Belföld

Tőzsdehét – ismét a vonal alatt

Bekövetkezett az előre beharangozott tőzsdei korrekció: a Budapesti Értéktőzsde indexe az elmúlt hét egyetlen napján sem tudott nyitóértéke fölé kapaszkodni, így végül több mint öt százalékot veszített értékéből.

Az elmúlt héten világszerte lefelé mozogtak a tőzsdeindexek, térségünkben pedig az átlagot is meghaladó csökkenésnek lehettünk szenvedő tanúi. A varsói és a prágai mutatók három és fél százalékot meghaladó mértékben estek, ezt a teljesítményt a BUX-on kívül a fejlett piacok benchmarkjai közül csak a DAX és a Nasdaq tudta “felülmúlni”.

Történt mindez annak ellenére, hogy nem jelentek meg újabb vészjósló hírek, bár a Tyco és az Enron közti bonyodalmak még éreztették hatásukat. Az Egyesült Államokban vegyes eredményeket közöltek: a vártnál jobb eredményről beszámoló Cisco a közeljövő gyenge kilátásait hangsúlyozta, míg a Hewlett-Packard (amely két hét múlva közli profitját) várakozások feletti eredményre “figyelmeztette” a piacot.

Európában a Shell piaci konszenzustól erősen elmaradó számai adtak okot pesszimizmusra. Ám a külhoni brókerek inkább az Egyesült Államok részvénypiacaira vetették tekintetüket.

Hatástalanok voltak a vártnál jobb makroadatok

A tengeren túl meglepően kedvező termelékenységi indexet közöltek, és úgy tűnik, az elmúlt év utolsó hónapjában a német ipar is magára talált – ám szokás szerint ezek a mutatók kevésnek bizonyultak a befektetők lecsillapításához. A frankfurti piacot egy nagyobb Deutsche Telekom csomag eladási szándéka is sújtotta, de nem tett jót a hangulatnak az Allied Irish Banknál kipattant csalássorozat sem.

Pénteken az európai börzék zárása után meglódultak a tengerentúli piacok, így a Dow végül elkerülte azt a szégyent, hogy nagyobbat essen, mint a szeptemberi terrortámadást követő kereskedési héten.

Pénz- és állampapírpiacHarmincötmilliárd forint értékű ajánlat érkezett a rövid papírok múlt heti aukcióira, amelyből a kibocsátók az előzetesen meghirdetett tíz-, illetve húszmilliárd forintnyit fogadtak el. Az MNB kötvény átlaghozama (8,52 százalék) tizenhárom, a három hónapos diszkont kincstárjegyé (8,49 százalék) tizenkilenc bázisponttal csökkent.

A két héttel ezelőtti kibocsátáshoz képest húsz bázispontos hozamesés mutatkozott a három hónapos államkötvény csütörtöki aukcióján (átlaghozam: 7,49 százalék), míg a tízéves kötvény hozama (6,88 százalék) az egy hónappal ezelőtti kibocsátáshoz képest huszonnégy bázisponttal ment feljebb. A rövidebb papírból a meghirdetett harminc milliárd értékűt, a hosszabb futamidejűből a tervezettnél ötmilliárddal többet, huszonötmilliárdnyit juttatott az elsődleges forgalmazókhoz az ÁKK. A másodpiacon két legrövidebb lejárat kivételével gyengébb hozamemelkedés volt megfigyelhető.

A DWIX index öt bázispontot esett (8,77 százalék).

A forint árfolyama egy százalékot erősödött a dollárhoz (278,3) képest, a sávban – a zloty gyengélkedése következtében – egy keveset vesztve erejéből, 11,7 százalékon zárta a hetet.

Ellenálló olajpapír

A BÉT-en egyértelmű volt a profitrealizálásra törekvő eladók szándéka. Indexpapírjaink közül mindössze a Danubius zárt emelkedéssel, miután felröppent a hír, hogy befutó a szlovákiai pályázaton.

A vesztesek között a hatalmas áreséseket produkáló blue chipek találhatók: öt tőzsdenap alatt a Matáv kurzusának több mint egytizedével csúszott lejjebb, megközelítve a kilencszáz forintos szintet. A Richter hétfői, várakozásoknak megfelelő gyorsjelentését követően nyolc százalékot zuhant, miután a társaság a jövőt nézve nem látszik igazán bizakodónak. Szokás szerint esett az Antenna Hungária árfolyama, a hét százalékos csökkenés azonban csak a harmadik helyhez volt elég.

A “nagyok” közül egyedül a Mol tartotta a frontot csekély, fél százalékos mínuszt összehozva. A háttérben azok a spekulációk álltak, hogy az INA tervezett privatizációjában esetleg szerepet kaphat a magyar társaság is. Jelen körülmények között tisztes helytállást tanúsított a mindössze egy százalékos heti áresést regisztráló Rába papírja, miután a gépgyártó a tervezettől elmaradó, ám a piaci várakozásnak megfelelő eredményről számolt be csütörtökön.

Új fejezet nyílt a Pick nagyeposzban: a február 4-ei közgyűlésen az ÁPV Rt. nyomására végül nem döntöttek a kivezetésről. Így az újabb ajánlatban bízó spekulánsok hoppon maradtak.

Ami lesz

Izgalmas hetet – és talán megkockáztatjuk: emelkedő árfolyamokat – várhatunk a tőzsdén. Egyrészt a BUX jelentős esése vonzhatja a befektetőket; a tőzsdeindex, miután többször is sikertelenül ostromolta 8100 pontos korlátját, jelenleg öt hónapos emelkedő csatornájának aljához közelít.

Másrészt a társaságok még ezen a héten közzéteszik tavalyi eredményüket, ami minden bizonnyal hoz majd némi élénkülést az amúgy sem pangó (múlt héten átlagosan hétmilliárd forint feletti forgalmat produkáló) parkettre. Az eredmény-kimutatások várható megjelenése szinte kivétel nélkül csütörtökre esik.

A híréhséget a KSH is csillapíthatja: a nem túl érdekfeszítő csütörtöki adatot (véglegesített decemberi ipari kibocsátás) követően pénteken a januári inflációs rátát közlik.

Az Egyesült Államokban szintén a hét második felére sűrűsödnek az események, az ipari termelés és a termelői árak januári mutatói mellett a Dell csütörtöki eredményközlésére figyel a piac. A számítógépgyártó óriásnak talán sikerülhet az, ami a Cisconak a múlt héten nem: megállítani a Nasdaq vergődését.

Tõzsdeindexek
Index
Pénteki záróár
Változás egy hét alatt, %
Változás az év eleje óta,
%
BUX
7699,6
-5,31 %
7,97 %
Varsó WIG
15374,4
-3,55 %
10,43 %
Prága PX50
406,4
-3,74 %
2,99 %
Frankfurt DAX
4836,0
-5,12 %
-6,28 %
Párizs CAC
4299,0
-3,51 %
-7,04 %
London FTSE
5128,1
-1,19 %
-1,71 %
Nikkei 225
9686,1
-1,08 %
-8,12 %
Hang Seng
10519,0
-1,61 %
-7,71 %
Dow Jones IA
9744,2
-1,65 %
-2,77 %
Moszkva RTS
292,8
1,66 %
12,59 %
Mexikó BOLSA
6681,5
-3,19 %
4,85 %
Rio Bovespa
12597,9
-0,48 %
-7,22 %
Nasdaq
1818,9
-4,83 %
-6,74 %

Ajánlott videó

Olvasói sztorik