Belföld

Westel nélkül marad a Matáv?

A múlt pénteki tőzsdezárás után napvilágot látott elemzői értesülés szerint a Matáv többségi tulajdonosa, a Deutsche Telekom tervbe vette, hogy a Matáv 100 százalékos tulajdonában lévő Westelt átviszi mobiltelefonos cégéhez, a T-Mobile-hoz.

A Dow Jones hírügynökség birtokába jutott elemzői véleményt Robin McCartney, a JP Morgan befektetési bank elemzője fogalmazta meg. A Matáv “kettétörésének” tervét a DT szóvivője találgatásnak nevezte, a Matáv szóvivője pedig azt közölte, hogy nincs tudomása ilyen tervről – kommentálta a hírt az MTI.

Mindenesetre Sugár András, a Westel vezérigazgatója a Figyelőnek adott múlt heti interjújában a válásról konkrétan még nem beszélt, de jelezte, hogy “… a tulajdonos programja azt a lehetőséget vetíti előre, hogy a Westel a T-Mobile révén a világ három legnagyobb mobilszolgáltatójának egyikéhez tartozik majd.” (Ha az interjú egészét szeretné elolvasni, kattintson ide >>)

Aranybánya a WestelA Westel a múlt év után ismét igen magas osztalékkal örvendeztette meg tulajdonosait, a múlt heti közgyűlésén 23,5 milliárd forint kifizetését határozta el a Matáv. A 100 százalékos Matáv tulajdon ellenére az osztalék valamivel kevesebb mint felét (11,5 milliárd forintot) a Deutsche Telekomnak fizetik ki a Westel adásvételi megállapodása alapján. Az osztalék mértéke megegyezik az előzetesen közölttel. Tavaly a Westel 35,5 milliárd forintos adózott eredményéből a tulajdonosok 17,1 milliárd forint osztalék kifizetését határozták el.

A DT a Matáv 59 százalékát tartja ellenőrzése alatt, míg a Matáv egyetlen tulajdonosa a Westelnek. Mint ismeretes, a Matáv 920 millió euróért vette meg a Deutsche Telekomtól a Westel maradék 49 százalékát, a Deutsche Telekom továbbra is jogosult a Westel osztalék 49 százalékára.

A JP Morgan illetékese szerint a DT nekik megerősítette azon szándékát, hogy átviszi a Westelt a T-Mobile-hoz, ha ennek feltételeit megtárgyalta a Matáv kisebbségi részvényeseivel. A német vállalat tudatta, hogy már folynak az az elválasztás előkészületei – közölte McCartney. Majd hozzátette a Dow Jones tudósítójának: csak az még a kérdés, hogy mikor és miként történik meg a leválasztás.

Westel nélkül marad a Matáv? 1Az elemző úgy véli: a Westellel kapcsolatos ügylet a DT átalakításának része, mely szerint a német nagyvállalat szétválasztja vezetékes és mobil telefonos vállalkozását. A DT azt tervezi, hogy a T-Mobile részvényeit az év második felében a tőzsdére viszi. A nyilvános jegyzésnél előnyt jelentene a Westel és más mobiltelefonos érdekeltségeinek (négy kelet-európai cég) átvitele a T-Mobile-ba, csupán a magyar vállalat révén a T-Mobil előfizetőinek száma 5,5 százalékkal nőne.

A Westel elvesztése érzékenyen érintené a Matávot, hiszen a hazai mobilpiac elsőszámú szereplője több tízmilliárd forinttal járul hozzá a cég nyereségéhez. Mindez alighanem a részvény tőzsdei árfolyamán is meglátszana, mely múlt pénteken 3,5 százalékkal 1009 forintra esett vissza.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik