Belföld

Csintalan beszállt a Defendbe, Erős MFB-elnök lehet

Csintalan Sándor megvette Földi László kisebbségi tulajdonrészét a Defend Security Kft.-ben , és ő lesz a cég egyik ügyvezető igazgatója. A Magyar Fejlesztési Bank élén is változások várhatók, a posztra Erős János esélyes.

A FigyelőNet információi szerint Földi László csütörtökön eladta a Defend Security-ben lévő kisebbségi, 18 százalékos tulajdonrészét, Csintalan beszállt a Defendbe, Erős MFB-elnök lehet 1és Csintalan Sándor vette meg tőle. A Magyar Fejlesztési Bank tudomásul vette a tulajdoncserét, beleszólása az üzletbe nem volt, ilyenformán kommentálni sem kívánják – mondta lapunknak Horváth József, az MFB szóvivője. A Defendnek két ügyvezető igazgatója van, egyiket az MFB, másikat a kisebbségi tulajdonos, V.I.B. Vagyonkezelő Kft. delegálja. Ez utóbbi poszton Földit Csintalan váltja.

Csintalan Sándor lapunknak elmondta: 1977 óta imeri Földi Lászlót, együtt jártak főiskolára, ott lettek barátok. Amikor a Nyírfa-ügy miatt Földit kitették a titkosszolgálatoktól, akkor több mint 1 évig Csintalannál lakott. Csintalan kezdetektől fogva részt vett a Defend felépítésében. Csintalan szerint a Defend értékes cég, jól végzi a dolgát. Ő maga senkivel semmilyen előzetes tárgyalásokat nem folytatott arról, hogy az új kormány ad-e új megrendeléseket a cégnek. A vételárral kapcsolatban nem kívánt nyilatkozni.

A Defend tündöklése…

Csintalan beszállt a Defendbe, Erős MFB-elnök lehet 2A Defendet honlapja szerint a Postabank és Takarékpénztár Rt. alapította 1991-ben 10 millió forintos törzstőkével, amelyet 1995-ben 53 millió forintra emelt. Az alapítás célja az volt, hogy a Defend Őrző-Védő Kft. a hatályos jogszabályok alapján kizárólag a hitelintézet részére nyújtson vagyonvédelmi szolgáltatásokat. Azóta számos befektető szállt be és ki, jelenleg az MFB, a Magyar Posta és a kisebbségben lévő V. I. B: Kft. tulajdonában van az őrző-védő vállalkozás. A V.I.B. egyébként Földi László cége.

A Defend Security Kft. a Fidesz irányította kormány idején országos hálózatot fenntartó, 1500 fős biztonsági nagyvállalattá vált. A hagyományos őrzés-védelmi tevékenységen túl pénz- és értékszállítási, ATM-üzemeltetési, műholdas biztonsági szolgáltatásokat nyújt, sőt páncélgépkocsikat is gyárt. A társaság 1999-es árbevételei meghaladták az 1,58 milliárd forintot.

A biztonság helyesen alkalmazva értéknövelő

Honlapja szerint a Defend “vallja, a biztonság stratégiai érték, mely helyesen alkalmazva értéknövelő egy adott vállalkozásban”. Azt is megtudhatjuk, hogy a társaság topmenedzsmentjéből többen “nemzetközi diplomáciai tapasztalattal is rendelkeznek, illetve hosszú éveken keresztül töltöttek be vezetői beosztásokat, teljesítettek szolgálatot a fegyveres erők, testületek és rendvédelmi szervek állományában.” Ismeretes, hogy Földi László korábban a titkosszolgálatoknál dolgozott, és az úgynevezett Nyírfa-ügy miatt komoly konfliktusba keveredett a szocialista kormányzattal az 1998-as választások előtt.

A Defend felügyelőbizottságában további ismert személyiségek foglalnak helyet: így például Bárándy György ügyvéd, aki Földi László jogi védelmét látta el korábban, és aki Bárándy Péter szocialista igazságügyi miniszter-jelölt édesapja. Ugyancsak tagja az fb-nek Gálszécsy András, az Antall-kormány titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli minisztere, és Baranyay László, az MFB jelenlegi első számú vezetője.

A Defend internetes oldalán felsorolja eddigi referenciáit is, azokat a cégeket és megbízókat, amelyeknek valamilyen szolgáltatásokat nyújtott. A tisztán állami cégek közül a Szerencsejáték Rt., a Magyar Posta Rt., az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt., a Magyar Fejlesztési Bank Rt., a Postabank és Takarékpénztár Rt., a Zsolnay Porcelángyár Rt., illetve a Magyar Hivatalos Közlönykiadó alkalmazza a Defendet. A részben állami tulajdonú, részben tőzsdén lévő cégek közül a Mol Rt. és az OTP Bank Rt. veszi igénybe ezt az őrző-védő vállalkozást.

A nemrégiben eladott, részben OTP-tulajdonban, részben egy Vegyépszer-közeli vállalkozás kezében lévő BÁV Rt. szintén a Defendtől rendel. Az állami szervek, szervezetek közül az APEH és a Kincstári Vagyoni Igazgatóság kérte fel biztonságának garantálására a Defendet. A magánvállalkozások közül a KOKO Boksz Gálát és az Omega Koncertet tünteti fel megrendelőként a honlap. A társaság néhány hete a Malévval írt alá szerződést, a légitársaság biztonságtechnikai és kiszolgálási feladatainak ellátására.

Erős az MFB élén?

Csintalan beszállt a Defendbe, Erős MFB-elnök lehet 3A FigyelőNet információi szerint Erős János az egyik legesélyesebb jelölt a Magyar Fejlesztési Bank élére. A szocialista párt egyik illetékese megerősítette ezt az értesülést, ám mint mondta, egyelőre nem született végleges döntés az ügyben. Ugyanakkor hozzátette: Erős olyan jelölt, “aki tanulta a szakmát”. Más forrásból származó információink szerint már az SZDSZ is beleegyezett Erős kinevezésébe.

Erős Jánost a Magyar Hírlap az Év emberének választotta 1997-ben (Kokót győzte le a szavazáson). Az akkor még sikeresnek tűnő üzletember az Általános Értékforgalmi Bank éléről emelkedett a sokkal nagyobb forgalmú Kereskedelmi és Hitelbank Rt. vezérigazgatói posztjára. Itt azonban gyorsan vége szakadt a sikereknek: a tőzsde összeomlása után a K&H értékpapírcége rendkívül nagy veszteségeket szenvedett.

A Kereskedelmi és Hitelbank ügyeire az állami hatóságok is felfigyeltek: a pénz- és tőkepiacokat felügyelő ÁPTF vizsgálatra kötelezte magát a bankot az 1998-ban bekövetkezett üzleti veszteség okainak feltárására, illetve a felelősökkel szembeni intézkedésre. Hogy ez megtörtént-e, nem tudni, Erős azonban viharos sebességgel távozott a banktól, amely az anyacégtől a Magyar Hírlap két évvel ezelőtti beszámolója szerint rekord nagyságú, 15 milliárd forint összértékű kölcsöntőkét kapott helyzete stabilizálására. Utóbb a K&H fuzionált az ABN Amro Bankkal, és így Magyarország egyik legjelentősebb pénzintézetévé vált, immár Erős nélkül.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik