexe, a GDP-növekedés felülvizsgált számai pedig nem igazolták a felfokozott hangulatot. Az első negyedévben 5,6 százalékos bővülést mértek az Egyesült Államok gazdaságában, szemben a hatszázalékos elemzői átlaggal, a deflátor pedig egy százalékot tett ki.

Mindkét adat gyengébbre sikeredett mind a várakozásoknál, mind az előzetesen közölt számoknál. A befektetők az esetleges újabb terrortámadásoktól is tarthatnak, mivel az amerikai kormányzat folyamatosan csepegtette erről szóló “információit”.

A jó eredmény sem számított

Jellemző módon a Nasdaq egyik sikerpapírja, a grafikus kártyákat gyártó NVidia részvénye is jelentősebb csökkenéssel zárta a hetet, annak ellenére, hogy a cég a várakozásokat meghaladó eredményről számolt be. A chicagói tőzsde legfontosabb indexe négy és fél százalékot esett az előző péntekhez mérten, a Dow Jones “megúszta” feleekkora csökkenéssel.

Nyugat-Európában 1-2,5 százalék között estek a vezető tőzsdeindexek. A kontinensen összességében a piaci előrejelzéseknek megfelelő első negyedéves GDP-adatokat közöltek, a befektetőket azonban sokkal inkább az amerikai iránymutatás, valamint a Deutsche Telekom melodrámája érdekelte. A német távközlési óriás vártnál gyengébb eredményével, jelentős elbocsátási hullám bejelentésével keserítette el részvényeseit a héten. A rossz híreket a Fitch hitelminősítőtől kapott alacsonyabb besorolás tetézte, aminek következtében történetében először a részvény tizenkét euró alá esett.

Pénz- és állampapírpiac A Magyar Nemzeti Bank kedden ötven bázisponttal kilenc százalékra emelte alapkamatát, alapvetően ez határozta meg az állampapírpiac múlt heti alakulását. Erős hozamemelkedés mutatkozott a múlt héten megtartott diszkont kincstárjegy aukciókon. A három hónapos diszkont átlaghozama (8,89 százalék) negyvennyolc, a hat hónaposé (9,01 százalék) ötvenkét, a tizenkét hónaposé (8,57 százalék) hatvanegy bázisponttal emelkedett. A jegyzési szándék kifejezetten gyenge volt, mindhárom papírból húszmilliárd forintnyit bocsátott ki az ÁKK, míg a tervezett kibocsátás huszonhét-, illetve harmincmilliárd forintnyi volt a hosszabb diszkontokból.

A másodpiacon folytatódott a hozamok emelkedése.

Tizenhárom bázisponttal 8,54 százalékra nőtt a DWIX index.

A forint a sávban 12 százalékra izmosodott a múlt héten, a dollárral (263,9 HUF) szemben 1,2 százalékos volt az erősödés.

Maradt a kedvetlenség

Itthon a gyorsjelentéseket követő pesszimista hangulat uralkodott a tőzsdén, a BUX kétszáznegyven pontot veszített értékéből a négynapos hét alatt. A forgaloms meglehetősen változatos volt, a hét első felében még tízmilliárd forint feletti, pénteken azonban ennek már csak egyharmada volt a részvénypiac kötéseinek értéke.

A nemzetközi környezeten kívül hazai sajátosságok is érvényesültek a tőzsdén. Az MNB kamatemelése mellett az alakuló kormányzat kijelentései szintén gyengítették a vételi oldalt. Ezek szerint a választási ígéreteket mindenáron teljesíteni fogják.

A hét vesztese az immár osztalékszelvénye nélkül forgó Prímagáz volt, a kétszáz forintos osztalék fordulónapja után tizennyolc százalékkal került lejjebb a részvény, hasonló ok miatt esett közel hat százalékot a Rába. A hét igazi vesztese azonban a Richter, részvénye öt és fél százalékot rontott, miután a piac a gyógyszerár-tárgyalások kérdésében negatív álláspontra helyezkedett. Az Egis ugyanakkor közel két százalékkal javult, ám ez csupán az utóbbi három hétben elszenvedett jelentős árzuhanás korrekciója. A hét nyertese a TVK papírja volt, a spekuláció jelentős forgalom mellett nyolc százalékot emelt rajta.

A héten várható

Hétfőn alapvetően nyugodt napra számíthatunk, főként az amerikai értékpapírpiacok zárva tartásának köszönhetően. A kedvező alaphangulatot a német IFO üzleti bizalmi index teremtette meg a délelőtt folyamán, de a héten több makroadat okozhat még meglepetéseket.

Kedden a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe, valamint a lakossági fogyasztás áprilisi mutatója jelenik meg, pénteken pedig a Michigan fogyasztói, illetve a Chicago beszerzési menedzserindex vonhatja el a figyelmet az induló futball-világbajnokságról.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
8397,4
-2,73 %
17,76 %
Varsó WIG
15650,6
-0,08 %
12,41 %
Prága PX50
464,1
-1,94 %
17,61 %
Frankfurt DAX
4899,1
-2,73 %
-5,06 %
Párizs CAC
4337,4
-2,37 %
-6,21 %
London FTSE
5169,1
-0,94 %
-0,93 %
Nikkei 225
11976,3
1,09 %
13,60 %
Hang Seng
11626,8
-2,90 %
2,01 %
Dow Jones IA
10104,3
-2,40 %
0,83 %
Rio Bovespa
12574,0
-0,99 %
-7,39 %
Mexikó BOLSA
7366,4
-2,27 %
15,60 %
Nasdaq
1661,5
-4,59 %
-14,81 %
Moszkva RTS
402,9
-3,79 %
54,93%

Ajánlott videó

Olvasói sztorik