Belföld

IBM – Állami Nyomda chipkártya – arculat a Morgan Hill-től

Az IBM és az Állami nyomda együttműködésében születő új generációs chipkártya teljes arculatának megtervezésére kapott megbízást a Morgan Hill Consulting.

A kártyatársaságok 2005 január 1-től a chippel nem ellátott (azaz hagyományos mágnescsíkos) bankkártyákkal kapcsolatos visszaélések kockázatát teljes mértékben a bankokra és a kereskedőkre hárítják. A chipkártyás rendszer alkalmazásával a bankkártyákkal végzett tranzakciók jóval biztonságosabbá tehetők.
A nagyobb kártyatársaságok fizetési megoldásokra vonatkozó összefogásából jött létre az EMV (Europay/Mastercard/Visa) szabvány, amely a chipkártya és a kártyaolvasó közti kommunikációt határozza meg. Az EU tagállamainak többségében az EMV szabványú bankkártya rendszerek bevezetése már megtörtént, vagy folyamatban van., és bár a 2005-ös időpont távolinak tűnhet, a technológia hazai bevezetését és az átállás forgatókönyvének kidolgozását célszerű már most megkezdeni.

Az IBM és az Állami Nyomda teljes körű megoldással kíván ügyfelei segítségére lenni, és elébe menni a fenti körülmények kapcsán a bankok részéről várhatóan már a közeljövőben jelentkező igényeknek. Az együttműködést az a tény indokolta, hogy mindkét cég rendelkezik valamennyi olyan eszközzel és tapasztalattal, amely képessé teszi magas színvonalú és költséghatékony megoldás kivitelezésére, figyelembe véve a bankok egyedi igényeit is. Magát a chipet, illetve az azt kezelő rendszer teljes egészét az IBM fejleszti, azt kézzel fogható bankkártyává az Állami nyomda formálja, arculatát a Morgan Hill készíti. A kártya hangulatát meghatározó külső megjelenésen kívül az annak tulajdonságait kommunikáló jegyek – így pl. annak neve – is az ügynökség munkáját dicsérik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik