Belföld

Merrill Lynch: 100 millió dolláros bírság az elfogult elemzésekért

Az amerikai Merrill Lynchnek 100 millió jóvátételt kell fizetnie, miután bizonyos esetekben megvezette a befektetőket elfogult részvénypiaci elemzéseivel. Az eset vélhetően a Wall Streeten is változásokat eredményez.

A Merrill Lynch megállapodott New York állam főügyészével, hogy 100 millió dolláros jóvátételt fizet, emellett azonnali reformokat hajt végre a cég működésében. Eliot L. Spitzer, főügyész 10 hónaig tartó vizsgálatában arra keresett választ, hogy a brókercég elemzői munkáját mennyire befolyásolta annak befektetési banki tevékenysége, azaz az ügyfélcégek részvényeire kedvezőbb minősítést adott e a társaság.

További vizsgálatokAz államügyész irodája a Merrill Lynch mellett hét másik Wall Street-i társaságnál is vizsgálódik, ezek között van a Credit Suisse First Boston, a Morgan Stanley Dean Witter és a Goldman Sachs.

Reformok a Merrillnél

A megállapodás szerint a Merrill Lynch elkülöníti részvényelemző tevékenységét a befektetési bankitól, hogy a kettő indokolatlanul ne hasson egymásra. Emellett az elemzők javadalmazási rendszerén is változtatnak. A cég vállalta, hogy felállít egy bizottságot, amely – objektivitás szempontjából – áttekinti az összes új részvényajánlást és besorolást, továbbá új rendszert alakít ki az összes elektronikus kommunikáció ellenőrzésére a bankárok és részvényelemzők között. Mindezek biztosítása érdekében kineveznek egy tisztségviselőt, aki felügyeli valamennyi változást.

Merrill Lynch: 100 millió dolláros bírság az elfogult elemzésekért 1A Merrill fel fogja tüntetni a jövőben, hogy az elemzés alá vetett cégtől kapott e bármilyen díjat befektetési tanácsért a megelőző 12 hónapban. Új megvilágítás alá kerül ezzel a részvényminősítés – véli Spitzer. A befektetők így tudni fogják, hogyan értékeljék az elemzést. Jóval több grafikont és táblázatot fognak feltüntetni az elemzésekhez, hogy a befektetők az adásra/vételre javasolt részvényekről pontosabb képet kapjanak. A Merrill ezekkel egy új “szabványt” fog képviselni a piacon, követendő példaként a többi brókercégnek.

A mostani egyezség a főügyész szerint hatással lesz a Wall Street működésére, az elemző a banki divíziók kapcsolata változni fog. Sptizer folytatni fogja a vizsgálódás – jelentette be a tegnapi sajtótájékoztatón. Túl sok kétes tanács született az elmúlt években. Szerinte a büntetés kifizetése annak beismerése, hogy a Merrill Lynch hibázott.

Megtépázott hírnév

David H. Komansky, a Merrill elnök-vezérigazgatója szerint a vizsgálat megtépázta a cég hírnevét, aminek visszaállításán dolgozni kell a jövőben, ugyanakkor nem tart attól, hogy elpártolnának az ügyfeleik. Mindemellett a cég közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyezség nem jelenti, hogy a cég hibás vagy felelős lenne, de azt elismerték, hogy az internet szektorra vonatkozó elemzések és a Merrill Lynch által kiadott vételre/eladásra vonatkozó javaslatot között bizonyos esetekben voltak eltérések.

A Merrillnek 48 millió dollárt kell fizetnie New York államnak, a maradék 52 milliót pedig más – pontosan nyilvánosságra nem hozott – államoknak. A megállapodás hírére a cég részvényei 1,02 dollárral 44,3 dollárra erősödtek a New York-i tőzsdén.

Elfogulatlanság az elemzésnél

Merrill Lynch: 100 millió dolláros bírság az elfogult elemzésekért 2Spitzer szerint az elemzéseik után a brókercégeknek jelezniük kell, hogy az adott cég más területen ügyfelük e. Az államügyész olyan e-maileket mutatott be, amelyek bizonyítják, hogy az elemzők magánvéleményként leszólták az amúgy ajánlott papírokat. Ezek azt mutatják, hogy az elemzők részvénypiaci tanulmányuk írásakor egyben a cég értékesítési tevékenységében is szerepet vállaltak, ügyfeleket próbálni szerezni a befektetési banki részlegnek. Ezzel a Merrill a brókerrészleg ügyfeleit megvezette a céges megrendelőket segítve. “Ez a módszer a piac tisztességét vonja kétségbe” – mondta az államügyész.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik