Belföld

Külföldi sajtóvisszhangok az első forduló után

A választások első fordulójának eseményeit a külföldi nyomtatott és internetes sajtó aktívan kommentálta és értékelte. Félidőben óvatos megfogalmazások és értékelések láttak napvilágot. A többség úgy véli: még nem dőlt el semmi, a kemény küzdelem az utolsó sípszóig folytatódik az MSZP és a Fidesz-MPP között.

Valamennyi híradás kiemelte a magas választási arányt, ami a magyarok demokráciatudatának dicséreteként értékelhető. A híradások többsége inkább a jobb oldal meglepő alulmaradásaként, mintsem a baloldal váratlan győzelmeként értékelte a fejleményeket.

Visszhangok piaci elemzőktőlAz MSN-NBC híroldalán megjelent kommentár szerint a hazai tőzsde és pénzpiac várhatóan pozitívan reagál a választás első fordulójának eredményére. A piac szereplői megnyugvással nyugtázhatják, hogy a MIÉP nem került be a parlamentbe. Az IEB elemzője, Bónis Miklós szerint fontos, hogy a szélsőjobboldal nem jutott be a parlamentbe. Ez volt ugyanis a külföldi befektetők elsőszámú aggálya. Detrekői László, a CIB elemzője úgy véli, hogy a 3 szereplős parlament igy vagy úgy azt jelenti, többségi kormány alakulhat.

A vasárnapi választások Orbán Viktor nacionalista stílusú vezetésének kemény próbatétele volt – jelentette tegnap este a CNN.com. Az amerikai hírtelevízió a közvéleménykutatások előzetes adatait ismertetve kiemelte, hogy a választási részvételi arány rekordot döntött. A másik forduló lesz azonban a meghatározó, ami egyben az utolsó választás lesz Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás előtt. A CNN jóslata szerint valószínű, hogy koalíciós kormány alakul.

A BBC szerint az elemzők azt figyelték, milyen eredményeket ér el a kis, jobboldali párt, amelyhez Orbán fordulhat a koalíció létrehozása érdekében. “Ha Orbán egymás után másodszor is nyer, akkor Közép-Európában ő lesz az első posztkommunista miniszterelnök, akinek ez sikerül. De a bonyolult két fordulós választási rendszer miatt valószínűtlen, hogy már az első forduló után egyértelmű győztest lehet hirdetni” – tette hozzá a BBC. A brit hírtelevízió szerint Orbán választási kampányának középpontjába a gazdasági fellendülést és ellentmondásos nacionalista programot helyezett, amely szembeállította vele a szomszédos országokat.

Olvassa el…… a választási eredményekről szóló cikkünket is! Kattintson ide!

A Reuters beszámolójában – szakértőkre hivatkozva – azt írta, hogy valamely pártnak legalább nyolc százalékos előnyt kellett volna szereznie, hogy bizakodjék a teljes győzelemben. A hírügynökség szerint elemzők aggódtak, hogy a Fidesznek szüksége lehet a szélsőjobboldali, idegengyűlölő és antiszemtia MIÉP támogatására a koalíció létrehozásához. A Reuters ugyancsak azt emelte ki, hogy Európa számára a vasárnapi választásokon “Orbán fokozódó nacionalista hangvétele” volt a próbatétel, hiszen ez a hangnem aggodalmat keltett Brüsszelben és a pénzpiacokon is.

A Financial Times tálalásában a magyar jobb-közép meglepő hátrányba került a választások első fordulójában. Robert Wright, az FT tudósítója az MSZP-t továbbra is ex-kommunista pártként említi.

Robert Wright egy nyugati diplomata választásokkal kapcsolatos nyilatkozatát idézi: “Kemény küzdelmet hoztak a választások. Mindez azt jelzi, hogy az emberek úgy érezték, hogy el kell menniük szavazni.” Hozzátette, hogy a mostani választások a közvélemény-kutatók számára is jó lecke volt.

A The Times című brit napilap hétfői cikkében úgy véli, hogy a rendszerváltás legélesebb választási küzdelme zajlott tegnap. A brit napilap szerzője úgy látja, hogy Orbánnak maradt még esélye arra, hogy Közép-Európa első nem-kommunista újraválasztott minisztere legyen. A The Times felhívja a figyelmet arra is, hogy a most győztes miniszterelnök viszi majd be Magyarországot az EU-ba.

A Der Standard című liberális bécsi napilap a szocialisták győzelméről ír. A cikk kiemeli, hogy az elsőfordulós eredmény arra enged következtetni, hogy a második forduló roppant szoros lesz, mindkét párt igyekszik az utolsó tartalékait mozgosítani.

Piero Fassino, az olasz Baloldali Demokraták főtitkára szerint a kormány és ellenzék együttműködésére van szükség – jelent meg a La Stampa hasábjain. A magyar szavazók döntése olyan politikai űrre utal, amelyben egyértelmű választ kellett adni arra, ki kormányozza tovább az országot, nyilatkozta a legnagyobb olasz ellenzéki párt főtitkára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik