Belföld

Halovány igen a HP-Compaq fúzióra

A Hewlett Packard-Compaq fúziót pártolók egyértelműen győzelemként értékelték a keddi szavazást, az ellenzők ugyanakkor továbbra is abban bíznak, hogy nem jön létre a nász.

Halovány igen a HP-Compaq fúzióra 1Az előzetes adatok szerint a HP-részvényesek többsége a Compaq Computer felvásárlása mellett tette le voksát. A 20,3 milliárd dollár értékű tranzakció élharcosa, Carleton S. Fiorina, a HP vezérigazgatója szerint bár soványka a fúziót támogatók szavazati többsége, de elengedő lesz a megvalósításhoz. A végleges eredményre napokat, az is lehet, hogy heteket kell várni, de az biztos, hogy bármelyik oldal kerüljön ki győztesen, csak minimális előnnyel érvényesítheti akaratát.

A fúzió magyar vonatkozásaiA Compaq és a HP fúziója különös, bár nem ritka helyzetet teremthet a magyar piacon. Itthon ugyanis a “préda”, vagyis a felvásárlás célpontjának kiszemelt Compaq leányvállalata a nagyobb és eredményesebb számítástechnikai cég. Így lehet, hogy Beck György, a Compaq regionális vezetője kénytelen lesz feladni a fúzió után eddigi sikeres állását, de az is elképzelhető, hogy ő fogja integrálni a két magyarországi szervezetet. Beck számára mindenesetre nem lenne ismeretlen a feladat, ha ez utóbbi változat következne be. A Compaq jelenlegi vezetője ugyanis korábban a Digital hazai leányvállalatát irányította, ám ezt a társaságot bekebelezte a Compaq, s a tehetséges menedzsert megtartotta az összevont cég élén. A Compaq számára nemzetközi szinten nem hozott hasznot a fúzió, itthon viszont Beck kihasználta a lehetőséget, és a számítástechnikai piac egyik meghatározó vállalatává tette a magyar filiálét.

Örökösök és menedzserek küzdelme

A HP ambíciózus vezérigazgatója, Carly Fiorina fél éve kampányol azért, hogy jóváhagyják a HP és a Compaq általa javasolt fúzióját. Fiorina legnagyobb ellenfele, az egyesülés legádázabb bírálója azonban nem más, mint a cég társalapítójának fia, Walter Hewlett.

A szavazás után Carly Fiorina bejelentette, hogy a részvényesek többsége a fúzió mellett voksolt. Hewlett a másik oldalon reményét fejezte ki, hogy nem lesznek többségben a Fiorinát támogató részvényesek, és a HP magában élheti tovább az életét, a Compaq nélkül. Az előzetes adatok alapján szerinte felelőtlenség bármilyen következtetést levonni.

Hewlett nem csupán az alapító örököseként ágált a Compaq felvásárlása ellen: neki, a családjának, valamint a másik alapító, Packard örököseinek összesen 18 százalékos tulajdonrészük van a HP-ben, és további négy százaléknyi szavazatot már biztosan maguk mögött tudhatnak. Ez azt jelenti, hogy a részvények 22 százaléka a fúziót ellenzők kezén van.

Kidobott dollármilliók

Halovány igen a HP-Compaq fúzióra 2Hewlett azt állítja, hogy a HP 150 millió dollárt dobott ki az ablakon csak azért, hogy hirdetésekkel és más kampányfogásokkal meggyőzze a kisrészvényeseket és a nagybefektetőket a fúzióról, ráadásul Fiorina és a Compaq vezére 115 millió dolláros extraprémiumra hajt. Más források szerint viszont Hewlett is 32 millió dollárt költött az ellenkampányra, a HP pedig hivatalosan 20 millió dollárban jelölte meg a vezérigazgatói jutalmak összegét.

David Packard, a másik alapító fia egy közvéleménykutatást is szponzorált az ellenkampány jegyében. Ennek eredménye szerint a dolgozók csaknem kétharmada ellenzi az egyesülést. (A felmérés nem terjedt ki az összes munkavállalóra, mindenesetre a HP összes dolgozóját – 150 ezer embert – érintheti az esetleges összeolvadás a Compaq-kal.)

Részvényes csiki-csuki

A fúziót nyíltan csak a befektetők 8,9 százaléka támogatta az előzetes hírek alapján, elemzők azonban rendkívül szoros eredményre számítottak a szavazás előtt, az Institutional Shareholder Services (ISS) nevű, a részvényesekre nagy befolyással bíró befektetési tanácsadó ugyanis az egyesülés mellett foglalt állást. A HP intézményi befektetőinek 23 százaléka az ISS ügyfele, tehát nem elhanyagolható a tanácsadó szerepe a végső arányok kialakulásában. (Nem mellékesen megjegyezhetjük, az egyesülésre igent mondott az amerikai kereskedelmi felügyelet és az Európai Unió is, vagyis komoly hatósági háttérrel vágott neki a szavazásnak Fiorina vezérigazgatónő.)

Egyes források szerint a fúziót támogatja a nagyobb részvényesek közül a State Street nevű befektetőcsoport, amely a papírok 2,4 százalékát birtokolja, s amely így a negyedik legnagyobb befektető a HP-ben. A State Street ugyanakkor hivatalosan nem kommentál semmilyen értesülést. A HP 3,4 százalékával kezében tartó Capital Research & Management sajtóinformációk szerint a fúzió mellett szavazott.

A fúziót ellenzi egy 800 millió dollár értékű részvénycsomag tulajdonosa, a Matrix Asset Advisors, akárcsak a Loomis Sayles & Co. Nevű befektetési társaság. Biztosan támogatja az egyesülést ezzel szemben az L. Roy Papp & Associates nevű társulat, amely 800 ezer részvény fölött diszponál.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik