Belföld

Befektetésajánló – plénumok hava

Feszülten figyelnek az érdekeltek a Pannonplastra, a Pickre, a Zalakerámiára. A Humetnél nem fogadták el az eredményt. Izgalmasnak ígérkező és rutinjellegű közgyűlések szezonja ez a mostani a tőzsdei cégeknél.

Javában zajlik a Budapesti Értéktőzsdén jegyzett társaságok éves rendes közgyűléseinek szezonja, így ezúttal a forróbb hangulatú, illetve érdekesebbnek ígérkező plénumok közül válogattunk.

Futnak még…Hétfőn a Mol is részvényesi gyűlést tart, az esemény azonban a jelen állapotok szerint technikai jellegűnek és érdektelennek minősíthető. A NABI április 26-ai közgyűlése is csak annyiból ígérkezik érdekesnek, hogy tavaly az akkori – azóta lecserélt – auditor elutasítási záradékkal látta el a buszgyártó kimutatásait.

Pannonplast

A legtöbb izgalommal várt tőzsdei események közé tartozik a Pannonplast Rt. április 29-ére összehívott részvényesi találkozója. A Karsai Holding ősszel jelentős részesedést szerzett a műanyagipari társaságban és úgy tűnik, ezen a közgyűlésen már aktívan fel is kíván lépni. (Lásd korábbi írásunkat >>) A hetvenöt forintos osztalék megszavazása várhatóan akadálymentes lesz, a többi pontban viszont bőven a felszínre bukhatnak az ellentétek.

Karsaiék a közgyűlési menetrendhez új pontokat fűztek hozzá. Céljuk, hogy a jelenlegi elnök-vezérigazgatói poszt kettéváljon, illetve a cég kötelezően két közgyűlést tartson évente, így a plénum a féléves eredmény elfogadásáról is döntsön.

A cél egyértelmű: a menedzsment pozíciójának gyengítése és minél nagyobb mértékű ellenőrzés a cég felett. A menedzsment és az újonnan megjelent befektető ugyanis más-más álláspontot képvisel az egyik Pannonplast-leány jövőjét illetően. A Karsai Holding (amely a Pannonplastban tíz százalékban részesedik) tavasszal szándéknyilatkozatot nyújtott be a Dexter Rt. megvásárlására. Az ügy pikantériája, hogy a cég a Pannonplast tulajdonában áll, s az anyavállalat a cég leépítéséről és gyártóegységeinek áthelyezéséről döntött közben.

A részvénykönyvben az április 22-én aktuális állapot szerint lehet szavazni a közgyűlésen, mindenképp kiemelendő, hogy az ezt megelőző napokon rég nem látott érdeklődés mutatkozott a tőzsdén a Pannonplast iránt. Nincs kizárva, hogy a tizenkét százalékos szavazati korlát és a szétszórt tulajdonosi struktúra miatt meglepő szavazati aránnyal találkozunk majd hétfőn.

A társaság részvénye az említett időszakban 2200 forintról 2700 forintra drágult. A fordulónapot követően viszont minimálisra csökkent a forgalom, a megugrott árfolyam pedig gyorsan csökkenni kezdett.

OsztalékrekordAz ezer forint a Pick esetében a tavalyi egy részvényre jutó adózott eredmény dupláját is meghaladja. Az Eravisból 2,9 milliárd forintot vett ki a majdnem százszázalékos tulajdonos Arago (az adózott eredmény és az eredménytartalék majdnem teljes értékét).

Az Arago cégek

A báli szezonban kitüntetett figyelem kíséri az Arago ténykedését. A társaság – amely maga nem fizet osztalékot – erős pénzkivételi szándékkal jelentkezett, a befolyó, mintegy hatmilliárd forintra tehető összeget vélhetően a Pick felvásárlási ügyének lezárására, valamint hiteltörlesztésre használja majd fel.

Rekordértékű osztalékot javasolnak a Pick április 29-ei hétfői közgyűlésén is. A papíronként ezer forint osztalék példa nélküli a szegedi cég történelmében, eddig a maximumot az 1999-es kétszázharminc forint jelentette, azóta pedig nem fizetett a társaság.

Érdekesen alakult a Zalakerámia közgyűlése is. A társaságba magát nem is olyan régen bevásárló ÁÉB elutasítása miatt nem fogadták el a társaság tavalyi beszámolóját, így a bank problémája megoldódott: a Zalakerámia közgyűlését újra össze kell hívni, az ÁÉB közgyűlésnyitó, ám elutasított kérésének megfelelően. A cégvezetésről is szavazott a plénum: a felügyelő bizottságban és az igazgatóságban egyaránt az Arago jelöltjei kaptak lehetőséget, az ÁÉB ellenkezése dacára.

Humet

A Humet mai közgyűlésén nem fogadták el a tavalyi eredményt, mivel a rendőrség még hónapokkal ezelőtt lefoglalta azokat a bizonylatokat, amelyekből ellenőrizhető lett volna a gazdálkodás.

A Humet részvénycseréjét viszont megszavazták a részvényesek, a jelenlegi tizenöt forintos névérték október 1-jétől százötven forintra változik, amit a társaság szerint a Nasdaqon való esetleges (egyelőre a távoli jövőbe vesző) megjelenés is indokolt. A részvénycsere lebonyolításának módjáról, illetve a cég 2001-es beszámolójának elfogadásáról a május 24-re újra összehívott közgyűlésen dönthetnek az összegyűltek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik