Belföld

Elkészült a PWC olimpiarendezés előtanulmánya

A 2012-es olimpiához 8-9 új sportcsarnokra, és Budapesten 18 ezer új szálláshelyre van szükség - derül ki a PWC előtanulmányából. Eközben Németországban öt, az USA-ban négy nagyváros, rajtuk kívül pedig még India is küzd a rendezés jogáért.

Olimpia a Medgyessy-programban A teljes terjedelmében szerdán napvilágot látott szocialista kormányprogram is megemlékezik az olimpia megrendezésének lehetőségéről. A gigantikus sportesemény témája a közel száz oldalas írás gazdaságpolitikai fejezetének középtávú gazdasági terveket taglaló részében olvasható. Eszerint az újonnan felálló kormány az elkészült megvalósíthatósági tanulmány megállapításait figyelembe véve fogja megvizsgálni az Orbán-kormány által felkarolt pályázat ügyét. “A kormány fontosnak tartja az olimpia eszméjét” – áll a Medgyessy-kabinet programjában, “és a gazdasági lehetőségek függvényében mindent megtesz az olimpia megrendezési jogának megszerzéséért.”

A NOB elvárásai alapján megközelítőleg 8-9 új, 5-15 ezer néző befogadására alkalmas fedett sportcsarnokra, továbbá 22 egyéb sporthelyszín kialakítására van szükség a 2012-es olimpiai játékok budapesti megrendezéséhez – mondta el az Olimpiai Pályázat Előkészítő Bizottság (OPEB) előtt a megvalósíthatósági tanulmány elkészítésével – 396 millió forintért – megbízott PriceWaterhouseCoopers (PWC).

A PWC mintegy száz magyar és külföldi szakértőből álló munkacsoportja február közepe óta 42 budapesti, illetve a fővároshoz közeli lehetséges helyszínt tanulmányozott. A kritériumrendszerük alapján eddig öt különböző rendezési koncepció körvonalazódott: felmerült egy Duna-menti, egy kelet-nyugati, egy északi, egy dél-magyarországi, illetve egy úgynevezett Nyugati-városkapu környékére vonatkozó elképzelés is.

Budapesten 18 ezer új szálláshelyre lenne szükség

Elkészült a PWC olimpiarendezés előtanulmánya 1A PWC szerint az olimpiarendezés pozitív hatást gyakorolna az ország gazdaságára, különösen az idegenforgalmi szektor tehetne szert jelentős többletbevételre. A tanulmány ugyanakkor rámutat arra, hogy Budapesten a 2012-re prognosztizált 3-5 csillagos szállodai szobák száma mintegy 17-18 ezerrel elmarad a szükségestől.

Bienerth Gusztáv, a PWC vezérigazgatója hangsúlyozta, hogy nagyon fontos a teljes körű utóhasznosítás megteremtése. Kitért arra is, hogy az olimpiát bár Budapest pályázza meg, az esetleges rendezés a fővároson kívüli helyszínekre is pozitív hatást gyakorolhat, például egyes ideiglenes létesítmények vidéki városokba történő áthelyezésével.

Csak a pályázat 15-16 millió dollárba kerül

Demszky Gábor főpolgármester, a pályázatot előkészítő bizottság egyik társelnöke elmondta: már a pályázat lehetősége is előrehozott fejlesztéseket jelent, így ha a város és az ország tudja vállalni a terveket, be kell nyújtani azt. Előzőleg azonban ki kell kérni az emberek véleményét: egy népszavazás elejét vehetné a későbbi vitáknak – jelentette ki Demszky.

MOB – új aranyfokozatú támogatóA Magyar Olimpiai Bizottság Aranyfokozatú főtámogatójává lépett elő az országszerte több mint kétezer üzlettel rendelkező, és az elmúlt évben 261 milliárdos forgalmat bonyolító Coop Hungary Rt.. A kereskedelmi cég az elkövetkező négy évben több mint 100 millió forinttal járul hozzá az olimpiai felkészüléshez, majd részvételhez. A társaság a kézilabda mellett a vízilabdázók közvetlen támogatását is vállalta.

Deutsch Tamás ifjúsági és sportminiszter világszínvonalúnak minősítette az eddig elkészült anyagot. A teljes tanulmánnyal a PWC-nek július 31-ére kell elkészülnie. Ezután szakmai testületek elé kerül az anyag, majd állást foglal róla a MOB, a főváros, a kormány és a parlament is.

Amennyiben Budapest pályázik, és 2005-ben az öt kiválasztott jelölt között lesz, azaz szükségessé válik részletes anyag kidolgozása is, a pályázás teljes összege 15-16 millió dollárt tesz majd ki.

Németországban öt város is rendezne olimpiát 2012-ben

Németországban öt város verseng a Német Olimpiai Bizottság kegyeiért: Düsseldorf, Hamburg, Lipcse és Stuttgart mellett még Frankfurt kandidál. Öt terminálos nemzetközi reptere miatt a szakértők szerint a legnagyobb eséllyel Frankfurt pályázik. A Német Olimpiai Bizottság 2003 áprilisában hozza meg végleges döntését.

Ha Frankfurt lesz a sikeres jelölt, a viadalok egy részét a Rajna-Majna vidék kisebb városaiban rendeznék. A frankfurtiak számításai szerint a sikeres rendezéshez 1,6-1,7 milliárd eurót kellene infrastrukturális fejlesztésekre fordítaniuk, amelynek 50 százalékát az adófizetők pénzéből állnák. Ám Sydney illetve Salt Lake City példáját elemezve, a város vezetése úgy véli, hogy az ötkarikás játékok gazdasági előnyei ennek kétszeresét is elérheti.

Az USA-ban négy város verseng az amerikai olimpiai bizottság kegyeiért

Az USA-ban négy jelölt – New York, Washington, San Francisco és Houston – küzd azért, hogy az Amerikai Olimpiai Bizottság választása rá essen. A bizottság június-július során látogatja meg a jelölteket, majd tapasztalai alapján novemberben hozza meg hivatalos döntését.

A négy város már komoly marketing kampányba is kezdett. San Francisco kellemes klímáját, már meglévő infrastruktúráját és ázsiai kapcsolatait hangsúlyozza. (A város stratégiai szövetséget kíván kötni a 2008-as olimpiát rendező kínai Beijing-gel.) Houston pályázatához megnyerte Bush elnök támogatását is.

Washington szlogenje”Heart of our Nation … Host to the World”. New York propagandájában a WTC-t ért támadásból való talpraállt város szimbólumaként igyekszik beállítani az olimpia rendezését

A jelöltségért Indiával is meg kell küzdeni

India szintén szeretne olimpiát rendezni 2012-ben, amelynek előpróbájaként 2010-ben a Brit Nemzetközösségi Játékok rendezési jogát is szeretnék elnyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik