Belföld

Irány az arany!

A befektetők bizalmatlansága egyre nő az értékpapírok iránt, így egyre többen fektetik aranyba a pénzüket. Az arany ára kedden egyéves csúcsot ért el, míg a nemesfémbányászattal foglalkozó cégek irányadó indexe kétéves rekordot döntött.

Irány az arany! 1Világszerte nő a bizonytalanság az értékpapírokkal szemben: az Enron és a Kmart csődje, az argentin állampapírok elértéktelenedése egyaránt hozzájárultak ehhez. Japánban pedig a banki betétek garanciájának új kormányzati szabályozása okozott kisebbfajta pánikot, amelynek nyomán megnégyszereződött a lakosság által vásárolt aranymennyiség.

Bizonytalan időkben a befektetők visszatérnek a jól bevált befektetési formához, az aranyhoz. A nemesfém ára stabilan emelkedik, az áprilisi határidős ár kedden már 299,80 dollárt ért el. A 299,10 dolláros záróár pedig több mint egy esztendeje a legmagasabb.

A szakértők további emelkedést várnak. Többen elképzelhetőnek tartanak – akár rövid távon is – egy 320 dolláros szintig futó rallyt.

Az arany árának emelkedése persze jó hír a bányák számára, mivel növeli várható profitjukat. A főbb arany- és ezüstbányák részvényeiből képzett Philadelphia Gold and Silver Index kedden 4 százalékot emelkedve 67,83 ponton zárt, ez 2000. februárja óta a legmagasabb szint. Az elmúlt 10 kereskedési napon az index hihetetlen mértékben szárnyalt: több mint 15 százaléknyival emelkedett.

A pénzügyi szakértők érdeklődése is egyre nő az arany iránt. A jövő heti, Fokvárosban szervezett bányászati konferencián megjelenők száma a szervezők szerint 30 százalékkal lesz magasabb, mint tavaly.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik