Belföld

Belgiumban is alkalmazzák az eutanáziát

Hollandia példáját követve tegnap este óta a belga állampolgárok is kérhetik a kegyes halált. Az orvosok bizonyos feltételek mellett betegeik kérésére eutanáziát alkalmazhatnak.

Tegnap este a belga parlamentben egy nagy botrányt kavaró vitát zártak le. A képviselők 86:51 arányban megszavazták a közvéleményt is felkavaró törvényt az eutanáziáról. Az orvosok bizonyos feltételeke mellett hozzásegíthetik betegeiket a halálhoz. A jelenleg ellenzékben lévő kereszténydemokrata párt szóvivője közölte, az Európai Bírósághoz fordulnak, és megtámadják a csütörtök este megszavazott törvényt.

Nem teljes az egyetértés

A kormányzó szocialista-liberális-zöld koalíció köreiben is heves vitát váltott ki az eutanázia engedélyezésének kérdése. Az egyik zöldpárti képviselő Yolande Avontroodt elmondta, ő a törvény ellen szavazott, mert ez a törvény lehetőséget ad a nem halálos betegségben szenvedőknek is az eutanáziára, ráadásul a pszichés betegek is élhetnek ezzel a joggal.

A törvény szerint az orvosok a 18. életévüket betöltött belga állampolgárokat akkor segíthetik a halálhoz, ha legalább kétszer, tiszta tudatállapotban kérték azt. A most megszavazott törvény különbséget tesz a halálos betegek és a gyógyíthatatlan betegek között, akik számára a halál még nem közvetlen közeli. Az utóbbiak esetében egy harmadik orvos tanácsát is ki kell kérni. Minden eutanázia esetet jelenteni kell egy bizottságnak, amelyik a kérelem betartását felügyeli.



Diane Pretty-t elutasították


Az Európai Ember Jogi Bíróság nemrég elutasította a halálos beteg brit nő, Diane Pretty kérvényét. Ő férje segítségével szeretett volna meghalni, ám a bíróság ezt nem engedélyezte. A döntés után két héttel Diaen Pretty belehalt betegségébe.

Az első engedélyező, Hollandia

Hollandiában április elején szavazta meg a parlament az eutanáziát engedélyező törvényt, ahol egy létező gyakorlatot legalizáltak. Öt éves próbaidő után, mialatt megtűrték az önkéntes eutanázia eseteit, emelték jogerőre az eutanáziát. A gyakorlatban több holland is élt ezzel a lehetőséggel, hiszen csak 2000-ben 2123 önkélntes eutanázia esetet regisztráltak.

Hollandia volt a világon az első ország, ahol jogilag szabályozott keretek között engedélyezték ezt a módszert. A holland törvény nem az eutanázia, illetve az öngyilkosságban való segédkezést engedélyezte, mert ezek ma is bűncselekménynek számítanak Hollandiában. Az új törvény rendelkezése szerint megfelelő feltételek mellett alkalmazott eutanázia azonban nem von maga után büntetőjogi következményeket.

A törvény alapján csak akkor alkalmazható ez a módszer, ha az orvos meggyőződött arról, betege elviselhetetlen szenvedéseket él át, a halála elkerülhetetlen, és a beteg maga is beleegyezik ebbe a lehetőségbe. A belga törvénnyel ellentétben, Hollandiában 12 és 16 év közötti kiskorúak is kérhetik az eutanáziát, de csak szülői beleegyezéssel.

A kegyes halál módszerének engedélyezése Hollandiában is heves vitákat váltott ki. Ellenzői levelekkel árasztották el a holland szenátust, és a törvény elleni tüntetésen Hágában 8000-en vettek részt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik