Belföld

A Pannon-Váltó továbbra is a legmagasabb osztalékhozamot fizető cégek egyike

A korábbi előrejelzéseknek megfelelően felemás a Pannon Váltó 2001. évi eredménye, jelentette ki az elsősorban értékpapír- és ingatlan befektetésekkel foglalkozó társaság igazgatóságának elnöke, dr. Scheuer Gyula az éves rendes közgyűlésen megtartott tavalyi évet értékelő beszámolójában.

A társaság tavaly 56 millió forint adózott eredményt ért el, és az Igazgatóság javaslatára részvényenként 60 forintos – azaz az árfolyamra vetítve 12,7 százalékos – osztalék kifizetéséről is döntött. A társaság elnöke a 2002-es évvel kapcsolatban bizakodóan nyilatkozott, és ennek megfelelően az eredmények jelentősebb növekedését várja ebben az évben. Ennek az alapját elsősorban a társaság tevékenységében jelentős szerepet játszó tőkepiaci befektetések javuló eredményessége, valamint az elmúlt hónapokban tapasztalható kedvező ingatlanpiaci folyamatok adják.

A Pannon Váltó Rt. 2001. évi teljesítménye ugyan felemás képet mutat -mondta dr. Scheuer Gyula beszámolójában -, hiszen a közel 56 millió forintos adózott eredmény önmagában nem tekinthető magasnak, ugyanakkor mértékében nem tér el jelentősen attól, amelyet a tavalyi év első felében – a várható piaci körülmények ismeretében – már előre jelzett a társaság vezetése. Az alacsonyabb tavalyi eredmények okát az Igazgatóság elnöke abban látta, hogy a világ tőkepiacain a tavalyi év az elmúlt másfél évtized talán legrosszabb éve volt. Az árfolyamok folyamatos év közbeni lemorzsolódása, majd a szeptemberi terrortámadás következtében azok zuhanása a társaság részvénybefektetéseit sem kímélte. Ennek következménye volt, hogy a tavalyi évben amúgy is gyengébben teljesítő részvénybefektetések után a társaság könyvvizsgálója a korábbi évek befektetéseivel összefüggésben további 78 millió forintos értékvesztést számoltatott el az év végén, amely jelentős mértékben rontotta a társaság tavalyi eredményét. A korábbi évek az ingatlanpiacon tett befektetéseinek eredménye egyelőre nem javította a tavalyi év mutatóit, hiszen a megvásárolt ingatlanok beszerzési áron szerepelnek jelenleg az eszközök között. Ezek a befektetések hozamot várhatóan csak hosszabb időszak alatt termelnek majd. Nem segítette a tavalyi év eredményét az sem, hogy a piaci kamatok az év elejéhez képest az év végére jelentős mértékben csökkentek. Ennek eredményeképpen a társaság kamatozó eszközei sem tudtak olyan mértékben hozzájárulni az eredményhez, mint a korábbi években. Mindezeket figyelembe véve az Igazgatóság elnöke elfogadhatónak tartotta a társaság 2001. évi eredményét.

A jövőre vonatkozóan dr. Scheuer Gyula kijelentette, hogy a 2002-es évvel kapcsolatban bizakodó, és a társaság eredményének jelentősebb növekedését várja ez évben. A bizakodásra az alapot elsősorban a társaság tevékenységében jelentős szerepet játszó tőkepiaci befektetések javuló eredményessége, valamint az elmúlt hónapokban tapasztalható kedvező ingatlanpiaci folyamatok adják.

Miután a közgyűlésen a 2001. évi beszámolókat elfogadták, az Igazgatóság javaslatára a részvényesek részvényenként 60 forintos – azaz 6 százalékos – osztalék kifizetéséről is döntöttek, ami összességében 105 millió forintot jelent. Az Igazgatóság a javasolt osztalék megállapításánál már tekintettel volt arra, hogy az év kezdete biztatóan alakult a társaság szempontjából. Miután a kifizetésre kerülő osztalék összege meghaladja a társaság tavalyi közel 56 millió forintos eredményét, ezért a különbözetet az eredménytartalékból fizetik ki. Figyelembe véve a Pannon Váltó részvényeinek 470 forint körüli tőzsdei árfolyamát, ez 12,7 százalék osztalékhozamnak felel meg. Ezzel a Pannon Váltó az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően ez évben is a legmagasabb osztalékhozamot biztosító tőzsdei cégek között található.

További információ:
Szlávik Gyula
Vezérigazgató
Pannon-Váltó Rt.
T.:239-4981

Ajánlott videó

Olvasói sztorik