Belföld

Adócsökkentés és háború

Bush elnök kedden éjszaka a Kongresszushoz és a nemzethez szóló hagyományos évértékelő beszédében a terrorizmus elleni háborúra és a gazdaságélénkítésre helyezte a hangsúlyt.

George Bush kedden mondta el a hagyományos State of the Union beszédet, amelyben az amerikai elnök a kongresszusnak és a nemzetnek beszámol az elmúlt év eseményeiről és a jövő év terveiről.

Bush első State of the Union beszédét – a történelemben először – az interneten is közvetítették.

A díszvendégek között volt az afgán elnök, az afgán nőügyi miniszternő, valamint az afgán külügyminiszter, a Pentagon oltásában résztvevő egyik tűzoltó, valamint az afganisztáni háborúban elesett első amerikai áldozat özvegye.

A háború csak most kezdődik

Adócsökkentés és háború 1“A terrorizmus elleni háborúnk csak most kezdődik – jelentette ki az elnök. – Kiképzett terroristák tízezrei vannak még szabadlábon.” Utalt az amerikai hadsereg fülöp-szigeteki, boszniai és afrikai tevékenységére.

Dicsérte a terrorizmus elleni háborúban határozottan fellépő pakisztáni elnököt, és a világ többi vezetőjét is erőteljes közreműködésre szólította fel. Bush nem túlságosan burkoltan figyelmeztette Iránt, Irakot és Észak-Koreát: “Amerika mindent megtesz, ami nemzetünk biztonságának fenntartásához szükséges.” A védelem biztosításához pedig ismét hangsúlyozta a rakétavédelmi rendszer kiépítésének jelentőségét.

Háborús költségvetés

A költségvetés 3 célját nevezte meg az elnök: a háború megnyerését, a haza megvédését és a gazdaság élénkítését. A katonák számára fizetésemelést ígért, a honvédelem számára pedig 20 év óta a legnagyobb emelést a költségvetésben. Emellett a belső biztonságra fordított összegeket is megduplázzák.

Bush gazdasági téren szintén biztonságot ígért az amerikai népnek. Ezen célok érdekében azonban rövid távon deficites lesz a költségvetés. Az elnök kijelentette: támogatja a munkanélküli juttatások kiterjesztését, az oktatási reformot, a hazai energiaelőállítás növelését, és az adócsökkentések véglegesítését.

Fanyalgó demokraták

A demokrata párt azonban másképpen látja az elmúlt esztendőt. A Democratic National Convention honlapján a munkanélküliség emelkedése és a költségvetési többlet elherdálása évének nevezik. Ami a jövőt illeti: külpolitika terén ugyan nem merik nyíltan bírálni Busht, és a jelenlegi beszédben kitűzött célokat is jónak tartják, “csupán” a gyakorlati kivitelezés terén vannak véleménykülönbségek. A nyílt bírálat valószínűleg nem is hozna sokat a demokraták konyhájára: az amerikai lakosság több mint 80 százaléka szerint ugyanis Bush jól teszi a dolgát.

Miközben Bush kétpárti együttműködésre szólít fel, a demokrata pártban is vannak erre buzdító hangok. Hillary Clinton szerint a szenátus a főbb pontokban megegyezett az elnökkel a gazdaságélénkítő program kérdésében.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik