Belföld

FBI-ügynökök segítették a csaló börziánert?

Öt amerikait, köztük egy korábbi és egy jelenlegi FBI-ügynököt is azzal vádolnak, hogy titkosított kormányzati információkat felhasználva manipulálták egyes részvények árfolyamát, és cégeket zsaroltak.

Leleményes tőzsdézők kerültek a hatóságok látókörébe az Egyesült Államokban. Titkos szövetségi adatokat, azaz bennfentes információkat felhasználva tőzsdéztek, sőt a cégek számára kellemesnek nem mondható értesüléseikkel még zsarolták is a tulajdonosokat.

FBI-ügynökök segítették a csaló börziánert? 1A háromnevű főkolompos

Az ügy első számú gyanúsítottja Amr Ibrahim Elgindy – más nevein Tony Elgindy és Anthony Pacific – tőzsdei tanácsadó, aki arról ismert, hogy általa túlértékelt cégeket támadott. Az ügyészség szerint olyan cégekről szerzett kormányzati információkat, amelyek papírjaival nyilvánosan kereskednek. Az információ birtokában “megjósolta”, hogy mely részvények fognak esni, és zsarolta a társaságokat, hogy fizessenek a hallgatásáért.

A hét elején FBI ügynökök elfogták Elgindyt és négy társát Kaliforniában, Új-Mexikóban és Oklahomában. Az egyik vádlott, Jeffrey A. Royer 1996 és 2001 között az FBI-nál dolgozott. A vádirat szerint Royer információkat adott ki cégekkel szemben folyó bűnügyi vizsgálatokról és adatokat szolgáltatott titkos kormányzati adatbázisból. Cserébe több mint 30 ezer dollárt kapott.

Éber shortolókGyakori esetnek tekinthető, hogy shortolásból élő tőzsdézők még az adóhatóság előtt tudomást szereznek például adócsalásról, és információjukkal az FBI-hoz vagy a tőzsdefelügyelethez sietnek, abban reménykedve, hogy az eljárást indít. Így esik a papírok árfolyama, ami a shortoló malmára hajtja a vizet. A hivatalok általában hallgatnak a shortolókra, főként akkor, ha jónak mutatkozik a “füles”. Elgindy és Royer kapcsolata is így kezdődött, tippeket adtak az FBI-nak, amely a megszerzett információ alapján eljárást indított.

Tanácsadás a neten – nem önzetlenül

Elgindy két portált is működtetett – az insidetruth.com-ot és az anthonypacific.com-ot, valamint egy részvénytippeket közlő e-mail rendszert. Átadta információit a felhasználóknak, arra játszva, hogy a híreket kiszivárogtatva lenyomják az adott cégek árfolyamát.

Mindeközben ő is aktívan tőzsdézett: shortolt, azaz árfolyamesésre játszott. A papírok esése után pedig a két ár közötti különbség a zsebébe vándorolt.

Ügynökök jönnek, ügynökök mennek

Miután Royer távozott a szövetségi nyomozóhivataltól, Elgindy egy Lynn Wingate nevű másik ügynököt nyert meg, hogy folytassa a már jól bejáratott gyakorlatot. Amellett, hogy a shortolással jól kerestek, a cégeket kezdek zsarolni azzal, hogy ha nem kapnak ingyenrészvényeket, akkor nyilvánosságra hoznak bizonyos negatív híreket a társaságokról.

A zsarolással és manipulációval jórészt kis cégeket “találtak meg”. A társaságok nevét nem hozták nyilvánosságra, csak annyi tudható, hogy nagyrészt tőzsdén kívül forgó cégek papírjairól van szó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik