Belföld

Vége az “unalmas és titkos” EU-nak?

Chris Patten, az EU külügyi biztosa elismerte: az Unió "unalmas és technokrata". Továbbá hozzátette: a törvényhozás csak Kubában, Észak-Koreában és az Európai Unióban vitatja meg titokban a törvényeket. Blair és Schröder máris változtatást javasolt.

A Guardian és a Hármak Klubja nevű európai politikai-gazdasági-tudományos társaság által szervezett konferencián Chris Patten arról beszélt, hogy az Unió valóban számos hibával küzd. Ugyanakkor arra kérte a brit újságírókat, hogy ne legyenek elfogultak az EU-val szemben.

Unalmas, titkos, technokrata

Chris Patten, az Unió nemzetközi kapcsolatokért felelős biztosa elismerte: “A legtöbb dolog, amit az EU tesz, őszintén megvallva, unalmas és technokrata”.

A biztos hozzátette: a legfontosabb feladatok egy részét túlságosan nagy titkolózás veszi körül. A Miniszterek Tanácsa csak nagyon felületesen számol be a parlamentnek és a közvéleménynek munkájáról, annak ellenére, hogy törvényhozó szervezetként tevékenykedik. Patten szerint a törvényhozás a világon csak Kubában és Észak-Koreában működik hasonló módon.

A parlament munkája viszont pusztán technikai, emellett a túlságosan nagy választókerületek is hozzájárulnak ahhoz, hogy csak “virtuális parlamentként” működjék.

Veszélyben a sajtószabadság?

Chris Patten csupán arra kérte a brit médiát, hogy “szabaduljon meg nemzeti kísérteteitől”, de a sajtó egyes képviselői keményebb hangot ütöttek meg. John Lloyd, a New Statesman vezető szerkesztője határozott fenyegetést intézett az EU-ellenes újságok tulajdonosaihoz. Véleménye szerint a csak a piac által szabályozott médiának önkritikus gyakorlatot kellene kialakítania. “Vagy mások teszik meg ezt helyette” – tette hozzá.

Blair és Schröder az átláthatóság mellett

A Financial Times cikke szerint Blair és Schröder együttes erővel küzd az Unió radikális reformjáért. A mai napon küldik el a javaslataikat tartalmazó levelüket Jose Maria Aznarnak, a spanyol miniszterelnöknek, valamint Javier Solananak, az Európai Tanács főtitkárának.

A miniszteri tanácskozásokat televíziókamerákkal kívánják rögzíteni, hogy ezzel csökkenjen a törvényhozás folyamatának titkossága. Emellett annak a véleményüknek adnak hangot, hogy a megválasztott politikusok újra kapcsolatba kell kerülniük választóikkal, a bizottságokat pedig lehessen szigorúbban elszámoltatni.

A két miniszterelnök szerint a reformokat minél hamarabb életbe kell léptetni. Akár már az Unió júniusi, Sevillában tartandó csúcstalálkozóján.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik