Belföld

Csapatfigyelő: Lengyelország

A lengyel válogatott utoljára 1986-ban jutott ki a vébére. (A lengyel helyett a magyar népnevet is beírhattuk volna ebbe a mondatba.) A lengyelek azonban - bár szintén szeretnek keseregni - tanultak az időközben elszenvedett a kudarcokból, honosítottak egy színesbőrű csatárt, Olisadebét, ő rúgott nyolc gólt (kilenc meccsen), és most ott vannak a világbajnokságon.

A lengyelek óriási fölénnyel, rendkívül magabiztosan kerültek ki a koreai-japán tornára: selejtezőcsoportjukban csak az utolsó előtti, immár tét nélküli meccsen kaptak ki a fehéroroszoktól, egyébként veretlenek maradtak a kilenc másik mérkőzésen.

Ezt a teljesítményt aligha tudják megismételni a vébén, az azonban bizonyos, hogy nem esélytelenek a csoportmérkőzéseken. Az USA és Dél-Korea legyőzése nem okozhat elvileg gondot, legfeljebb Portugáliával gyűlhet meg a bajuk.

Jerzy Engel szövetségi kapitánynak mindennek ellenére nem irigylésre méltó a helyzete: megsérült ugyanis Jerzy Dudek, a Liverpool és a lengyel válogatott sztárkapusa. Dudek minden bizonnyal felgyógyul a vébé kezdetéig, kevésbé volt szerencsés azonban Bartosz Karwan, aki meghatározó játékos a középpályán: ki kell hagynia a távol-keleti tornát, mert a románok elleni barátságos mérkőzésen látszólag könnyebb sérülést szenvedett, ám utóbb kiderült, hogy az eset súlyosabb a vártnál.

A lengyel csapat vébére tényleg utazó tagjai közül ki kell emelnünk Tomasz Waldochot, aki olimpiai ezüstérmet nyert 1992-ben, majd Németországba szerződött, s jelenleg azt a Schalkét erősíti, amellyel német kupát is nyert. Ugyancsak a Schalke csapatában kap lehetőséget Tomasz Hajto, a másik hátvéd.

A lengyel válogatottak többsége idegenlégiós. Olisadebe tehetségét ugyan Jerzy Engel mint klubedző ismerte fel, de azóta – immár lengyel állampolgárként – a görög Panathinaikoszban szerepel a gólerős csatár, akinek a felesége egyébként lengyel.

A hátvédek közük Jacek Bak a francia bajnoki ezüstérmes Lens csapatát erősíti, a védekező középpályás Tomasz Rzasa a holland Feyenoord meghatározó embere volt az UEFA-kupa idei elhódításakor, Tomasz Klos pedig a Kaiserslautern védője.

A rendkívül gólerős középpályás, Radoslaw Kaluzny érdekessége, hogy Miriuta “Laci” csapattársa a Bundesligában épphogy bennmaradt Energie Cottbusban.

Végezetül érdemes megjegyezni, hogy a lengyelek remek eredményeket értek el az eddigi világbajnokságokon: 1974-ben és 1982-ben bronzérmesek lettek, 1974-ben még a torna gólkirálya is a legendás Lato lett, hét találattal. A lengyel foci hetvenes évekbeli fénykorát jelzi, hogy 1972-ben olimpiai bajnokok lettek – éppen azt a magyar csapatot legyőzve, amely 1964-ben és 1968-ban is aranyérmes volt az ötkarikás játékokon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik