Belföld

Vádol és beruház a Humet Rt.

A Humet Rt. visszautasít minden vádat, amelyek a céget fiktív számlázás gyanújával hírbe hozták - védte lándzsával igazát a cég elnöke, nem kímélve az adóhatóságot sem rágalmaival, amit az APEH lapunknak cáfolt. A társaság zártkörűen új részvényeket bocsát ki.

Vádol és beruház a Humet Rt. 1“A Humet Rt. a biztos siker reményében fejleszt gyógyszert” – döbbentette meg a hallgatóságot kedden tartott sajtótájékoztatóján Civin János, a cég elnöke. A vállalatvezető továbbá bejelentette: megállapodtak arról, hogy Tajvanon idén gyárat építenek egy tavaly megkötött, tíz évig hatályos, 16,5 millió dollár értékű szerződés keretein belül. A kettes számú Humet-gyár évi egymillió adag kapacitással működne, amihez a cég 128 ezer dollár értékben szállít berendezéseket, és további 75 ezer dollár értékben terveket, valamint egyéb szellemi javakat.

A korábbi részvényárfolyam töredékének megfelelő, 15 forintos értéken új részvényeket bocsát ki zártkörűen a Humet Rt. – tette még hozzá Civin a sajtótájékoztatón. A részvényeket a Csucska Elek Kutatási és Fejlesztési Alapítvány veszi meg 91,52 millió forintért.

A Csucska alapítvány mellett – Civin kijelentése szerint – segítségükre sietett a Kvantum Investment Rt. is, amely 70 millió forintos hitelszerződést kötött a Humettel. Az elnök hozzátette: annak ellenére, hogy az APEH tavaly decemberben házkutatást tartott a társaságnál, és azóta előzetes letartóztatásba is helyezték a cég gazdasági igazgatóját, a kereskedelem fontos szereplői, a gyógyszer-nagykereskedők, valamint a nagy hazai hipermarketeket fenntartó nemzetközi áruházláncok belistázták a Humetta termékeket, és többen már fogalmazzák is azokat.

Matematikai igazság

Civin éles kirohanást intézett az adóhatóság ellen, és közölte: a Humet Rt. folyamatosan és konzekvensen cáfolta a vádakat, amelyek szerint 400 millió forintnyi fiktív számlát foglaltak le az APEH nyomozói a decemberi házkutatás során. A Humet munkatársai Civin szerint tudták, hogy “matematikai igazság az, hogy három évi 388 millió forintnyi árbevételhez nem rendelhető 400 milliónyi fiktív számla”.

Amikor a civilizált ember már kárt okoz önmagának A Humet-R feltalálója, Csucska Elek mondta egykoron: “a Teremtés gondoskodik azokról, akikről gondoskodnia kell. A Teremtés részei azok az anyagok is, amelyeket fel kell fedeznünk, meg kell találnunk, amelyeket a Természet azokra az időkre konzervál, amikor a civilizált ember, magáról megfeledkezve már kárt okoz önmagának és segítségre szorul” – részlet a Humet Rt. sajtóanyagából.

A Humet elkészített egy listát, amely árbevételi adatait, valamennyi szállítójuk nevét és a nekik kifizetett ellenértéket tartalmazza – mondta Civin, hozzátéve: “Fontosnak ítélem kihangsúlyozni: az APEH soha, semmilyen formában nem utasította vissza a Humet Rt. érintettségét, cinkos módon, alattomosan hallgatott, és a cégnév említése nélkül intenzíven kommunikálta a fiktív számlázási ügy tényét. Állandó utalások a vecsési ügyre, korábbi és jelenlegi tulajdonosunk ellenzéki politikai szerepvállalásának kiszivárogtatása, megkérdőjelezhető jogi lépések jellemezték és jellemzik folyamatosan az APEH magatartását.”

Civin bejelentette azt is, hogy részükről megadják a jogi felmentést az adótitoktartás alól az APEH számára. “Fogalmazzák meg végre álláspontjukat, és ismerjék el: a Humet Rt. nem részes semmiféle adócsalásban!”

Lobogó bizonyíték

A tájékoztatón elhangzott, hogy van bizonyíték arra, hogy nem a hírbe hozott Humet az a cég, amely az APEH által fiktívek vélt számlákat fogadott el 400 millió értékben. Civin ekkor meglobogtatott néhány iratot, olyan fénymásolatokat, amelyek szerinte felsorolják az APEH Bűnügyi Igazgatósága által feltételezett fiktív számlát kibocsátó cégeket.

Cáfol az APEH Burillák Attila, az APEH szóvivője szerint a sajtótájékoztatón elhangzott vádak az APEH ellen teljességgel megalapozatlanok. A decemberi házkutatást valóban a Humet Rt. székhelyén tartották, és foglaltak le mintegy 400 millió forint értékben fiktív számlákat, bár erről korábban nem nyilatkoztak a nyilvánosságnak. A dokumentumokat, amelyek Civin állítása szerint a Humet igazát bizonyítja, Burillák nem kívánta minősíteni, ,,hiszen azokat még az első sorban ülők sem látták”, nem lehet tudni, valójában mit tartalmaznak. A lefoglalt iratokat jelenleg szakértők vizsgálják, ha bebizonyosodik a fiktív számlázás ténye, a bíróság jogerős ítélete dönt majd.

Ezek között Civin szerint nem szerepel a Humet, sőt, még H betűvel kezdődő sem akad közöttük. A szóban forgó cégek esetében egyébként a számlaérték 397 millió forint. Az elnök szerint a Humet e cégekkel nem állt soha üzleti kapcsolatban, és ezek a számlák soha sem voltak a társaság irodáiban.

Civin megjegyezte azt is: “ezeket a bizonyítékokat bemutattam, de nem adhatom át Önöknek, viszont mindazok, akik ezeket olvasták, megerősíthetik, hogy igazat állítunk, a Humet Rt. nem állt és nem áll kapcsolatban semmiféle adócsaló szervezettel!”

Veszteség a hírbehozás miatt

Civin szerint a Humet vesztesége a botrány következtében biztosan több 90 millió forintnál. Az APEH Bűnügyi Igazgatósága szerinte fejléces papírján értesítette a Humet Rt. partnerét arról, hogy házkutatás történt náluk. Így a Humet elesett 90 millió forint tőkepótlástól.

Galamb Vilmos, a Humetben részesedést szerzett Senergie Rt. vezérigazgatója elmondta: csak az újságokból értesült arról, hogy a PSZÁF vizsgálatot indított ügyében. Ugyanakkor egy újságírói kérdésre elismerte: azután adott el Humet-részvényeket, hogy már tudott Gál László gazdasági igazgató őrizetbe vételéről. Civin mindehhez – szintén kérdésre válaszolva – hozzátette: Gál letartóztatásáról és a házkutatásról azért nem értesítették a tőzsdét, mert az APEH nyomozói egyfelől azt mondták, egy ilyen bejelentés a nyomozás akadályozásának minősülhet, másrészt Gál Lászlót magánemberként tartóztatták le, őrizetbe vételekor ugyanis ő lemondott posztjáról.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik