Belföld

Kampánytéma – adócsökkentés

admin
admin

2002. 04. 16. 15:30

Az adóterhek sokak által áhított csökkentése szinte minden párt programjában szerepel. Míg azonban 1998-tól 2000-ig a Fidesz szövögetett nagyszabású terveket, a mostani választási kampányban a jelenlegi ellenzéki pártok vették át a főszerepet e téren.

Ma Magyarországon egy átlagember, átlagkeresettel a létező legnagyobb adókulcs szerint (40 százalék) adózik, nem véletlen tehát az alig lankadó “adóelkerülési kedv”. És az sem, hogy a pártok kivétel nélkül beemelték kampányukba az adó- és járulékterhek csökkentésének változatos formáit.

Az elmúlt négy év

A jelenlegi kormányzópárt, a Fidesz az 1998-as választási kampányban komoly szerepet szánt a foglalkoztatás növelésének és az ezzel párhuzamban meghirdetett adóreformoknak. A most végetért ciklus utolsó három évében kilenc százalékkal csökkentette a társadalombiztosítási járulékok terheit, amit az egészségügyi hozzájárulás jelentős emelése ellensúlyozott. A személyi jövedelemadó (szja) tekintetében is történt változás (háromkulcsos rendszer bevezetése), az adókulcsok azonban változatlanul olyan mértékűek, hogy a legalacsonyabb jövedelmű rétegek is jelentős elvonást kénytelenek elviselni.

A kormány a gyermekenként egymillió forintos jövedelemhatárig terjedő adókedvezmény bevezetésével ígéri tovább enyhíteni a terheket. Ezt szociálpolitikusok élesen bírálják, mondván: a kedvezmény a jobb jövedelmi helyzetben lévők válláról vesz le jelentős terheket, míg az alacsonyabb jövedelmi helyzetben lévők (a családok 16 százaléka) nem képesek kihasználni a teljes kedvezményt.

A családi adókedvezmény ellen felhozott másik szakmai érv, hogy nem javítja a munkaadók foglalkoztatási kedvét, ami pedig alapvető célja kell, hogy legyen egy kiforrott adópolitikának. A mostani kampányban a Fidesz nem állt elő olyan adócsökkentési stratégiával, amely az adókulcsok mértékével és annak hatásaival foglalkozott volna.

A kisvállalkozói adóprogramAz MSZP elsősorban az egységes vállalkozói adó (eva) bevezetésével hívta fel magára a figyelmet a kampány során. A szocialisták terve 10 millió forintos árbevételi szint alatt teljesítő vállalkozások számára tenné lehetővé az áfa, a társasági adó és az osztalékadó egységes elszámolását, 15 százalékos adókulccsal.

Az MSZP terveiben szerepel az adózás leegyszerűsítése is. A vállalkozások esetében összevonnák a jelenleg meglévő 30-40 jogcímet, és megszüntetnék az ugyanennyiféle számlára való utalás kötelezettségét is. A hónapon belül különböző időpontokban esedékes fizetési kötelezettséget a párt egyetlen napra és számlaszámra redukálná.

Az MSZP megtartaná a háromkulcsos rendszert

A két ellenzéki párt – hasonlóan az 1998-as Fideszhez – jelentős szerepet szán adóprogramjának. Tervei között mindkét párt a munkáltatói járulékok csökkentését és a foglalkoztatási kedv növelését hangsúlyozza, a két elképzelés azonban más-más kört érint.

A szocialisták szja-t illető elképzelése alapvetően változatlanul hagyná a jelenlegi rendszert, a kulcsok és a sávok változtatásával azonban az alacsonyabb jövedelmű rétegeket hozná kedvezőbb helyzetbe. A javaslat szerint a minimálbér adómentességet élvezne. A minimálbérig fizetendő 20 százalékos adókulcs 13 százalékra, a középső, jelenleg 30 százalékos adókulcs 25 százalékra csökkenne. A legmagasabb, 40 százalékos adókulcsot kezdetben 2 millió forinttól, majd idővel már csak az átlagjövedelem kétszeresétől alkalmaznák.

A szocialista adóprogram kis- és középvállalkozások esetében eltörölné a tételes egészségügyi hozzájárulást. Változatlanul hagyná a korábban említett családi adókedvezményt, azzal a kiegészítéssel, hogy negatív adó alkalmazásával az alacsonyabb jövedelmű családokat is bevonná azok körébe, akik a kedvezményt teljes egészében igényelhetik.

SZDSZ: megemelt családi pótlék

Az SZDSZ programja több pontban is különbözik választási szövetségesének elképzeléseitől. A szabaddemokraták által kidolgozott másfélkulcsos szja-rendszer, amely a minimálbéren foglalkoztatottak körének bővítését célozza, 2,4 millió forintos jövedelemig (az átlagkereset kétszereséig) 18, a fölött 36 százalékos kulcsot alkalmazna. A tb-járulékot 5 százalékkal csökkentenék.

A párt ugyanakkor eltörölné a jelenleg érvényes családi adókedvezményeket. A családi pótlék ötvenszázalékos emelése pótolhatná, átláthatóbban és hatékonyabban – állítja az SZDSZ szakértője.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos

Az ember, aki legyűrte a NAV-ot és a NER-t

Migrants make their way through the countryside after they crossed the Hungarian-Croatian border near the village of Zakany in Hungary to continue their trip to north on October 16, 2015. Hungary said it will shut its border with Croatia at midnight, closing a major entry point for migrants bound for northern Europe, weeks after a similar move on its Serbian frontier triggered clashes with refugees.    AFP PHOTO / HANNA SONIA / AFP PHOTO / HANNA SONIA
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.