Belföld

Új szolgáltatás az internet oldalak látogatottságának mérésében: TÁRKI-AuditOnline

2001. február 1.-én kezdődött a TÁRKI-AuditOnline szolgáltatás (www.auditonline.hu) nyilvános béta tesztje, amelynek célja a szolgáltatókkal, reklám ügynökségekkel együttműködve, a weboldalak látogatottságának megbízható, hiteles álltalánosan elfogadott mérése.

Az AuditOnline jelenleg több mint húsz tartalomszolgáltató, köztük olyan jelentős látogatottságú website-ok, mint a Habostorta, az Origo, a Prim Online az RTL Klub Online, a Startlap, a TRUE Network, napi 5 millió oldal letöltését méri.
Egyedülálló módon a szolgáltatás folyamatossága ellenőrizhető a megrendelők számára, mivel a letöltött oldalak számát valós időben mutatja a mérőrendszer, melyet a TÁRKI egy debreceni informatikai céggel, a Webinformmal közösen fejlesztett ki. Március 31.-ig bárki ingyen kipróbálhatja a szolgáltatást, mely a mért oldalakon elhelyezett mérőkódokon alapul. Minden oldal elejére és végére egy-egy mérőkód kerül, s ennek révén a megkezdett és a teljes oldalletöltések is egyaránt mérhetők. Ezenfelül a rendszer különböző látogatói adatokat, szintén egyedülállóan a felhasználók számát is méri, ami ebben az esetben inkább a számítógépek azonosítását jelenti, vagyis nem az egyéneket.
Ezek az adatok egyaránt fontosak lehetnek a website-ok számára a tartalomfejlesztés szempontjából, de felhasználják reklámügynökségek is, reklámkampányok tervezéséhez. A TÁRKI-Auditonline által mért adatok visszamenőleg is napi, heti és havi bontásban is elérhetőek.
Az AuditOnline rendszeren kívül a Medián Webaudit és a MATESZ foglalkozik Internet oldalak auditálásával. A Webaudit (http://www.webaudit.hu) mérési módszere hasonló a TÁRKI Auditonline-hoz, de eltérő fogalomdefiníciókat használnak, mint a MATESZ és az AuditOnline. A TÁRKI Auditonline és a MATESZ (http://www.matesz.hu) mutatói megegyeznek, mert mindkettő összhangban van az International Federation of Audit Beureaux of Circulations (Terjesztési Auditorok Nemzetközi Szövetségének) , valamint a Magyar Reklámszövetség Internet tagozatának ajánlásaival .
Különbség viszont a MATESZ és az AuditOnline rendszere között az, hogy az előbbi az ügyfeleinek kiszolgálógépein keletkező logfájlokat auditálja, addig a TÁRKI AuditOnline rendszer az auditált site-októl független mérést valósít meg. A TÁRKI AuditOnline egy teljesen adatbázis alapú rendszer, így alkalmas a látogatók heti és havi szintű mérésére, és a mért lapok mennyiségétől függően akár a teljes magyar internet felhasználói kör hiteles és precíz mérésére, elemzésére.
Az AuditOnline a kéthónapos bevezető tesztperiódust követően rendszeresen közölni fogja a Népszabadságban az általa mért publikus adatokat.

További információk: Fábián Zoltán
tel: (36 1) 309 7676
fax: (36 1) 309 7666
Email: fabian@tarki.hu
http://www.tarki.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik