Belföld

Könyvvizsgálók – oda a becsület?

Az Enron-botrány a közvetlen érintetteken kívül leginkább a könyvvizsgálói szakmát rázta meg. Az amerikai értékpapír-felügyelet szigorítja az ellenőrzést, itthon párbeszédet folytat a PM és a kamara.

Könyvvizsgálók – oda a becsület? 1Akárcsak hazánkban a Postabank-afférnál, az Enron-botrány kapcsán is felmerült a kérdés: hogyan párologhat el egy csapásra egy auditált vállalat vagyona? Az eset valószínűleg nagy hatással lesz a könyvvizsgálói szakma jövőjére. Az amerikai értékpapír-felügyelet már meghozta első intézkedéseit, az auditorok pedig önkéntes lépésekkel próbálják visszanyerni hitelüket.

Csendes tiltakozásA könyvvizsgálók tevékenységét felügyelő, független tagokból álló szervezet, a Public Oversight Board (POB) január 21-én levélben közölte feloszlását Pitt-tel. Úgy látta ugyanis, hogy egy könyvvizsgálókat is tagjai között tudó felügyelő szerv léte csak csökkenti a független ellenőrzés esélyeit.

A SEC tervezete – túl sok vagy túl kevés?

Harvey Pitt, az amerikai értékpapír-felügyelet, (SEC) elnöke nehéz helyzetben van. Az egykori ügyvéd kliensei között szerepelt a Big Five-ként emlegetett öt legnagyobb könyvvizsgálócég, most azonban a rájuk vonatkozó szabályozást kellene szigorítania.

Az előzetes tervek között egy független bizottság létrehozása szerepelt, amely átvenné az etikai, szankcionáló és minőségbiztosító szerepet a könyvelők és könyvvizsgálók amerikai szövetségétől. A tagok többsége a szakmán kívülről jönne, és a bizottság önálló nyomozócsoportot tartana fenn.

Meg lehet menteni a jó hírnevet?

A könyvvizsgálóknak – Pitt elképzelése szerint – át kellene adniuk a bizottságnak minden igényelt dokumentumot, és a bizottság dönthetne fegyelmező lépésekről. A tervezett bizottságnak azonban törvénymódosítás nélkül jelenleg nem lehet akkora hatalma, hogy tanúvallomásra vagy dokumentumok átadására kötelezze a könyvvizsgálót, illetve az auditált céget.

Pitt újabb, kedden bejelentett javaslatai között szerepel a könyvvizsgálók és egy adott cég közti kapcsolat időbeli korlátozásának lehetősége.

Az Enron-botrány csak az utolsó és a legnagyobb volt a sorban. Számos hasonló eset koptatta a könyvvizsgálók hírnevét az elmúlt években. Most a Big Five tagjai önként hoznak cégeiket korlátozó intézkedéseket. Kedden, az öt nagy auditor közül utolsóként a Deloitte&Touche Tomatsu is bejelentette, hogy nem végez a könyvvizsgálattal egyidejűleg tanácsadást ugyanannál az ügyfelénél. A cégek ígéretet tettek arra is, hogy nem végeznek egyszerre belső és külső auditálást ugyanannál a vállalatnál.

Hazai párbeszéd

Könyvvizsgálók – oda a becsület? 2Itthon, az amerikai eseményektől függetlenül, párbeszéd folyik a Pénzügyminisztérium és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara között. A népszava ugyan új könyvvizsgálói törvény előkészületeiről ír, de mind a minisztérium, mind a kamara határozottan cáfolta, hogy a közeljövőben – akár csak tervezet formájában is – hozzá akarnának nyúlni az 1997. évi, a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról és a könyvvizsgálói tevékenységről szóló törvényhez.

Sugár Dezső, a kamara elnöke ugyanakkor a FigyelőNet kérdésére elmondta: a legfontosabb a könyvvizsgálók függetlenségének megóvása. Ez azonban nemcsak törvénymódosítással, hanem önszabályozással is elérhető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik