Belföld

Új japán befektető létesít üzemet Érden

300 millió forintos törzstőkével társaságot alapított Magyarországon a japán Takano Manufacturing Co. Ltd. - tudta meg a FigyelőNet. A távol-keleti cég műanyag alkatrészeket gyárt majd Érden, mintegy 3 millió dolláros beruházással.

Új japán befektető létesít üzemet Érden 1Újabb japán autóipari beszállító érkezett Magyarországra az elmúlt hetekben. A cégbíróság nyilvántartásba vette a Takano Hungary Elektronikai Alkatrész Gyártó Kft.-t, amely autórádiók műanyag alkatrészeit gyártja majd itthon. A cég termelési központja Budapest mellett, Érden lesz, ahol 3 millió dolláros beruházás után kezdődhet meg a gyártás.

A FigyelőNetet a Takano Kft., illetve az egyik legnagyobb japán kereskedőház magyarországi képviselete, az Itochu Hungary illetékesei tájékoztatták minderről. Ennek vezetője, Ryozo Toji elmondta, hogy nemrégiben fejeződött be a helyszín keresése, Miyakawa Masaharu, a Takano ügyvezető igazgatója pedig érdeklődésünkre – munkatársa révén – közölte, hogy végül Érdet választották ki.

Egy patinás névA Mitsuba és a Takano magyarországi tevékenységének előkészítésében is az Itochu segédkezett. Az 1858-ban alapított japán kereskedőház 80 országban tart fenn képviseletet (összesen több mint 150 külföldi irodája révén), 5000 munkatársa van, jegyzett tőkéje pedig a 175 milliárd jent (1,3 milliárd dollár).

Az Itochu magyarországi vezetője felügyelő bizottsági tagja a Takano Kft.-nek. Ryozo Tojinak nem ez az első vezető beosztása egy magyarországi japán érdekeltségű cégben. Korábban ügyvezetője volt az immár a próbatermelés fázisában működő Mitsuba Automotive Systems of Europe Kft.-nek is.

A Mitsuba – mint azt a cég teljes neve is mutatja – szintén autóipari beszállító. Ennek a cégnek nincs köze a Takanóhoz – közölte érdeklődésünkre a Mitsuba salgótarjáni központja, hiszen ők ablaktörlőkhöz, ablakemelő rendszerekhez gyártanak részegységeket Nógrád megyében.

A Takano tevékenységéről egyelőre viszonylag kevés információ áll rendelkezésünkre. Az mindenesetre bizonyos, hogy a mostani 3 millió dolláros beruházásuk nem áll összefüggésben az esztergomi Suzuki gyárral sem, mint ahogyan a Mitsuba sem a Suzuki, hanem általában véve az európai autógyárak megrendeléseire dolgozik majd.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik