Belföld

Pihenőnap a Wall Streeten

Amikor kedden megindul a kereskedés a Wall Street-i tőzsdén, a befektetőknek a javuló makrogazdasági adatok és a terebélyesedő számviteli botrányok között kell majd megtalálniuk a kényes egyensúlyt.

A tengerentúli részvénypiacokon egy sor olyan hír látott napvilágot a közelmúltban, amely nyugalomra inthetné az izgatott befektetőket. A vállalati gyorsjelentéseket a korábbinál kevesebb profit-warning előzi meg; a munkaerőpiac és az ipari szektor egyaránt fellélegzett. Az Enron körüli hisztéria is nyugodni látszik, vagy legalábbis már hozzászoktak a befektetők. De mindez elég lesz ahhoz, hogy meghozza a piaci szereplők vásárlási kedvét?

Presidents DayAz ünnep alapja George Washington 1796-os (ez volt elnökletének utolsó teljes éve) születésnapja volt, legalábbis a kezdetekkor. Washington a XVIII. század közepe óta használt naptár szerint 1732. február 22-én született. Születésekor azonban még más naptárat használtak, ami szerint viszont február 11-ére esett a nevezetes dátum. Ezért aztán 1796-ban egyesek február 11-én, mások pedig február 22-én ünnepeltek.

Minden valószínűség szerint véletlen, hogy Abraham Lincoln is februári csemete volt, ő a hónap 12. napján látta meg a napvilágot. Lincoln születésnapját 1865-ben ünnepelték először hivatalosan. Az ünnep, melyet 1968-ban vettek törvénybe, hivatalosan Washington születésnapjára vonatkozik; ám a gyakorlatban Lincolnra, sőt az USA valamennyi elnökére is emlékeznek az emberek. Az ünnep időpontját február harmadik hétfőjeként határozták meg, az amerikai munkavállalók nem kis örömére.

Az elmúlt héten meglehetősen szűk sávban mozogtak a vezető részvényindexek. Amint egy kicsit is megindultak volna felfelé a mutatók, valami mindig közbejött. Az elemzők erre a hétre sem remélnek többet, hiszen egyrészt a kereskedési hét csupán négynapos (hétfőn a Presidents Day miatt nem nyitnak ki a piacok), másrészt pedig vajmi kevés komoly makroadat (legalábbis a szerdán publikálandó fogyasztói árindexet leszámítva) és vállalati gyorsjelentés jelenik meg.

“A recessziók alkalmával jellemző, hogy felfedik a gazdaságban megbúvó gyenge pontokat” – nyilatkozta Lakshman Achuthan, az Economic Cycle Research Institute (ECRI) közgazdásza. Amint viszont megindul a gazdasági fellendülés, ezek a kérdések újra a felszín alá kerülnek, és már nem tudnak érdemi befolyást kifejteni. A befektetők igazából csak ekkor tudnak teljes figyelmükkel a jó hírek felé fordulni.

Bár a michigani egyetem által számított fogyasztói bizalmi index az elemzők által vártnál kiadósabban csökkent a pénteken napvilágot látott jelentés szerint, a hét során több olyan mutató is napvilágot látott, amely optimizmusra adhat okot. Csütörtökön például arról számolt be a munkaügyi minisztérium, hogy a munkanélküli segélyért folyamodók száma egyfolytában hatodik hete maradt 400 ezer alatt, amire az utóbbi évben nem volt példa. A házépítések és az ipari termelés is kedvezően alakult az elmúlt időszakban – derült ki a jelentésekből.

Pénteken viszont a grafikus processzorgyártó nVidia és az IBM is csatlakozott a megkérdőjelezett számviteli gyakorlattal bíró cégek egyre népesebb táborához. Az IBM állítólag nem megfelelően könyvelt le egy 300 millió dolláros tranzakciót, melyben optikai üzletágat értékesített a JDS Uniphase számára. Az nVidiánál bennfentes kereskedés gyanújával vizsgálódik a SEC. Az Enron mellett a Tyco, a Qualcomm, az Elan és a Take Two Interactive számviteli eljárásait érte bírálat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik